"Pidetään huoli, etteivät nuoret liho"

Perimä, ravinto, hyvä kunto ja terveys antavat eväät pitkään elämään, kirjoittaa Kaakon Viestintä. Kun Kuopion yliopiston kliinisen fysiologian emeritusprofessori Esko Länsimies puhuu pitkästä eliniästä, esiin nousee toistuvasti nuoruus.

Länsimiehen mukaan mahdollisuudet pitkään elämään kasvavat, jos nuorena on hyvässä kunnossa, saa hyvää ravintoa ja elää muutenkin turvattua elämää.

 

Ihmisen elinikää säätelevät perimä ja elintavat, kuten ravinto, tupakointi ja alkoholin käyttö. Perimä tulee vanhemmilta, eikä siihen voi vaikuttaa, mutta elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin.

Länsimiestä huolestuttaa erityisesti nuorten ylipaino.

– Nuorten lihavuus on lisääntynyt. Nykyisin joka viides nuori on ylipainoinen. Uusimpien tietojen mukaan ylipaino nuorena vaikuttaa aineenvaihduntaan. Se, mitä aineenvaihdunnassa tuolloin tapahtuu, vahingoittaa elimistöä pysyvästi.

Ylipaino kuormittaa luustoa ja niveliä sekä maksaa. Lisäksi nuoruuden ylipainoon liittyy diabeteksen riski.

– Antaisin pallon nyt kodeille: pidetään huoli, etteivät nuoret liho, Länsimies sanoo.

 

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten elinajanodote oli 30–40 vuotta 1860-luvulle asti. Nyt, 2010-luvulla syntyvä poikalapsi elää keskimäärin 78 vuotta ja tyttölapsi keskimäärin 84 vuotta. Runsaassa sadassa vuodessa ihmisen keskimääräinen elinajanodote on yli kaksinkertaistunut.

Elinajanodote on vuosien määrä, jonka tänään syntyvät ihmiset keskimäärin eläisivät, jos kuolleisuus säilyy nykyisellään.

 

Suuri hyppäys koettiin talvi- ja jatkosodan jälkeen.

Tuolloin tapahtui asia, jonka moni suuren ikäluokan edustaja muistaa: appelsiinit tulivat kauppoihin.

– Nuoruutensa 50-luvun alussa viettäneet alkoivat saada parempaa ruokaa. Silloin hedelmiä alkoi tulla ulkomailta ja elämästä tuli aiempaa suotuisampaa ja suopeampaa, Länsimies kertoo.

Sotien jälkeen päästiin nauttimaan vielä yhdestä Länsimiehen mukaan ikää lisäävästä tekijästä: rauhallisesta yhteiskunnasta.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.