Juhannusneito vuodelta -68 saavutti unelmansa

Ruskeat hiukset, harmaat silmät, notkea kuin koivun varpu. Näin kuvailtiin kaikkien aikojen ensimmäistä, vuonna 1968 valittua Savon Sanomien juhannusneitoa Pirkko Heiniä. Paljon ei ole 32 vuodessa muuttunut: vain hiusten malli on lyhentynyt. Hymy on entisenlainen ja samat ovat mitatkin, 167 senttiä ja 53 kiloa, vaikka hän on saattanut maailmaan yhden nyt jo aikamiesiässä olevan pojan.

Nykyään Pirkko Hein asuu Oulussa, mutta vierailee aina ehtiessään Kuopiossa vanhempiaan tapaamassa. Voittohaastattelussaan hän mainitsi tulevaisuuden suurimmaksi haaveekseen päästä opiskelemaan Helsinkiin "jumpalle". Unelmasta tuli totta: Pirkko Hein on fysioterapeutti ja hankkii jatkokoulutusta edelleen. Juhannusneitokisat jäivät viimeisiksi kauneuskilpailuikseni. Kyllähän minua mallin töihin kyseltiin, mutta se maailma ei ollut minua varten. Toki asiaa harkitsin, mutta pidin sitten oman pääni, hän muistelee.

Serenadi Tauno Palolta, kukat Ansa Ikoselta

Itse kilpailuista Pirkko Hein muistaa elävimmin serenadin, jonka Tauno Palo esitti vastavalitulle neidolle. Kukittajana Pieksämäen Naarajärven juhannusjuhlilla oli Ansa Ikonen. Palkinnoksi sain Mallorcan matkan, mikä ei sen ajan nuorille ollut mitään arkipäivää. Itselleni se oli ensimmäinen matka ulkomaille. Noista ajoista on jäänyt mukavat muistot, mutta Pirkko Hein ei nuoruusvuosia kaipaile. Silmäkulmissa risteilevät rypyt eivät ole hänelle kauhun paikka. Tässä iässä osaa jo makustella elämää. On tärkeää, ettei toisaalta kiirehdi kypsymistä, mutta toisaalta osaa elää tätä päivää oman ikäisenä. Tärkeintä on, että olen saanut olla terveenä. Itsestäni olen tosin aina pitänyt huolta: syön terveellisesti, liikun ja lepään riittävästi. Nämä kolme asiaa ovat kulkeneet nauhana läpi elämän, hän lisää. Kylmä maito on parasta mitä Pirkko tietää, kerrottiin vuoden -68 lehtijutussa. Vieläkö maitoa kuluu samat kolme-neljä litraa päivässä? No ei nyt sentään, vaikka maitoa paljon juonkin, hän nauraa.

Julkaistu Savon Sanomissa 23.6.2000

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savon Juhannusneito kruunasi Naarajärven komeat kokkojuhlat