Neidot kruunasivat juhannusyön

Juhannusneitokandidaattien viehättävää olemusta ei kyennyt edes kelvoton aaton sää himmentämään. Pukeutuneina pieniin mikroihin ja ohuisiin puseroihin jaksoivat Siru, Hilkka ja Irma hymyillä koleassa säässä. Jokainen tytöistä tunnusti ennen kilpailua olevansa hermostunut. Neitoja Rautavaaralle seuranneet Seppojuhani Ruotsalainen ja lehtimiehet söivät jännittyneinä purukumia ja kertailivat viimeisiä pasmoja.

Juhannuksen vietto alkoi jo Rissalan kentällä, kun Rautavaaralle matkaavat kolmella pikkukoneella jättivät jo hiljentyneen kaupungin taakseen. Kello oli noin 16.25, vettä vihmoi ja tuuli puisteli noin 300 metrin korkeudessa lentäneitä koneita. Jokainen neitokandidaatti lensi omassa koneessaan. Täytyisihän kisa saada vietyä läpi, vaikka joku koneista putoaisikin.

Pilottimme, varkautelaisten Hannu Pihlmanin ja Juhani Sipiläinen sekä kuopiolaisen Kalevi Halosen ohjaamat Cessnat laskeutuivat Rautavaaran sorapäällysteiselle kentälle tarkalleen klo 16.52. Lennonjohtaja Olli Hytönen opasti koneet hienosti rinnakkain kiitoradan reunaan. Lentäminen oli jännittänyt useimpia, vaikka ainoastaan Siru ja Seppojuhani tunnustivat sen. Seppojuhani kertoi tarttuneensa aina kiperissä paikoissa itse ohjaussauvaan. Sen sijaan Siru turvautui vieressä istuneeseen valokuvaajaan.

Juhannuspäivällinen Kuuselassa

Kolmella pikkuautolla siirryttiin Rautavaaran keskustaan, jossa opettaja Matti Rinteen kotona, Kuuselassa, oleskeltiin muutama tunti. Tytöt ohjattiin ensiksi viehättävän pihan perällä sijaitsevaan aittaan, jossa he saivat puhdistaa itsensä matkapölyistä, kammata hiuksensa ja korjailla matkan aikana hieman rupistunutta meikkiä.

Tervetuliaismaljojen jälkeen siirtyivät kaikki ulos. Matti Rinne nosti lipun yhdessä poikiensa 8-vuotiaan Jukan, 7-vuotiaan Hannun ja 4-vuotiaan Tommin kanssa. Rouva Rinne oli valitettavasti joutunut edellisellä viikolla sairaalaan, joten hän ei pystynyt osallistumaan juhannuksen viettoon yhdessä perheen ja vieraiden kanssa.

Jokainen ihaili Kuuselaa. Talo on rakennettu noin 100 vuotta sitten. Rinteiden hallussa se on ollut vasta pari vuotta. Tämän kahden vuoden aikana se on kokenut huomattavia muutoksia, vaikka ulkopuolelta talo onkin säilytetty entisenlaisena. Sisällä vieras kiinnitti ensimmäiseksi huomion leiskuviin väreihin, kirkkaaseen punaiseen ja vihreään. Vieraat viihtyivät Kuuselassa.

Raadin jäsenet, rouva Leila Rantanen, majuri evp. Urpo Kautonen ja piiriesimies Kauko Haikonen, tapasivat juhannusneitokandidaatit ensimmäisen kerran Kuuselassa. Raadin neljäs jäsen, toimittaja Erkki Paukkunen oli tutustunut tyttöihin luonnollisesti jo aikaisemmin, "virkansa puolesta". Raati yllättyi tyttöjen kauneudesta ja viehättävyydestä. Se totesi yksimielisesti valinnan erittäin vaikeaksi. Jokuinen kun oli enimmäistä kertaa valitsemassa juhannusneitoa. Ulkonäön perusteella valinta oli mahdoton, sen vuoksi joutui tyttöjen esiintyminen kovaan puntariin.

