Ensimmäisessä luokassa Herr Uggla opettaa: ”Peka på tavlan!”

Steinerkouluissa aloitetaan kahden vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Kuopion steinerkoulussa A1-kielenä opiskellaan englantia ja A2-kielenä joko ruotsia tai saksaa. Vieraiden kielten opiskelu aloitetaan ”kylpemällä” kielessä; kirjojen ja vihkojen aika on vasta myöhemmin.

Uusi kieli opitaan jäljittelemällä ja toistamalla, runojen, leikkien ja pelien avulla.

Kuopion steinerkoulun ensimmäisen luokan ruotsin tunnin alkaessa käsinukke Herr Uggla toivottaa ”God dag!” ja kehottaaa seuraavaksi: ”Laka på pempan!”. ”Peka på lampan!” vastaavat oppilaat ja sormet osoittavat ylöspäin. ”Taka på pevlan!”, kuuluu seuraava kehotus, ja vastauksena ”Peka på tavlan!”. Luokkahuoneen tavarat näyttävät olevan jo oppilaille hyvin tuttuja myös ruotsiksi.

Tunnin jälkeen oppilaat kertovat innolla omista suosikeistaan ruotsin tunneilla:

Reetta: ”Parasta ovat kaikki pelit ruotsin tunneilla, ja ruumiinosaruno: ”Öga, öga, näsa, mun, öra, öra, haka, BUM! Rumpa, rumpa, falle-ralle-raa! Andras hår får man inte dra!”

Vilma: ”Parasta ruotsissa on kaikki! Kivaa oli, kun piilotettiin kaverille legopalikka luokkaan ja sai neuvoa ”kallt” tai ”varmt”.”

Miitta: ”Parasta oli kun tehtiin kerran tunnilla lennokkeja. Ja tänään oli kiva uusi Snö-runo: ”Snön smeker mig på pannan, snön pussar mig på mun, snön gör en liten mössa, på mitt huvud om en stund. Snön den är ett vintrigt väder, så därför på med varma kläder!”

Patrick: ”Kivaa oli, kun oltiin ulkona ruotsin tunnilla. Sekin on kivaa, kun me (oppilaat) sanomme runoa ja opettajan pitää tehdä siihen liikkeet ja me nopeutamme tahtia."

Uusimmat

Kouluille

Väittelykisan finaalissa vastakkain Waltterin ja Minna Canthin koulujen joukkueet

Katso Uutisviisaiden väittelykilpailun loppuhuipennus

Tiedote yläkoulujen Uutisviisaat-väittely- ja nettikilpailusta

Alakoulujen Uutisviisaat nettikisa käynnistyy Sanomalehtiviikon tiistaina klo 9

Sanomalehtiviikko lähestyy

Nyt on ilmasto-talkoissa toiminnan aika

Uutisviisaat uudistuu

Sanomalehtiviikko jälleen tammikuun lopussa 28.1.–1.2.2019

Isompi budjetti tarpeen

Älypuhelinko turha?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.