Yksinäisyys altistaa vanhuksia vajaaravitsemukselle

Laihtuminen on vanhuksen koko toimintakyvyn kannalta vaarallista, painottaa geriatrian erikoislääkäri, ylilääkäri Riitta Kupiainen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Jos ikääntyneen painoindeksi jää alle 23:n, hänellä on vajaaravitsemusriski. Painonmuutokset ja liian yksipuolinen ravinto johtavat lihaskatoon, mikä puolestaan altistaa kaatumisille ja loukkaantumisille, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Syntyy noidankehä. Murtumat vaativat sairaalahoitoa sekä pitkää kuntoutusta ja ravitsemushoitoa vielä kotona tai palveluasumisessakin.

Laihtuminen ja toimintakyvyn heikkeneminen ovat ongelmia etenkin kotona asuvilla vanhuksilla.

– Yksinäisyys altistaa vajaaravitsemukselle ja väärille ruokailutottumuksille. Ravinto yksipuolistuu helposti esimerkiksi muistisairauden, liikuntarajoitteiden tai masennuksen vuoksi, Kupiainen toteaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ohjeisti ikääntyvien ravintosuosituksia vuonna 2010 antaessaan, ettei pelkkä vanhusten painonvaihtelun toteaminen riitä.

– Painoa on seurattava, ja muutoksiin on puututtava jo mahdollisesti taustalla olevien sairauksien poissulkemiseksi. Keinoja kyllä on, Kupiainen vakuuttaa.

Hyvän hoidon käytännöissä kotihoidon asiakkaat punnitaan vähintään kerran kolmessa kuukaudessa. Punnitusten välissä tarkkaillaan syödyn ruoan määrää.

Kotihoidossa on käytössä kansainvälinen ravitsemustilan MNA-arviointiasteikko. Sairaalahoidossa käytetään NRS 2002 -menetelmää vajaaravitsemuksen toteamiseksi ja ravitsemushoidon käynnistämiseksi. Tieto siirretään tietojärjestelmillä ikäihmisten kanssa toimiville.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Outi Lähde kokee olevansa ”ässä”, mutta harrastaa silti seksiä – ”Minulle on tärkeää, että kumppani nauttii ja itse saan läheisyyttä”

Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Yhä useampi suomalainen elää yksin – "En kokisi enää millään tavalla järkeväksi jakaa elämääni jonkun kanssa", Jouko Ignatius, 57, sanoo

Kuumalla säällä liikunta voi tuntua tahmealta, katso personal trainerin vinkit helletreenin helpottamiseen – "Suorituskyky heikkenee jo ennen kuin on jano"

Vaivaisenluu on monen suomalaisen ongelma – "Se yleistyi, kun estetiikka ohitti kenkien valinnassa käytännöllisyyden", jalkaterapeutti Riikka Joensuu sanoo

Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.