Hymyilkää!

Juhannustyttö 1980, Lehtorannan Tiina, yhdeksäntoista vuotta vuosia takana. Pitkä ja hoikka, hymyileväinen ja ajattelevainen suomalainen nainen. Iltahetkenä, juhannustyttökisan jälkeen ajatuksia maailmasta, ihmisenä olemisesta ja elämästä.

– Elämässä ovat ihmiset parasta, hyvät, lämpimät ja aidot ihmissuhteet. Ihmiset ovat koko elämä. Aitoutta sitä odottaa ja pienien asioiden, kauniitten onnen hetkien tajuamista. Luonnon ja ympäristön näkemistä, sen kokemista.

– Kun ihminen uskaltaisi olla avoin, luottaisi toisiin ihmisiin, muistaisi että jokainen voisi pienellä hymyllä, ystävällisillä sanoilla tehdä toisen ihmisen onnelliseksi. Olla lämmin, olla ystävällinen kaikille ihmisille. Ei se vaatisi paljoa, ei omasta itsestään luovu toisia ihmisiä ajatellessaan, muistaessaan. Sillä rikastuttaa itseäänkin.

– Minulle sanomat, että olen idealisti kun uskon ihmiseen ja ihmisen hyvyyteen. Aika ei sulata idealisteja, sanomat, mutta tähän maailmaan on uskottava ja luotettava.

– Kaupungistuminen tekee meistä kovia ja kylmiä, sisään päin kääntyneitä. Tittelit ja arvot, ne on ihmisen luomaa, eivät ne ole tärkeitä. Tärkeintä on ihminen, se mitä jokaisessa on sisällä. Lapsista ja eläimistä meillä olisi oppimista, rehellisyyttä.

–Tämä maailma seuraa kaikkea mitä ihminen tekee, ei sitä mitä se on. Täytyy olla pätevä, suoriutuva, tehokas – vain kovat pärjäävät. Sellaisessa ympäristössä syntyvät ihmiset, jotka yksin itkevät.

– Meidän pitäisi kasvaa, oppia näyttämään tunteemme. Vapaus kasvaa vapaaksi omassa itsessään, oppia tuntemaan ja hyväksymään itsensä.

– Ulkoista muotoa korostetaan liikaa. Ehkä pelätään näyttää todellista minää, pelätään paljastaa miten heikko ja pieni ihminen sen kuoren alla onkaan.

– Onnen löytää itsestään, itsensä tuntemisesta ja hyväksymisestä. Se koostuu pienistä asioista: aamuisesta maisemasta, kastehelmistä, ihmisen, luonnon ja eläinten ystävyydestä. Kaikesta pitäisi välittään ja tuntea vastuuta jokaisesta, uskoa siihen, että jokaisella on tarkoituksensa, jokainen meistä on tärkeä ihminen.

– Elämä on mukavaa ja juhannus on ollut antoisa. Minä jatkan opiskelua kauppaopistossa, yritän kehittää itseäni koulussa ja ihmisenä. Elän ja opin koko ajan.

– Hymyilkää!

Julkaistu Savon Sanomissa 23.6.1980.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hymy-Kalle, kaivokset ja lavatanssit: Virtasalmea kesälämmöllä

Uusimmat

Juhannusneito

Satu Markkasesta Juhannusneito 1996

Sari Kapasesta Juhannusneito 1995

Maarika Raitosolasta Savon Sanomien Juhannusneito 1994

Kukkatyttö Kati juhannusneidoksi

Hannakaisa valloitti luonnollisuudellaan

Marika Rönkkö kruunattiin Savon Juhannusneidoksi

Iloinen Mervi osaa esiintyä

Luonnonkaunis Mari valloitti

Pirkko on luonnonlapsi

Juhannusneito ja -lady lukijaäänestyksen palkinnot on arvottu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.