4.000 henkeä mukana kruunajaisissa

Pitkäksi venyi tämänvuotisen Savon Juhannusneidon Tuula Kosusen matka kruunajaisiin. Ensin pari tuntia junassa kotoa Pieksämäeltä Kuopioon, josta sitten muiden neitokandidaattien kanssa ajettiin autokyydillä Joroisiin. Matkustaminen kannatti kyllä tällä kertaa, sillä illalla Koskenhovin kartanossa raati päätti, että iloisesta ja luonnollisesta Tuulasta leivottaisiin Savon Juhannusneito -72. Sateisesta juhannusaatosta huolimatta oli Joroisten uudella lavalla tungosta, sillä yleisöä oli saapunut seuraamaan kruunausta n. 4000 henkeä. Saatuaan pokaalinsa ja ruusunsa Tuula väitti jalkojensa yhä tutisevan jännityksestä, eikä Savon Juhannusneidon titteli vielä oikein tuntunut todelta.

Ilman kommelluksia ei juhannusneitojen juhla päässyt tänäkään kesänä alkamaan: Tuulalle oli vahingossa varattu numeroa liian suuri hame, jota tytöt juuri ennen lähtöä yrittivät toimituksessa pienentää hakaneulojen avulla. Loppujen lopuksi sullouduimme kahteen autoon, ja matka Joroisiin alkoi. Paitsi neitokandidaatteja, mukana oli myös viime vuoden Juhannusneito, Sirkka Korhonen.

Kaikki tytöt vakuuttivat, ettei heitä jännittänyt yhtään, mutta siitä huolimatta pohdittiin autossa kuumeisesti, mitä tehdään, jos neidoilta pyydetään pientä ohjelmanumeroa kruunajaistilaisuudessa. Raili, joka harrastaa näyttelemistä ja runonlausuntaa, oli tätä silmälläpitäen varannut mukaansa runon, mutta Lealle, Seijalle ja Tuulalle ohjelmanumeron harkitseminen taisi tuottaa päänvaivaa aina Joroisiin saakka.

Raadin edessä Koskenhovin kartanossa

Joroisten kirkkoaukiolla tytöt vaihtoivat kulkuneuvoa, autosta hevospeleihin. Juhlien organisaattori, verojohtaja Pentti Romo, oli hankkinut kahdet kiesit, joihin Tuula, Seija, Raili, Lea ja Siru istutettiin. Tässä vaiheessa mukaan tuli vielä kudes kaunotar, Ramona Disspayne Tenneseestä USA:sta. Hän osallistui vieraana sekä neitojen ajelumatkaan että sanoi sittemmin oman painavan sanansa juhannusneidon valinnassa. Kieseistään käsin tytöt tutustuivat Joroisiin ja kiesit toivat heidät myös Koskenhovin kartanoon, jossa varsinainen kilpailun koitos oli tapahtuva.

Koskenhovin kartano on oivallinen paikka juhannusneitojen valintaan: vanha, kaunis, keltainen päärakennus, puutarhassa istutukset kauneimmillaan, pihalla kaksi punaista aittaa. Tämän kesän kilpailun isäntäväki Leila ja Lauri Jalkanen ohjasivat neidot ja raadin jäsenet päivällispöydän ääreen. Jo päivällisen aikana tehtiin juhannusneitoehdokkaiden kanssa lähempää tuttavuutta, mutta vasta kun ruuat oli syöty ja kuvaukset kuvattu alkoi virallinen tentti, jossa tyttöjen hyvät ja paremmat puolet punnittiin. Raadin jäsenet, Leila ja Lauri Jalkanen, Ramona Disspayne, Pentti Romo, Veli Oinonen, joka edusti Joroisten Urheilijoita sekä Savon Sanomien edustaja, toimittaja Erik Rissanen eivät tyytyneet katsomaan vain ulkoista kauneutta. Savon Juhannusneitohan on herttainen ja luonnollinen savolaistyttö ja näitä ominaisuuksia tytöistä nyt etsittiin.

– Mikä se veroäyri on? kysyi Pentti Romo Raililta ja selitti samaan hengenvetoon, että äyrit ovat verojohtajan sydäntä lähellä. Kun sitä veroäyriasiaa sitten yhdessä pohdittiin, päästiin suunnilleen oikeaan tulokseen. Muilta tytöiltä ei näin kiperiä kysymyksiä sitten kysyttykään, puhuttiin vain erikoisharrastuksista, työstä ja vähän koulustakin. Lealta udeltiin, jopa kumpi on parempi, muikkukukko vai ahvenkukko. Kuopiolaistyttö piti muikkukukkoa parempana, koska siinä on vähempi ruotoja. Tentin päätyttyä oli tunnelma huomattavasti vapaampi, ja tytöt tuumivat että pahin taitaa olla ohi.

