Tuomaristo ja tytöt vehmaalla Runnilla

Hälisten ja iltaa hieman jännitellen lähtivät juhannustytöt köröttelemään valtavalla bussilla Kuopiosta kohti Iisalmea, kohti Runnia. Kuopion maisemat vaihtuivat Ylä-Savon kukkuloihin ja vehmaisiin niittyihin. Siinä sitä ihmeteltiin maisemia ihaillessa, että mitenkä voi tehdä heinätöitä pellolla, joka on kuin pata!

Kun viimein bussi parkkeerasi Runnin lomakylän pihaan, oli tytöillä ja Runnille saapuneilla tuomareilla jo nälkä.

Päivällistä odotellessa kuljettiin päivän paistaessa Runnin ihmeitä tekevälle lähteelle, jonka rautapitoinen vesi kuulema auttaa moneen vaivaan.
– Toiset se parantaa, toiset tekkee sairaaks, tokaisi isäntämies, joka pyrähti mopolla kaivolle hakemaan parantavaa vettä ja ihmettelemään sorjien tyttöjen paljoutta.

Raittia mitellessä tuomaristo tarkkaili tyttöjä, ja tarkkaili heitä muukin väki.

Tytöt taas olivat kiinnostuneita vehmaasta luonnosta, joka tarjosi monenlaisia ihmeitä: sokkeloisella kanavalla soudeltiin, vanhaa riippusiltaa kokeiltiin keinuna ja joku kirkaisikin raikuvasti joko peläten "keinun" romahtavan tai saatuaan itikanpureman.

Itikat nimittäin eivät jättäneet paljassäärisiä kesämekkoisia tyttöjä rauhaan. Itikkamyrkystä tuli tyttöjen ystävä ja suosikkiparfyymi illan mittaan, kun painuva aurinko innosti hyönteiset uusiin hyökkäyksiin.

Lapsuuden kesäpäivät ja kolttoset maalla tulivat neitojen mieleen Runnilla. Juttu luisti ja tutustuttiin.

Päivällispöydässä tyttöjä piinasi ilkikurinen tuomaristo, joka hupaili ruoka-annoksien suuruutta ja löysi suursyömärin Tiinusta, Savon Sanomain hoikasta Juhannusneidosta.

Leikkimielellä hypättiin tuttuun bussiin ja körryteltiin juhannusyön salaperäisessä hämyssä Kyllikinrantaan, jossa tunnelma tiivistyi salaisuuden paljastusta odotellessa.

 

Tuomaristo etsi juhannusneitoa

Se jokin jota tuomaristo etsi neitojen piirteistä oli naisellisuus, neitomaisuus ja kiehtova piirre. Eva-Lill on tuomariston mielestä hyvin kiehtova persoonallinen nainen ja hyvin kaunis. Erikoisesti hänen hiljainen eksoottinen, valikoivasti seuraava olemuksensa vaikutti tuomariston enemmistöön.

Tuomaristo oli tällä kertaa koottu ihmisten parissa työskentelevistä henkilöistä. Olihan siinä mukana valokuvauksen, mainonnan, kirjallisuuden, terveydenhuollon ja markkinoinnin sekä kunnallispolitiikan ammattilaisia ja harrastajia.

Tytöt olivat kilpailemassa hyvin tasapäisinä ja niin vielä ankaran karsinnankin jälkeen jäi ilmaan kaksi eriävää mielipidettä.

Runnin vanhalla tanssilavalla pidetyt konsultaatiot päättyivät yhteisymmärrykseen.

Mukana oli kolme kamerataiteen ammattilaista. He totesivat että loppukilpailussa oli mukana eritoten hyvin kuvauksellisia neitoja. Ja siihen oli muidenkin mielipide tukena. Runnilla tuomaristo tutustui neitoihin pienillä piknik-retkillä historialliselle terveyslähteelle, neulatammelle, riippusillalle, kanavalle ja ruohikkoisille tanhuville.

Kauniissa luonnossa kauniiden herttaisten ihmisten parissa herkistyi tuomaristokin ja koko seurue sai omat tanssitkin. Ja musiikista vastasi oma kuoro.

Raadin harrastelijarunoilija väsäsi varmasti vielä juhannuspäivänä riimejään.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 25.6.1973

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sydänsuven kaunein