Illan yksi kohokohdista oli maittava juhannuspäivällinen Kuuselan kauniisti koristellussa salissa. Rouvat Sylvi Härkönen ja Marjatta Kettunen olivat ahertaneet keittiössä useana päivänä. Niinpä tuloksena olikin mureita pihvejä ja raikkaita vihanneksia. Päivällispöydässä istuivat pöydän toisella puolen vuorotellen juhannusneitokandidaatti ja raadin jäsen. Näin raati sai kaikkiin hyvän kontaktin.

Raati neuvotteli juhannussaunassa

Päivällisen jälkeen keskusteli Seppojuhani tyttöjen kanssa illan ohjelmasta. Tyttöjen sisääntulovuorot arvottiin pitkällä tikulla. Jokaiselle suunniteltiin ohjelmanumero. Tunnelma alkoi vapaantua.

Nohevaan juhannussaunaan eivät neitokandidaatit sen enempää kuin viimevuotinenkaan juhannusneito Sinikka Leskinen uskaltaneet peläten hiusten kastumista. Raadin miespuoliset jäsenet, isäntä ja lehtimiehet sen sijaan kylpivät kunnon juhannussaunan.

Saunassa on aina ratkottu suuria ongelmia. Tällä kertaa keskustelu liikkui tietysti juhannusneidon valinnassa. Saunassa eivät raadin miehet kuitenkaan päässeet vielä ratkaisuun. Heittipä joku jäsenistä mahdollisuuden valita tällä kertaa kolme juhannusneitoa.

Raati kokoontui Kuuselan erääseen kamariin. Tyttöjen arvot asetettiin lopulta puntariin. Neuvonpidon jälkeen sai Seppojuhani kirjekuoren, jonka sisällä oli Suuri Salaisuus. Raadin keskustellessa istuivat tyttömme miettimässä jokainen omia mahdollisuuksiaan. Jokainen toivoi kohteliaisuudesta ja solidaarisuudesta toisille parempaa sijoitusta kuin itselleen. Hiukset kammattiin ja meikki korjattiin.

Aurinko pilkisti jo pilvien rakosista

Matkalla lentokeskukseen alkoi pilviverho repeillä ja aurinko pääsi pilkistämään sen rakosista. Järjestäjät huokasivat helpotuksesta. Juhannusneitokandidaatit hermoilivat ohjelman siirtämistä puolella tunnilla. Jokainen toivoi ruljanssin vihdoin olevan ohi. Noin 5000 ihmistä tungeksi lentokonehallissa ja sen ulkopuolella. Järjestäjillä oli kiire. Hallissa tanssitti Joppe Karin sekstetti. Tungos oli valtava. Tunnelma ja lämpötila hallissa alkoi nousta.

Savon Juhannusneito 1971 on...

Ja sitten se alkoi. Juontaja esitteli yleisölle jokaisen tytön. Ensiksi Hilkan, sitten Sirun ja kolmanneksi Irman. Jokainen tyttö joutui vastaamaan juontajan kiperiin kysymyksiin, esittämään jotakin ja vielä toivomaan oman lempikappaleenkin. Hilkka lauloi viehättävästi "Oi niitä aikoja". Ketään ei näyttänyt häiritsevän se, vaikka orkesteri ei oikein pysynyt Hilkan vauhdissa mukana. Siru tanssi "Yellow-Riverin" tahdissa. Yleisö innostui taputtamaan. Siru sai Seppojuhaninkin mukaan. Ottaessaan ensimmäistä tanssiaskelta, hyppyä, Seppojuhanin nilkka ei kestänytkään vaan se nyrjähti. Kolmantena esiintynyt Irma soitti hanurilla kansaan menevän tangon "Onnelliset päivät".

Rumpujen päristessä ja fanfaarien soidessa paljasti Seppojuhani Ruotsalainen raadin päätöksen: kolmanneksi Irma Kuokkanen, toiseksi Hilkka Hämäläinen ja Savon Juhannusneidoksi 1971 kuopiolainen Sirkka "Siru" Korhosen. Yleisön osoittaessa suosiotaan Sinikka Leskinen kruunasi juhannusneitoseuraajansa, rouva Leila Rantanen kukitti kaikki kolme tyttöä ja toimittaja Erkki Paukkunen luovutti Savon Sanomain edustajana voittajalle komean puolimetrisen hopeapokaalin ja jokaiselle lisäksi modernit avaruushopeasormukset. Rautavaarasäätiö lupasi kustantaa voittajalle ulkomaanmatkan. Tytöt halasivat toisiaan. Kisassa jollakin tavalla mukana olleet miehet odottivat vuoroaan saadakseen suudella Juhannusneitoa.

