Satu Markkasesta Juhannusneito 1996

Erittäin viehättäviksi nuoriksi naisiksi luonnehti tuomaristo Savon Sanomien juhannusneitoehdokkaita, kuka tahansa viidestä finalistista olisi ollut sopiva valinta. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Varkauden Satu Markkasessa oli sitä jotakin, iloista pilkettä silmissä, esiintymiskykyä ja eteenpäin pyrkimisen mieltä. Tuomariston puheenjohtajana toiminut kylpylän johtaja Anja Taivalkoski-Kauppinen kruunasi Runnin juhannusjuhlassa Satun kukkaseppeleellä juhannusneidoksi.

Juhannustytön titteli meni vesantolaiselle Anniina Hytöselle, hän oli lukijaäänestyksen ja myös kylpylävieraiden suosikki. Satun ja Anniinan lisäksi loppukilpailuun osallistuivat kuopiolaiset Sonja Harlamoff ja Sanna Pelkonen, sekä Iisalmen oma tyttö Miia Kinnunen. Valintaraatiin kuuluivat Iisalmen kaupunginjohtaja Martti Harju, Kiuruveden kaupunginjohtaja Timo Halonen, Runnin kylätoimikunnan puheenjohtaja Senja Smedberg, toimittaja Simo Roth ja puheenjohtajana kylpylän johtaja Anja Taivalkoski-Kauppinen.

Runnin juhannusjuhlaperinne juontaa juurensa 1950-luvulle, jolloin ihmiset tulivat sankoin joukoin viettämään juhannusaattoa Runnille. Välillä juhlat loppuivat kokonaan, mutta viime vuosikymmenen puolivälissä kokot taas syttyivät. Anja Taivalkoski-Kauppinen kertoo Runnin elävän uutta nousukauttaan ja kylpylä on löytänyt oman identiteettinsä. Runnista voidaan puhua kulttuurikylpylänä, konsertteja, näytelyjä ja muita taidetapahtumaia järjestetään säännöllisesti muun ohjelmatarjonnan ohjella. Tämänkertaisiin juhannusjuhliin odotettiin pariatuhatta vierasta, mutta lähes taukoamaton sade jätti ainakin puolet juhlaväestä kotiin. Suunnitellusta ulkoilmajuhlasta luovuttiin ja väki täytti kylpylän todella ääriään myöten. Tyttöjen ohjelmaan kuului juhannusaattona myös käynti Iisalmen keskustassa. Vesibussimatka Runnilta Iisalmeen oli heidän mielestä yksi parhaimmista kokemuksista. Matkailupäällikkö Harri Leinolan opastuksella neidot kävivät muun muassa kauppatorilla esittäytymässä yleisölle ja samalla katsastettiin myös maailman pienin ravintola Korkki.

"Hieno kannustus"

Tämä on todella hieno kannustus ja olen iloinen, että se sattui minun kohdalleni. Tällainen tunnustus antaa minulle halua pyrkiä eteenpäin ja toivottavasti se tuo myös lisää töitä. Näin kommentoi tuore juhannusneito Satu Markkanen valintaansa. Satu on koulutukseltaan ylioppilasmerkonomi ja diplomikosmetologi. Hänen tarkoituksenaan on vielä jatkaa kaupallisia opintoja, mahdollisesti ensi syksynä. Juhannusneitokisan parhaina puolina hän piti uusien kokemusten ja myös uusien ystävien saamista. Tytöt ihastuivat Runnin luonnonkauneuteen ja rauhalliseen ilmapiiriin. Näin myös Satu, hän piti kylää ja kylpylää todella viihtyisinä ja rauhallisina paikkoina. Sen hän toki tiesi entuudestaan, että Runnin kylpylä on maan vanhimpia, mutta nyt siihen oli mukava tutustua henkilökohtaisesti. Viime vuonna Satu osallistui Miss Pieksämäki -kilpailuun ja siellä hänestä tuli ensimmäinen perintöprinsessa. Runnilla Satua kannustamassa ja hänen kanssaan iloitsemassa olivat myös kotoiset tukijoukot, vanhemmat, isoveli perheineen, poikaystävä, ja taisi olla tätikin.

Äänestämällä voittaneet

Juhannusneitoehdokkaita äänestäneiden henkilöiden kesken arvotut 300 markan lahjakortit voittivat: Jorma Heiskanen Kuopio, Siiri Koponen Käärmelahti, Pauli Pakarinen Pielavesi, Tarja Martikainen Kuopio, Katri Korhonen Tervo. Savon Sanomien ostokassin voittivat: Kaija Miettinen Kuopio, Esko Kinnunen Varkaus, Annikki Vesanen Kuopio, Esa Elomaa Kuopio ja Raili Rossi Mikkeli.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 24.6.1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.