Kasiluokkalainen Titi vei voiton kirjoituskisassa:  "Kun laitan viestiä kavereille, olen nyt ruvennut käyttämään pilkkuja ja muita välimerkkejä"

Luokan ikkunat eivät varsinaisesti olleet vaarassa räjähtää hurraahuutojen voimasta, kun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jaana Toivanen kertoi, että kasiluokkalaiset osallistuvat kirjoituskisaan.

Titi Lampinen oli yksi niistä, joita ajatus kuitenkin kutkutti.

– Eivät kaikki tietenkään niin innostuneet, mutta minä ainakin ajattelin, että kiva, kolmen parhaan joukkoon pitää päästä, tyttö hymyilee.

Hymylle on nyt todella aihetta, sillä Maaninkajärven koulun 8B-luokan oppilas on valittu Pohjois-Savon alueen voittajaksi Sanomalehtien liiton Luetko sinä? -kampanjassa.

Valtakunnallisen kilpailun ydin oli kirjoittaa arvio kirjailija Siiri Enorannan ilmastonmuutosteemaan pureutuvasta novellista Fotosynteesi.

Opettaja Toivanen sanoo, että novelli oli haastava, ja sitä pähkittiin monen otteeseen niin koulussa kuin kotioloissa. Varsinainen kirjoitustyö tehtiin äikän tunneilla.

– Arvion tekeminen oli aika vaikeaa. Siihen piti sisällyttää niin paljon eri asioita, Titi Lampinen kertoo.

Vaikka novelliarviosta tuli voittoisa, kirjoittaja itse nauttii eniten siitä, että pääsee tekemään alusta asti itse.

– Olen pienestä asti kirjoittanut omia tarinoita. On mukavaa, kun mielikuvitus pääsee valloilleen ja saa itse keksiä, miten jonkun toisen elämä menee.

Tarinat Titi kirjoittaa joko ihan käsipelillä vihkoon tai näppäimistöä näpyttämällä. Aiheet ovat muuttuneet iän mukana.

– Ensimmäinen tarina oli muistaakseni leppäkertusta ja viimeisin oli kidnappausjuttu, tyttö naurahtaa.

Mielipidevaikuttamisenkin voiman hän toki ymmärtää.

– Tekstillä kuka tahansa voi ilmaista oman mielipiteensä ja ajatuksensa. Hyvä mielipideteksti on sellainen, että mielipide on selkeä eikä se muutu ja se perustellaan järkevästi.

Kuva: Tuire Punkki

Kirjoittaminen on perhepiirissä tytön oma juttu, eikä suvussa ole alan ammattilaisia. Innostuksen taustalla on intohimo lukemiseen.

– Tykkään lukea varsinkin jännitystä. Yleensä kirjat ovat paljon parempia kuin elokuvat, koska niissä jotenkin kuvaillaan tapahtumia paremmin. Lukeminen rentouttaa minua.

Vaikka lukeminen ennen nukkumaanmenoa on leppoisaa, Titi Lampisella on nyt myös tavoite. Hän suorittaa lukudiplomia.

– Siinä pitää lukea yksi kirja aina tietystä kategoriasta. Nyt luen avaruuteen liittyvää Yksin marsissa -kirjaa.

Viime aikoina myös kielioppiasiat ovat alkaneet kiinnostaa, ja se näkyy jo kännykänkin näppäilyssä.

– Kun laitan viestiä kavereille, olen nyt ruvennut käyttämään pilkkuja ja muita välimerkkejä, koska olen oppinut, mihin ne ylipäätään pitäisi laittaa, Titi naurahtaa.

Äidinkielen opettaja Jaana Toivanen on syystäkin ylpeä Titi Lampisen menestyksestä. Kuva: Tuire Punkki

Opettaja Jaana Toivanen on tietenkin ylpeä koulun oppilaan menestyksestä.

– Titi kykenee todella pohtivaan kirjoittamiseen. Teksti on polveilevaa ja rikasta, ja kaikesta huomaa, että hän lukee paljon.

Kasiluokalla äidinkielen opetuksen pääteema on vaikuttamiseen ja mielipiteen ilmaisuun tähtäävissä teksteissä.

