Koronakriisi voi kurittaa erityisesti nuoria aikuisia – "Tämä on koko kansakunnan yhteinen kriisi, joten häpeää ei kannata ainakaan tuntea"

Koronaviruksen leviäminen ja sitä seuranneet talousvaikeudet eivät ole vain valtioiden ja yritysten kohtalo. Moni suomalainen miettii, miten välttyä henkilökohtaiselta talouskriisiltä lomautusten ja irtisanomisten keskellä.

Tilanne vaatii nyt nopeaa reagointia, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen, 43.

– Osa ihmisistä toimii niin, että he kieltävät ongelmat. Se on toisaalta inhimillistä mutta ei auta yhtään, hän toteaa.

Kaikki tietävät, että laskut eivät häviä minnekään sillä, että ne jättää huomiotta. Näin kuitenkin jotkut toimivat.

– Tämä on koko kansakunnan yhteinen kriisi, joten häpeää ei kannata ainakaan tuntea. Nyt ei ole kyse siitä, että olisi hoitanut asiansa huonosti. Ehkä se osaltaan kannustaa tarttumaan toimeen.

Suomalaiset kotitaloudet ovat hyvin erilaisessa asemassa ottamaan vastaan taloudellisia iskuja.

– Isolla osalla kotitalouksia raha-asiat ovat olleet hyvällä mallilla ennen tätä tilannetta. Huolestuttavia piirteitä, kuten velkaantumisen ja maksuhäiriöiden kasvua, on kuitenkin ollut, Mikkonen toteaa.

– Toisaalta myös kotitalouksien rahoitusvarat ovat kasvaneet.

Vuonna 2015 Tilastokeskuksen tutkimuksessa 75 prosenttia vastaajista ilmoitti, että tulot riittävät kattamaan menot ilman suurempia vaikeuksia.

– Sen jälkeen ansiotulokehitys on ollut positiivisempaa ja työllisyystilanne parantunut, Mikkonen mainitsee.

"Pankin lainaneuvotteluissa käy usein ilmi, että ihmiset ovat perillä tuloistaan, mutta menot ovat vaikeammin hahmotettavissa", Henna Mikkonen sanoo. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tutkimusten mukaan suomalaiset säästävät ensisijaisesti pahan päivän varalle.

– Nyt se paha päivä on monessa perheessä koittanut tai koittaa lähikuukausien aikana, ja säästöille voi tulla käyttöä.

Jos tulotaso uhkaa heiketä, Mikkonen kehottaa ensimmäiseksi käymään oman taloustilanteensa huolellisesti läpi.

– Pankin lainaneuvotteluissa käy usein ilmi, että ihmiset ovat perillä tuloistaan, mutta menot ovat vaikeammin hahmotettavissa.

Monella saattaa olla ihan kohtuulliset tulot, mutta erilaisia kuukausittaisia menoja on paljon.

Yksi viime vuosien ilmiöistä on se, että asioita ostetaan yhä enemmän osamaksulla ja myös palveluista maksetaan kuukausihintaa. Yksittäisistä suoratoistapalveluista ja äänikirjoista saattaa kuukausittain kertyä iso summa.

– Jos tulot pienenevät huomattavasti, on aika käydä menot tarkkaan läpi ja priorisoida ne, Mikkonen neuvoo.

Mikkosen mukaan priorisoiminen tarkoittaa, että ensin maksetaan asuminen, ruoka ja terveydenhoitomenot.

– Jos rahat uhkaavat loppua, velkojien kanssa kannattaa yrittää sopia maksujärjestelyistä.

– Esimerkiksi lainojen lyhennysvapaat ja luottorajojen nostot auttavat, mutta ne ovat väliaikainen apu. Velat on jossain vaiheessa maksettava takaisin.

Pikavipeillä asioita ei kannata lähteä kohentamaan.

– Jos lisävelkaa on kuitenkin otettava, on hyvä pitää mielessä oman maksukyvyn rajat myös tulevaisuudessa, Mikkonen neuvoo.

Viime elokuussa Säästöpankkiryhmän pääekonomistina aloittaneen Mikkosen sydäntä lähellä on maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Hän on esimerkiksi antanut useita vuosia talousneuvontaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Ja nuorista Mikkonen onkin huolissaan. 35–44-vuotiaiden kotitaloudet ovat jo ennestään velkaantunein ikäryhmä. Tämä johtuu muun muassa asuntolainoista, joita ei ole ehditty lyhentää vielä pitkään.

Nuoret eivät myöskään ole ehkä ehtineet säästää pahan päivän varalle.

– Nuoriin kotitalouksiin koronasokki voi iskeä erityisen pahasti, sillä nuorilla talouden puskurit ovat pienemmät. Se on ymmärrettävää, sillä säästöaikaa on ollut vähemmän.

Monenlainen lähimmäisen apu on näinä päivinä tarpeen. Henna Mikkoselle ilo tuo sileäkarvainen noutaja Pena. Kuva: Johanna Erjonsalo

Jos oma taloustilanne on kuitenkin hyvä ja puskuriakin löytyy, Mikkonen toivoo, että rahaa käytettäisiin edes hiukan muiden hyväksi.

– Jos kaikki nekin, joilla on mahdollisuuksia kuluttaa, laittavat kukkaronnyörit liian tiukalle, se vain pahentaa kriisiä.

– Nyt on hyvä aika auttaa esimerkiksi lähiyrittäjiä ja ostaa jopa sellaista, jota ei normaalisti ostaisi. Muunkinlainen lähimmäisen apu on toivottavaa.

Joillekin tylsistyminen neljän seinän sisällä voi merkitä kulutuksen lisäämistä silloinkin, kun varaa siihen ei olisi. Mielihyvää haetaan shoppailusta.

– En usko, että nettishoppailu on iso ongelma. Jos kuitenkin tunnistaa itsellä tällaisen riskin, sitä on hyvä varoa.

Hän

Henna Mikkonen

Asuu Mäntsälässä.

Perheeseen kuuluvat mies, 11-vuotias tytär, 8-vuotias poika ja sileäkarvainen noutaja Pena.

Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta. Suorittanut myös sijoitusalan CFA-tutkinnon.

Aloitti Säästöpankkiryhmän pääekonomistina viime elokuussa. Toimi aiemmin senioriekonomistina OP:ssa ja sitä ennen muun muassa ekonomistina ja seniorianalyytikkona Danske Bankissa.

Harrastaa muun muassa polkujuoksua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi"– Tom Tuohiaro, teki toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Kuopiolainen Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – Lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

Kommentti: Äitini varasti poliisin auton

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.