Ilman tätä et saa maksimaalista voimaa

Hyvä kunto tarkoittaa perinteisesti lihasvoimaa ja kestävyyttä. Vahva ja toimiva keho vaatii myös liikkuvuutta, jota ei saavuteta pelkästään lihaksia harjoittamalla. Kehonhuollossa tulisi huomioida myös faskiat. Asiasta kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Faskia on elimistön sidekudosverkosto. Se ympäröi muun muassa lihaksia ja sisäelimiä ja yhdistää kehon eri osat toisiinsa. Näiden kalvomaisten rakenteiden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on avautunut vasta viime vuosina.

— Faskia-kudoksessa on erittäin tiheä hermotus, joten se on kehon tärkeä viestinviejäverkko. Faskia vaikuttaa oleellisesti myös kehon voimantuottoon, kertoo fysioterapeutti Anne Puranen.

Purasen mukaan kehosta ei saada irti maksimaalista voimantuottoa, jos faskiat ovat jumissa. Kireät faskiat voivat aiheuttaa myös liikerajoitteita tai kipua.

— Jos faskia kuivuu tai vammautuu, siihen tulee liikerajoitteita, ja koska lihaksiston voima välittyy faskian muodostamissa ketjuissa, voima ei tuolloin välity kehossa parhaalla mahdollisella tavalla, Puranen selvittää.

Lihaksia huoltaessa ei Purasen mukaan tulisi unohtaa faskiaa, sillä ne toimivat yhtenä kokonaisuutena.

Lue lisää faskiasta ja siitä, kuinka voit venyttää sidekudosverkkoa tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Outi Lähde kokee olevansa ”ässä”, mutta harrastaa silti seksiä – ”Minulle on tärkeää, että kumppani nauttii ja itse saan läheisyyttä”

Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Yhä useampi suomalainen elää yksin – "En kokisi enää millään tavalla järkeväksi jakaa elämääni jonkun kanssa", Jouko Ignatius, 57, sanoo

Kuumalla säällä liikunta voi tuntua tahmealta, katso personal trainerin vinkit helletreenin helpottamiseen – "Suorituskyky heikkenee jo ennen kuin on jano"

Vaivaisenluu on monen suomalaisen ongelma – "Se yleistyi, kun estetiikka ohitti kenkien valinnassa käytännöllisyyden", jalkaterapeutti Riikka Joensuu sanoo

Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.