Osa yleisöstä oli tullut katsomaan vain juhannusneidon kruunaamista ja poistui kilpailun ratkettua. Suurin osa jäi kuitenkin seuraamaan kokon sytyttämistä ja laskuvarjohyppyjä. Pikkukoneilla lennätettiin yleisöä ja hallissa tanssittiin aamuyöhön saakka. Juhannusyö oli selkeä ja melko lämmin. Järjestäjät olivat tyytyväisiä juhlien onnistumisesta ja ruljanssin päättymistä.

Rutinoitu Seppojuhani ei kestänyt shakea Sirun kanssa

Illan juontaja Seppojuhani Ruotsalainen, on 22 ikävuodestaan huolimatta rutinoitu esiintyjä. Takana hänellä on viitisensataa radio-ohjelmaa. Kauniit tytöt ja lähestyvä kireä kilpa pakottivat Seppojuhanin aloittamaan keskittymisen jo pari tuntia ennen ohjelman alkua Kuuselan saunassa. Matkalla lentokeskukseen Seppojuhani tunnusti ensimmäisen kerran olevansa hermostunut. Hermohikeä kuivattiin ja ihoa raikastettiin partavedellä.

Sirun tanssiessa innostui Seppojuhanikin mukaan. Lieneekö johtunut harjoittelun puutteesta se, ettei oikea nilkka kestänyt mahtavaa loikkausta. Seppojuhani tuli maahan kontalleen. Nilkutus ja tuskainen ilme kertoivat jotakin jalan tilasta. Seppojuhanin äiti, kenkäkaupan myyjätär, kysyi ohjelman loputtua ensimmäiseksi: "Ei kai sinun uusille kengillesi tapahtunut mitään?"

Seppojuhani jaksoi särystä huolimatta vetää shown loppuun. Yleisö seurasi uteliaana hänen toistasataakiloista olemustaan ja kuunteli vanhoja ja uusia huulia hörähtäen aina välistä nauramaan. Seppojuhani oli suunnitellut ohjelman neitokandidaattien ja omien juttujensa pohjalle.

Savon Juhannusneito on valittu ja kruunattu. Show on ohi. Ilme Seppojuhanin kasvoilla hänen antaessaan Sirulle onnittelusuukkoa oli helpottunut, joskin hieman kireä.

Rissalan lentokenttä juhannusyönä. Seppojuhanin jalkaa särki, ja hänen oli turvauduttava Irman ja Sirun apuun. Tuskainen ilme säikäytti myös toimittaja Erkki Paukkusen, joka vei Seppojuhanin keskussairaalaan, jossa todettiin nilkan nyrjähtäneen. Nilkka käärittiin tiukkaan siteeseen. Uuteen kenkään ei jalka Seppojuhanin mieliharmiksi juhannusaamuna enää mahtunut. Ylpeilyn aihe sen sijaan oli hopeapäinen kävelykeppi, johon nojaten hän pääsi joten kuten liikkumaan.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 28.6.1971

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sirusta Juhannusneito - Ruskeaverikkö Kuopiosta nyt vuorossa

Uusimmat

Juhannusneito

Satu Markkasesta Juhannusneito 1996

Sari Kapasesta Juhannusneito 1995

Maarika Raitosolasta Savon Sanomien Juhannusneito 1994

Kukkatyttö Kati juhannusneidoksi

Hannakaisa valloitti luonnollisuudellaan

Marika Rönkkö kruunattiin Savon Juhannusneidoksi

Iloinen Mervi osaa esiintyä

Luonnonkaunis Mari valloitti

Pirkko on luonnonlapsi

Juhannusneito ja -lady lukijaäänestyksen palkinnot on arvottu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.