Yksinäisyys altistaa vanhuksia vajaaravitsemukselle

Laihtuminen on vanhuksen koko toimintakyvyn kannalta vaarallista, painottaa geriatrian erikoislääkäri, ylilääkäri Riitta Kupiainen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Jos ikääntyneen painoindeksi jää alle 23:n, hänellä on vajaaravitsemusriski. Painonmuutokset ja liian yksipuolinen ravinto johtavat lihaskatoon, mikä puolestaan altistaa kaatumisille ja loukkaantumisille, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Syntyy noidankehä. Murtumat vaativat sairaalahoitoa sekä pitkää kuntoutusta ja ravitsemushoitoa vielä kotona tai palveluasumisessakin.

Laihtuminen ja toimintakyvyn heikkeneminen ovat ongelmia etenkin kotona asuvilla vanhuksilla.

– Yksinäisyys altistaa vajaaravitsemukselle ja väärille ruokailutottumuksille. Ravinto yksipuolistuu helposti esimerkiksi muistisairauden, liikuntarajoitteiden tai masennuksen vuoksi, Kupiainen toteaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ohjeisti ikääntyvien ravintosuosituksia vuonna 2010 antaessaan, ettei pelkkä vanhusten painonvaihtelun toteaminen riitä.

– Painoa on seurattava, ja muutoksiin on puututtava jo mahdollisesti taustalla olevien sairauksien poissulkemiseksi. Keinoja kyllä on, Kupiainen vakuuttaa.

Hyvän hoidon käytännöissä kotihoidon asiakkaat punnitaan vähintään kerran kolmessa kuukaudessa. Punnitusten välissä tarkkaillaan syödyn ruoan määrää.

Kotihoidossa on käytössä kansainvälinen ravitsemustilan MNA-arviointiasteikko. Sairaalahoidossa käytetään NRS 2002 -menetelmää vajaaravitsemuksen toteamiseksi ja ravitsemushoidon käynnistämiseksi. Tieto siirretään tietojärjestelmillä ikäihmisten kanssa toimiville.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.