Edellisellä kerralla raati teki lopullisen päätöksensä saunassa, nyt päätettiin vasta saunana jälkeen valita tytöistä se, joka parhaiten edustaa Savon Juhannusneidon ihannetta. Aikansa tuumittuaan raati kirjoitti valittunsa nimen paperille, joka suljettiin suureen kirjekuoreen. Kruunaushetkeen oli vielä aikaa. Koska juhannuskokon polttamisesta ulkona olisi tullut hyvin kostea tilaisuus, päätettiin "kokko" sytyttää sen sijaan takkaan lavalle lähtöä odoteltaessa. Takkatulen ääressä luovutettiin ystävälliselle isäntäparille Savon Sanomien lahjana albumi.

Kruunajaiset Joroisten uudella tanssilavalla

Joroisten lava on vain parin viikon ikäinen ja tuoksuu vielä tuoreelle puulle ja pihkalle. Väkeä oli kertynyt totta tosiaan runsaasti; pitkä parkkipaikka oli tupaten täynnä autoja ja ihmisiä suorastaan virtasi lavalle. Olimme toki saaneet väliaikatietoja tästä väenpaljoudesta, mutta asia oli tytöistä tuntunut vielä kaukaiselta ja raadin edessä esiintyminen oli jännittänyt paljon enemmän kuin esiintyminen varsinaisessa kruunaustilanteessa. Kun tytöt sitten auton ikkunasta näkivät kansanpaljouden silmiensä edessä, tuntui jo pelkkä autosta nouseminen hirvittävän.

Lavan takahuoneessa oli ahdasta, varsinkin kun sinne ahtautuu samaan aikaan parikymmentä ihmistä; juhannusneitoja, muusikkoja, järjestysmiehiä ja lehti-ihmisiä sekaisin. Pitkältä tuntuneen ja kuuman odotuksen jälkeen saatiin valaistus kuntoon eli lavalle yksi lamppu. Samaan aikaan ilmestyivät muiden joukkoon myös illan esiintyjät Jarkko ja Laura. Ilta alkoi.

Kun Jarkko ja Laura lauloivat Rose Gardenin, alkoi myös tunnelma lavan takana nousta. Pentti Romo, Siru ja tytöt yrittivät jammata ahtaassa käytävässä, tytöt tosin varoen tungoksessa parhaansa mukaan kampauksiaan ja meikkiään. Kun lauluduo esitti Yellow Riverin, oli Sirun vauhti parhaimmillaan, olihan kyseessä sama kappale, jonka hän tanssi edellisen juhannuksen juhannusneitokilpailun esiintymiskappaleena.

Ja sitten – perhoset tyttöjen vatsassa hypähtivät – Pentti Romo astui lavalle ja kertoi illan kruunauksesta ja siitä, mitä Savon Juhannusneito parhaimmillaan on. Ensimmäisenä astui yleisön silmien eteen Savon Sanomien juhannusneito, Seija Hyvärinen. Häntä seurasivat "vaihteeksi Kuopiosta" Lea Siponen ja Raili Partanen ja lopuksi Tuula Kosunen. Tyttöjen pelko esiintymisestä oli turha, Pentti vain esitteli heidät yleisölle ja kysyi jotain pientä, kuten esimerkiksi Raililta, että miltä aitajuoksu käytännössä näyttää. Nyt lavalta puuttui ainoastaan Savon Juhannusneito –71. "Vanha rouva" Siru Korhonen ilmestyi paikalle ja kertoi, mitä etua hänelle Juhannusneidon tittelistä on kuluneen vuoden aikana ollut. Pentti esitteli vielä Ramonan, joka toi kansainvälisyyttä tämänkertaiseen tuomaristoomme, ja pyysi sitten itselleen jännittävän kirjekuoren, jossa raadin valinnan tulos oli kirjoitettuna.

Jäljellä oli vain tuloksen julistaminen: Savon Juhannusneito –72 on Tuula Kosunen, joka valloitti raadin luonnollisuudellaan. Siru kietoi sinivalkean nauhan Tuulan ympärille ja tytöt halasivat onnellista voittajaa. Erik Rissanen luovutti Savon Sanomien puolesta komean pokaalin voittajalle ja avaruushopeasormukset kaikille kilpailijoille. Kun Joroisten Urheilijat vielä toivat tytöille tummanpunaisia ruusuja, olivat viralliset onnittelut ohi.

Nyt oli poikaystävien, sisarien ja muiden kaverien onnentoivotusten aika. Ahdas takahuone kävi entistä ahtaammaksi ja halaamiset ja onnittelut päätettiin siirtää ulkopuolelle. Sekä Savon Juhannusneito että perintöprinsessat päättivät ystävineen jäädä juhlimaan keskikesän juhlaa kilpailupaikalle Joroisiin. He vain siirtyivät esiintymislavalta tanssilattialle.

Julkaistu Savon Sanomissa 26.6.1972

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuula Kosusesta tuli Savon Juhannusneito