Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat"

Iäkäs lähiomainen tuskailee tietokoneen kanssa. Riskiryhmään kuuluvana hän välttää nyt kaupassa käyntiä. Mutta miten tilata ruokaa verkkokaupasta, ellei ole sitä koskaan ennen tehnyt?

Häntä pitäisi osata neuvoa etänä, puhelimitse. Hyvät neuvot ovat siis tarpeen – nuoremmallekin polvelle.

Suomessa on yli miljoona ikäihmistä, eivätkä he ole yhtenäistä massaa.

Heissä on vastikään työelämästä poistuneita 65-vuotiaita, jotka ovat tottuneet käyttämään tietokonetta ja älypuhelinta päivittäin. Aivan eri sukupolvea ovat yhdeksänkymppiset, joille digimaailma usein on vieras.

– Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli 500 000 ihmistä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet tietokonetta. Se on hirveä määrä, sanoo Enter ry:n toiminnanjohtaja Tiina Etelämäki.

Enter ry on Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys, joka tarjoaa henkilökohtaista ja maksutonta opastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä. Ikäihminen voi tulla oman puhelimensa tai tablettinsa kanssa esimerkiksi kirjastoon ja saada kädestä pitäen opastusta laitteen käytössä.

Vuonna 2019 Enterissä rekisteröitiin 8 400 henkilökohtaista opastuskertaa. Ylivoimaisesti eniten apua annettiin älypuhelimen peruskäytössä.

Ikäihmiset kaipaavat yleensä eniten apua älypuhelimen peruskäyttöön. Kuva: Arkisto/Outi Paappanen

Juuri nyt kasvotusten tehtävä opastus on koronakriisin vuoksi katkolla. Sen sijaan yhdistys on vastikään aloittanut etäopastuspalvelun.

– Ennätimme onneksi testata sitä hiukan jo ennen koronakriisiä. Palvelu on vasta muutaman päivän ikäinen, mutta jo nyt meille on tullut muutamia pyyntöjä, Etelämäki kertoo.

Palvelu on suunnattu Uudenmaan senioreille. Kannattaa kuitenkin tarkistaa oman paikkakunnan tilanne, sillä muutkin tahot saattavat aloitella samantyyppistä toimintaa.

Ikäihmisten digitaidot vaihtelevat Etelämäen mukaan paljon. Jotkut ovat varsinaisia ässiä ja ottavat yhtyettä kysyäkseen neuvoa vaikkapa omien kotisivujen tekemiseen. Osa on vasta saanut ensimmäisen älypuhelimensa.

– Sitten siinä pohditaan yhdessä, että mitäs kivaa sillä voisi tehdä.

Etelämäki toivoo, että koronakevään ansiosta moni oppii uusia taitoja. Osa senioreista onkin jo kokenut ahaa-elämyksiä ja on oivalluksista innoissaan.

– Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat.

Toisessa ääripäässä ovat ne, joiden mielestä enää ei kannata opetella mitään, "kun eihän tässä välttämättä olla elossa kahden kuukauden kuluttua".

Etelämäki ymmärtää, että monet kokevat esimerkiksi nettiostosten tekemisen vieraaksi. Hän rohkaisee kuitenkin tarttumaan tilaisuuteen.

– Se on ihan toimiva juttu. Oma tätinikin soitti viikonloppuna ja kertoi onnistuneesta verkkokauppatilauksesta.

Hän muistuttaa myös, että ellei omista tietokonetta, monista kaupoista voi nyt tehdä tilauksen myös puhelimitse.

– Toivottavasti osa palveluista jää elämään koronakriisin jälkeenkin

Osa seniori-ikäisistä on erittäin taitavia tietokoneiden käyttäjiä. Kuva: Tarja Tikkanen

Mikä sitten on tärkeintä muistaa, kun opastaa iäkästä läheistä puhelimessa?

– Kärsivällisyys. Ja kuunteleminen, Etelämäki sanoo.

Hän kehottaa varaamaan aikaa ja välttämään nuorten ihmisten helmasyntiä eli nopeaa puhetta, joka vilisee vaikeita termejä. Ikäihmisen puolesta ei myöskään kannata tehdä kaikkea valmiiksi.

– Mekin ainoastaan opastamme senioreita vierestä, emme koske laitteeseen. Näin neuvot on helpompi sisäistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi"– Tom Tuohiaro, teki toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Kuopiolainen Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – Lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

Kommentti: Äitini varasti poliisin auton

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.