Ilman tätä et saa maksimaalista voimaa

Hyvä kunto tarkoittaa perinteisesti lihasvoimaa ja kestävyyttä. Vahva ja toimiva keho vaatii myös liikkuvuutta, jota ei saavuteta pelkästään lihaksia harjoittamalla. Kehonhuollossa tulisi huomioida myös faskiat. Asiasta kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Faskia on elimistön sidekudosverkosto. Se ympäröi muun muassa lihaksia ja sisäelimiä ja yhdistää kehon eri osat toisiinsa. Näiden kalvomaisten rakenteiden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on avautunut vasta viime vuosina.

— Faskia-kudoksessa on erittäin tiheä hermotus, joten se on kehon tärkeä viestinviejäverkko. Faskia vaikuttaa oleellisesti myös kehon voimantuottoon, kertoo fysioterapeutti Anne Puranen.

Purasen mukaan kehosta ei saada irti maksimaalista voimantuottoa, jos faskiat ovat jumissa. Kireät faskiat voivat aiheuttaa myös liikerajoitteita tai kipua.

— Jos faskia kuivuu tai vammautuu, siihen tulee liikerajoitteita, ja koska lihaksiston voima välittyy faskian muodostamissa ketjuissa, voima ei tuolloin välity kehossa parhaalla mahdollisella tavalla, Puranen selvittää.

Lihaksia huoltaessa ei Purasen mukaan tulisi unohtaa faskiaa, sillä ne toimivat yhtenä kokonaisuutena.

Lue lisää faskiasta ja siitä, kuinka voit venyttää sidekudosverkkoa tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.