Liika proteiini voi aiheuttaa jopa rasvamaksan

Ruoasta ja ruokavalioista saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.

Nyt tuore hollantilaistutkimus varoittaa liian proteiinin nauttimisen vaaroista.

Tutkimuksen mukaan liiallinen proteiini voi johtaa rasvamaksaan, joka voi puolestaan vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen tai syöpään.

Asiasta kirjoittaa MeNaiset -lehti.

"Tutkijat havaitsivat, että ne, jotka saivat eniten kaloreita proteiineista, sairastuivat 37 prosenttia todennäköisemmin rasvamaksaan verrattuna niihin, joilla oli sama painoindeksi, mutta jotka söivät vähiten proteiineja. Siitä tutkijat päättelivät, että liika proteiini saattaa olla riski etenkin iäkkäille ja ylipainoisille."

Varsinkin eläinperäinen proteiini osoittautui haitalliseksi.

Rasvan ja syötyjen kuidun määrällä ei ollut vaikutusta sairauden esiintymiseen.

Suomen virallisten ravitsemussuositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 grammaa viikossa. Kalaa tulisi nauttia 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.

Ravintosuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista 10-20 prosenttia tulisi saada proteiinista, 45-60 prosenttia hiilihydraateista ja 25-40 prosenttia rasvoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.