Terveydenhoitoalan ammattilainen ennustaa hallitsematonta kaaosta – Lue hoitajan hätähuuto: ”Hoivakodeista on tulossa paikallisia viruslinkoja"

Hoitoalalla työskentelevä Maija kirjoittaa:

”Olen jo pitkään ollut todella huolissaan hoivakodeissa työskentelevistä hoitajakollegoistani sekä hoivakotien hauraista asukkaista. En ole lainkaan yllättynyt viime päivien uutisista, joiden mukaan kuolemat ovat kovassa nousussa hoivakodeissa.

Vanhustenhoitoyksiköistä on muodostumassa paikallisia viruslinkoja. Pelkään hallitsematonta kaaosta.

Teen työtä pääkallonpaikalla. Näen epäkohdat läheltä. Suurena syynä hoivakotien tilanteeseen on hoitajien huono sijoittelu eri yksiköihin.

Tilanne on tämä: Terveissä hoivakodeissa työskenteleviä hoitajia pakotetaan nyt työvelvoitteen nojalla siirtymään myös koronasairaisiin hoivakoteihin. Tämä koskee osin myös vakituista henkilökuntaa.

Siirtely johtuu koronan aiheuttamasta hoitajapulasta, ja työnantajalla on siirtelyyn laillinen oikeus. THL tai mikään muukaan viranomainen ei ole laatinut käytännöstä kunnon ohjeistusta.

Tämä on hoitajille ammattieettisesti hyvin raskasta. He tietenkin tekevät kuten työnantaja määrää ja kärsivät pelätessään, että pahentavat tartuntatilannetta joutuessaan hyppimään paikasta toiseen. Hoitajalle on kamalaa nähdä ympärillään kuolemaa ja ajatella, että on itse aiheuttanut sen.

Monet hoitajat joutuvat tekemään töitä välillä terveissä, välillä infektoituneissa yksiköissä. Kuva: Kimmo Kirves

Tässä ehdotukseni: Hoitajien siirtely paikasta toiseen pitää lopettaa. Infektoituneisiin hoivakoteihin pitää ostaa palveluja muilta palveluntuottajilta. Esimerkiksi järjestöt, kuten SPR, voisivat myydä infektiotyöhön erikoistuneen työryhmän palveluita sinne, missä on hoitajapulaa.

Tällainen työryhmä osaisi käyttää suojavarusteita oikein. Hoivakodeissa työskentelevistä tuskin viisi sadasta on joskus pukeutunut suojavarusteisiin. Esimeriksi lähihoitajan koulutukseen ei kuulu eristys- tai infektiotyön perusteita. Osa hoitajista ei tiedä lainkaan, miten suojavarusteita käytetään. Jo siksi infektoituneet ja ei-infektoituneet yksiköt tulisi pitää erillään.

Ihmishengille lasketaan nyt hinta, sanoo pitkään hoitoalalla työskennellyt hoitaja, Kuva: Arkisto/Jukka Hämäläinen

Virus ei tunne armoa, ja siksi sen kanssa pitää toimia täysin kliinisen hoitotyön osaamisen pohjalta.

Ymmärrän, että kaikkialla on työntekijöistä pulaa. Silti kyse on pitkälti työn priorisoinnista. Ihmishengelle lasketaan nyt hinta.

Kuntien ja kaupunkien päättäjien on syytä havahtua hereille heti. Ei liene tavoitteena, että kaikkiin vanhusten hoivakoteihin ja vastaaviin päästetään koronainfektio korjaamaan satoa.”

Maija ei esiinny jutussa omalla nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uutisanalyysi: Luvassa musta joulu koko maahan – "Mummia ja vaaria ei virvottane ensi pääsiäisenäkään"

Helsingin hoivakodeissa on kuollut tähän mennessä 48 asukasta

Kiuruveden hoivakodissa kaksi uutta koronakuolemaa – menehtyneitä yhteensä 11

Uusimmat

Hyvinvointi

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi"– Tom Tuohiaro, teki toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Kuopiolainen Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – Lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

Kommentti: Äitini varasti poliisin auton

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.