Oli Hannelen päivä

Kolmetuhantisen yleisön hurratessa vietiin Savon juhannusneito Hannele Rossi ja kilpakumppanit Seija Niskanen, Marja Kontkanen, Eila-Maria Takkunen ja Taina Räisänen. Kesäillan valssiin juhannusyön juhlahetkinä Lapinlahden Honkaharjun lavalla. Ja tietysti myös viime vuoden juhannusneito Marja Sinikka Tuhkanen, joka perinteen mukaan oli kruunaamassa seuraajaansa. Jännitys oli lauennut, tulos oli julistettu. He ottivat yleisönsä ja yleisö otti heidät.

Savon juhannusneito löytyi tänä vuonna Kuopiosta. Hannele Rossi on 18-vuotias koululainen, välitön, iloinen ja valloittava. Koulutyönsä ohella ehtii vielä harrastamaan piirtämistä ja musisointia. Iltaisin hänen nähdään ulkoiluttavan koiraansa Niiralan omakotikujilla.

Honkaharjun lava Lapinlahdella kuhisi väkeä varttia vaille kymmenen juhannusaattoiltana. Tultiin joukolla katsomaan juhannusneitoja. Ennen tuota odotuksen täyttymistä ehti tapahtua yhtä ja toista, mitä yleisö ei voinut seurata.

Kisatytöt ja raati majoittuivat Honkaniemen kartanoon hyvissä ajoin iltapäivällä valmistuakseen huolellisesti illan huipentumaan.

Raatiin kuuluivat Niilo Ruotsalainen Lapinlahden Vedosta, kunnan edustajana valtuuston puheenjohtaja Veikko Hujanen, kuntalaisten edustajana rouva Anita Sarasto, Erkki Ollikainen honkaniemeläisenä sekä savonsanomalaisina valokuvaaja Jussi Peltola, toimittajat Väinö Tuomainen ja Tuomo Tynkkynen.

Lämpöinen ilma, kaunis ympäristö ja häätunnelma, joka Honkaniemessä vallitsi, loivat oitis välittömän ja vapaan ilmapiirin. Hyvässä seurassahan se aika kuluu. Siltä tuntui raadin jäsenistä.

Vaikea tehtävä

Kaikki muu oli mieluisaa raadin mielestä paitsi varsinainen tehtävä. – Valita heistä yksi. Perusteellisen pohdinnan, keskustelun ja sovittelun jälkeen demokratian lakeja hyväksi käyttäen löytyi ratkaisu, joka Honkaharjun lavalla julistettiin klo 22.07. Hannele Rossi sai juhannusneidon nauhan harteilleen, palkinnoksi pokaalin sekä kaulakellon muistoksi tästä sykähdyttävästä hetkestä.

Kruunauksen suoritti vuosi sitten Punkaharjulla juhannusneidoksi valittu Marja Sinikka Tuhkanen. Hänhän on niinikään kuopiolaisia. Marja Sinikka toimi myös kisaemäntänä hoivaten tyttäriä koko vaiherikkaan päivän Lapinlahdella.

"Laulava kulkuri" Veksi Poutiainen vastasi tunnelman virittämisestä niin lavalla kuin lavatilanteen valmisteluissakin. Hän juonsi lavatapahtuman ja oli mukana myös muissa päivän vaiheissa.

Muistolahjoina annettiin Tainalle, Seijalle, Eila-Marialle ja Marjalle Timo Sarpanevan taiteilemat sormukset. Järjestävien isäntien puolesta kisatytöt kukitti Lapinlahden Vedon puheenjohtaja ja raadin jäsen Niilo Ruotsalainen.

Kesäillan valssiin

Lavalla alkoi tapahtua klo 21.45. Suoritettiin esittelykierros. Kolmetuhantinen yleisö pakkautui saliin nähdäkseen illan juhannusneitonsa. Noustiin penkeille ja seinille, kun ei päästy eturiviin.

Jokaisella tuntui olevan kannattajajoukkonsa Veksin esitellessä missit yhden kerrallaan. Esittelykierroksen jälkeen seurasi vartin tanssituokio, jonka jälkeen tultiin illan huipentumaan. Marja Sinikka Tuhkanen avasi kirjekuoren, otti sisältä paperin, jossa oli Savon juhannusneito-76:n nimi: Hannele Rossi.

Seremonia päättyi Kesäillan valssiin. Urheiluseura Vedon nuoret miehet veivät neitokaiset pokaaleineen ja kukkineen karkeloon yleisön raivattua tilaa keskilattialle.

Tuli omaisten, ystävien, kavereitten ja tuttavien aika onnitella ja halata.

Julkaistu Savon Sanomissa 28.6.1976

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.