Johtuuko akne suklaan syönnistä? Asiantuntija vastaa

Ihminen ei voi vaihtaa ihotyyppiään. Se on perinnöllinen. Perimän lisäksi ihon kuntoon vaikuttaa jokaisen yksilöllinen hormonitoiminta, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Nämä kaksi seikkaa selittävät, miksi toisella on kuulas, sileä iho ja toisella se kukkii valtoimenaan.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu tähdentää, etteivät finnit ja akne ole kenenkään oma valinta tai johdu suklaan syönnistä.

– Ruokavaliosta voi tulla muutamia yksittäisiä näppylöitä, mutta jos niitä on jatkuvasti ja laajasti, kysymys on ihosairaudesta.

Ihon epäpuhtaudet ovat usein aknen lievä muoto, johon auttavat rasvoittuvan ihon ja aknen paikallishoitovalmisteet.

– Akne on tulehduksellinen immunologinen ihosairaus. Siihen on olemassa tehokkaat lääkkeet, Ihoakatemian ylilääkärinä työskentelevä Uibu toteaa.

Akne ei välttämättä parane itsestään ja voi hoitamattomana johtaa pysyvien arpien kehittymiseen.

– Vaikka lievempiä arpia voidaan poistaa ja syvempiä tasoittaa, virheetöntä ihoa ei pystytä enää palauttamaan. Siksi iho on syytä hoitaa kuntoon ennen arpien syntymistä.

Samat ihonhoito-ohjeet eivät sovi kaikille, sillä jokaisen ihotyyppi, ihon kunto ja sen reagointitapa ovat yksilöllisiä. Meikit pitää poistaa illalla kasvoilta. Ihoärsytystä tai allergista ihottumaa voi tulla myös meikkituotteiden käytöstä.

– Mustapäihin ja märkänäppylöihin taipuvaisten ei kannata käyttää edes iholta poistettavia puhdistusöljyjä eikä rasvaisia kosteusvoiteita.

Mikäli ihohuokoset ovat laajentuneita, ja iho herkästi rasvoittuva, hellävaraisen kotikuorinnan voi tehdä noin kerran viikossa.

– Herkästi punoittavalle ja hiussuonia kehittävälle tai ihottumaiselle iholle ei tehdä kuorintaa lainkaan, Uibu neuvoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Asiantuntijat vinkkaavat: Näin elvytät vanhan ja hiipuneen ystävyyssuhteen – "Esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon"

"Edes ammuttu luoti ei satu" – Petra Matsi, 30, hallitsi unimaailmaansa jo lapsena, ja nykyisin hän lennähtää unessa vaikka hiekkarannalle

Varo mitä ajattelet, sillä unet voivat mukautua nukkujan odotuksiin – "Minulle selkounet ovat sisäisiä seikkailuja mielikuvituksen maailmassa", sanoo selkounia vuosikausia nähnyt Olli Erjanti

"Hampaat kannattaa harjata kelloon katsomatta – en itsekään ehdi tehdä sitä kahdessa minuutissa", hammaslääkäri Ömer Acar sanoo

Tutkijaryhmä teki huolestuttavan havainnon: "Kannabiksen käyttö raskausaikana on yhteydessä vähän painaviin vauvoihin"

Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"

Panu, 35, kärsi vuosia vaimonsa rähjäämisestä mutta pelkäsi menettävänsä lapsensa, jos eroaa – "Kun saapas lensi ensimmäisen kerran, tajusin, ettei tämä ole normaalia"

Ylipainoiset aikuiset laihduttivat kolmella ruokavaliolla vuoden ajan – Kaikista oli apua painonpudotuksessa, mutta yksi oli muita tehokkaampi

Tiesitkö, että voit pyytää lääkäriltäsi lähetteen nettiterapiaan? – Matalan kynnyksen terapiaan pääsee yleensä viikossa

Masentuneen puoliso elää rankkoja aikoja – Psykologi neuvoo hankkimaan tietoa mutta varoittaa ryhtymästä masennuksen asiantuntijaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.