Keski-ikäiset naiset luovat paineita itse itselleen

Itsekkyyden puute on yksi keski-ikäisten naisten suurimmista terveysongelmista, sanoo urheilulääkäri Pippa Laukka.

Itsekkyydellä hän tarkoittaa tervettä itsekkyyttä, jossa ihminen ottaa muiden lisäksi myös itsensä huomioon: pitää huolta itsestään ja omista tarpeistaan eikä aseta muita itsensä edelle.

– On ok olla itsekäs, koska silloin voi tukea muiden hyvinvointia, kun on itse tasapainoisempi ja jaksavampi. Ei voi auttaa muita, jos ei ensin huolehdi itsestään, hän huomauttaa.

Laukan mukaan naiset luovat itse itselleen paineita. Moni yli nelikymppinen tekee asioita niin kuin "kuuluu tehdä": pärjäämisen paine ruokkii epävarmuutta ja suorittamista mutta myös uhrin rooliin ajautumista.

– Hyvää tasapainoa eivät ulkoiset seikat horjuta. Monilla on kuitenkin taipumus uhriutua: syytä omiin ongelmiin haetaan toisista, ulkopuolelta. Pitää ottaa vastuu itsestään.

– Pitää tunnistaa, mikä elämässä on oikeasti tärkeää ja toteuttaa niitä asioita, joita haluaa.

Laukka on kirjoittanut tutkittuun tietoon pohjaavan, aikuisen naisen kokonaisvaltaista terveyttä käsittelevän Hyvinvoiva nainen -kirjan, joka julkaistaan ensi viikolla. Siinä terveyttä tarkastellaan yleistajuisesti solutasolta henkiseen hyvinvointiin.

Suurten muutosten sijaan Laukka kannustaa tarkastelemaan arjen pieniä valintoja.

– Lähteekö iltalenkille vai rojahtaako sohvalle? Ottaako välipalaksi pullan vai marjasmoothien? Toistettuina pienillä valinnoilla on suuri merkitys hyvinvoinnille.

Kirjassaan hän kannustaa muun muassa syömään marjoja päivittäin.

– Jos ruokavaliostaan haluaa ravinteikkaampaa, niin marjat ovat hyvä valinta. Marjoja saa poimittua luonnosta ilmaiseksi, ja niiden antioksidantit ovat hyväksi soluille ja koko terveydelle.

Päihteitä hän suosittaa välttämään: tupakointi esimerkiksi aikaistaa vaihdevuosia, lisää luukatoa ja heikentää eliniän ennustetta.

– Moni ajattelee, että viininjuonti on sivistynyttä tai olut on hyvä palautusjuoma, mutta alkoholista ei ole mitään hyötyä terveydelle. Enemmän kuin yksi annos alkoholia vaikuttaa jo autonomisen hermoston palautumiseen ja heikentää unen laatua, Laukka huomauttaa.

Uusimmat

Hyvinvointi

Nivelrikkoa tutkitaan uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin – menetelmällä voidaan seurata nivelrikon etenemistä ja tekonivelleikkauksesta kuntoutumista

Uniapnea kiusaa satojatuhansia suomalaisia, mutta valtaosalla tauti jää hoitamatta – Marja-Leena Kerttula saa apua hengityslaitteesta

Tökkiikö liikuntainto? – Ravitsemusterapeutti on kuullut kaikki selitykset ja antaa viisi vinkkiä

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – Moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Maltillinen liikunta nopeuttaa aivotärähdyksen paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen tapasivat junassa 50 vuotta sitten: "Avioliitossa herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

Pienelläkin taukoliikunnalla on iso merkitys – Tämä on työikäisten heikoin lenkki

Pidä huolta näistä kolmesta – voit saada kuusi elinvuotta lisää

Anteeksi voi pyytää puolisolta vaikka lahjan avulla – Lue viisi vinkkiä anteeksiantoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.