Ensimmäisessä luokassa Herr Uggla opettaa: ”Peka på tavlan!”

Steinerkouluissa aloitetaan kahden vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Kuopion steinerkoulussa A1-kielenä opiskellaan englantia ja A2-kielenä joko ruotsia tai saksaa. Vieraiden kielten opiskelu aloitetaan ”kylpemällä” kielessä; kirjojen ja vihkojen aika on vasta myöhemmin.

Uusi kieli opitaan jäljittelemällä ja toistamalla, runojen, leikkien ja pelien avulla.

Kuopion steinerkoulun ensimmäisen luokan ruotsin tunnin alkaessa käsinukke Herr Uggla toivottaa ”God dag!” ja kehottaaa seuraavaksi: ”Laka på pempan!”. ”Peka på lampan!” vastaavat oppilaat ja sormet osoittavat ylöspäin. ”Taka på pevlan!”, kuuluu seuraava kehotus, ja vastauksena ”Peka på tavlan!”. Luokkahuoneen tavarat näyttävät olevan jo oppilaille hyvin tuttuja myös ruotsiksi.

Tunnin jälkeen oppilaat kertovat innolla omista suosikeistaan ruotsin tunneilla:

Reetta: ”Parasta ovat kaikki pelit ruotsin tunneilla, ja ruumiinosaruno: ”Öga, öga, näsa, mun, öra, öra, haka, BUM! Rumpa, rumpa, falle-ralle-raa! Andras hår får man inte dra!”

Vilma: ”Parasta ruotsissa on kaikki! Kivaa oli, kun piilotettiin kaverille legopalikka luokkaan ja sai neuvoa ”kallt” tai ”varmt”.”

Miitta: ”Parasta oli kun tehtiin kerran tunnilla lennokkeja. Ja tänään oli kiva uusi Snö-runo: ”Snön smeker mig på pannan, snön pussar mig på mun, snön gör en liten mössa, på mitt huvud om en stund. Snön den är ett vintrigt väder, så därför på med varma kläder!”

Patrick: ”Kivaa oli, kun oltiin ulkona ruotsin tunnilla. Sekin on kivaa, kun me (oppilaat) sanomme runoa ja opettajan pitää tehdä siihen liikkeet ja me nopeutamme tahtia."

Uusimmat

Kouluille

Nuoretkin välittävät Puijosta

Uutisviisaiden voitto Jynkänlahden koululle

Tunnetko sanomalehtitermit? Testaa

Novelli: Rakkaudesta lajiin, osa 3

Novelli: Rakkaudesta lajiin, osa 2

Novelli: Rakkaudesta lajiin, osa 1

Suomen Sadas kesä

Sonkajärven poikakolmikko voitti Uutisviisaat-kisan

Uutisviisaiden finaali käynnissä: katso lähetys tästä

Maija Kukila Juankoskelta valittiin Vuoden musiikinopettajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.