Johtuuko akne suklaan syönnistä? Asiantuntija vastaa

Ihminen ei voi vaihtaa ihotyyppiään. Se on perinnöllinen. Perimän lisäksi ihon kuntoon vaikuttaa jokaisen yksilöllinen hormonitoiminta, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Nämä kaksi seikkaa selittävät, miksi toisella on kuulas, sileä iho ja toisella se kukkii valtoimenaan.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu tähdentää, etteivät finnit ja akne ole kenenkään oma valinta tai johdu suklaan syönnistä.

– Ruokavaliosta voi tulla muutamia yksittäisiä näppylöitä, mutta jos niitä on jatkuvasti ja laajasti, kysymys on ihosairaudesta.

Ihon epäpuhtaudet ovat usein aknen lievä muoto, johon auttavat rasvoittuvan ihon ja aknen paikallishoitovalmisteet.

– Akne on tulehduksellinen immunologinen ihosairaus. Siihen on olemassa tehokkaat lääkkeet, Ihoakatemian ylilääkärinä työskentelevä Uibu toteaa.

Akne ei välttämättä parane itsestään ja voi hoitamattomana johtaa pysyvien arpien kehittymiseen.

– Vaikka lievempiä arpia voidaan poistaa ja syvempiä tasoittaa, virheetöntä ihoa ei pystytä enää palauttamaan. Siksi iho on syytä hoitaa kuntoon ennen arpien syntymistä.

Samat ihonhoito-ohjeet eivät sovi kaikille, sillä jokaisen ihotyyppi, ihon kunto ja sen reagointitapa ovat yksilöllisiä. Meikit pitää poistaa illalla kasvoilta. Ihoärsytystä tai allergista ihottumaa voi tulla myös meikkituotteiden käytöstä.

– Mustapäihin ja märkänäppylöihin taipuvaisten ei kannata käyttää edes iholta poistettavia puhdistusöljyjä eikä rasvaisia kosteusvoiteita.

Mikäli ihohuokoset ovat laajentuneita, ja iho herkästi rasvoittuva, hellävaraisen kotikuorinnan voi tehdä noin kerran viikossa.

– Herkästi punoittavalle ja hiussuonia kehittävälle tai ihottumaiselle iholle ei tehdä kuorintaa lainkaan, Uibu neuvoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Suomalaiset viihtyvät kuntosaleilla pohjoismaalaisista huonoiten – "Lähes joka neljäs tuntee olonsa epämukavaksi salilla"

Unissakävely voi olla aikuisväelle ahdistavaa ja jopa kohtalokasta: "Aikuinen on kävellyt ulos ja lähtenyt tietämättään autoilemaan"

Tänään saa halata! Amerikkalainen terapeutti nimesi halaamiselle oman teemapäivän jo 1980-luvulla – mutta miksi se on tarpeen juuri tammikuussa?

Onko tänään oikeasti vuoden masentavin päivä? Tämä päivä tunnetaan maailmalla alakuloisena maanantaina

Mitä ihmettä, kutistuvatko kengätkin? – "Jopa 70 prosenttia ihmisistä käyttää liian pieniä jalkineita"

Hädin tuskin neljäkymmentä ja outoja oireita – nytkö jo vaihdevuodet?

Talkoilla kudotaan nyt rintoja: helsinkiläinen Tuula, 59, sai uuden rinnan Unkarista – "Se on käytössä ihan mukava ja pysyy paikallaan yhtä hyvin tai huonosti kuin sairaalan ensirinta"

Edistävätkö ravintolisät raskaaksi tulemista? – Nämä pillerit osoittautuivat tutkimuksessa tehottomiksi

Teippi voi helpottaa kipua ja korjata asentoa – katso, miten erilaiset teippaukset eroavat toisistaan

Kauran sanotaan kosteuttavan ihoa ja hiuksia – ”Tiedä sitten, onko se juuri kaura, joka kädet pehmeäksi tekee”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.