– Kirjoitamme mielipidekirjoituksia, arvosteluja ja pohtivia esseitä ja opettelemme sitä, millä keinoilla lukijoihin voi vaikuttaa, Toivanen kertoo.

Maaninkajärven koulu on aiemminkin osallistunut aktiivisesti Sanomalehti opetuksessa -teemoihin. Koululta on lähetetty paljon tekstejä niin Savon Sanomiin kuin Uutis-Jouseen muun muassa mielipidesivuille.

– Meillä koulutetaan seiskaluokilla myös uusia innokkaita koulutoimittajia, jotka tekevät juttuja Uutis-Jouseen ja saavat niistä palkkion.

Yläkoululaisten ikäryhmässä suurin haaste kirjoittamisessa on sama kuin muunkin ikäisillä.

– Suurin haaste on kynnys aloittaa. Että en keksi tästä mitään. Siinä rohkaisu ja ohjaus on tarpeen, Jaana Toivanen sanoo.

Kilpailu

Valtakunnallisten finalistien joukkoon

Valtakunnalliseen Sanomalehtien liiton Luetko sinä? -kampanjaan liittyen sanomalehdet julkaisivat kirjailija Siiri Enorannan novellin Fotosynteesi kolmessa osassa viikolla 36.

Kasiluokkalaisten tehtävä oli kirjoittaa arvio kampanjan novellista. Opettajat suorittivat esikarsinnan ja lähettivät opetusryhmien parhaat tekstit jatkoon Pohjois-Savossa alueen Sanomalehti opetuksessa -työryhmälle. Ryhmän luettavaksi tuli miltei 60 terävänäköistä ja oivaltavaa novelliarviota.

Näistä parhaimmaksi ja valtakunnalliseen kilpailuun lähetettäväksi valittiin Maaninkajärven koulun oppilaan, Titi Lampisen, kirjoittama arvio. Pohjois-Savon Sanomalehti opetuksessa -toiminnanohjaajan Henna Hämysen mukaan Titi Lampinen keskittyi novellin teemaan ja tavoitti olennaisen.

Myös Minna Canthin koulun oppilaat loistivat arvostelijoina. Elina Tolvanen herätteli lukijan tunteita taitavalla sitaattien käytöllä ja Vilma Suihkonen purki novellin palasiin osa kerrallaan.

Valtakunnalliset voittajat palkitaan luokkaretkistipendillä. Voittajat julkistetaan 31.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pohjois-Savon paras novelliarvostelu: Titi Lampisen Heräämmekö?

Novelliarvostelu: Elina Tolvasen Herää todellisuuteen

Novelliarvostelu: Vilma Suihkosen Maapallon tilanne tulevaisuudessa

Siiri Enorannan novelli Fotosynteesi

Uusimmat

Kouluille

Nuoret kertovat, miten korona muutti elämää: "Somesta ei löydy enää mitään", "Olen vähän lähentynyt veljeni kanssa"

Nuoret huolissaan kesätöiden kohtalosta, näin työnantajat vastaavat

Isä ja äiti olivat jo luopuneet toivosta, mutta 29.2. maailmaan putkahtikin pieni poika

Nuorten mielestä eri lähteistä saa ristiriitaista tietoa ilmastonmuutoksesta – kaikki eivät tiedä, mikä tieto on luotettavaa

Jännittää, ei jännitä, jännittää… Tältä tuntui mennä tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä

Kolumni: Miksi lukio on parempi kuin sosiaalinen media?

"Me kykenemme hallitsemaan ilmastonmuutoksen, vaikka se valitettavasti jatkuu jonkin aikaa", rauhoittelee presidentti Sauli Niinistö nuoria, jotka kärsivät ilmastoahdistuksesta

"Oho", hämmentyi presidentti Sauli Niinistö, kun Savon Sanomien nuorten toimitus kertoi nuoria pelottavasta kolmannesta maailmansodasta

Marja Qvist joutui pohtimaan, mikä on tärkeintä, kun keho teki stopin suorituselämästä - "Ei täydellistä ole olemassakaan", hän sanoo nyt

Uutinen pyörremyrskystä ja hevosen syntymästä – Siilinjärven Vekkulit-eskariryhmä laittaa uutisagendaan vauhtia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.