Novelliarvostelu: Vilma Suihkosen Maapallon tilanne tulevaisuudessa

Oletko koskaan lukenut kirjaa tärkeistä asioista huomaamatta sitä. Siitä hyvänä esimerkkinä Luetko sinä 2019 -kampanjan novelli nimeltä Fotosynteesi. Novellin on kirjoittanut Siiri Enoranta. Novelli käsittelee aiheita kivalla ja kiinnostavalla tavalla. Novellissa käsitellään ajankohtaisia aiheita esimerkiksi ilmastoa.

Novellissa käsitellään aiheita, jotka pyörivät nuorilla paljon. Siinä viitataan minkälainen paikka maailma voisi olla tulevaisuudessa. Novelli saa lukijan miettimään näitä asioita: ilmasto ja sen muuttuminen, nykyhetkeen keskittyminen ja tasa-arvoa. Novellissa myös kuvataan, kuinka toisilla on enemmän vaikutusvaltaa, kuin toisilla. Siinä tulee myös esille, että jokainen voi vaikuttaa.

Novellissa paikkoja on kuvailtu yksityiskohtaisesti ja samalla epäselvästi. Esimerkiksi alussa olevat huippu teknologiaan viittaavat asiat. Kuvailujen ansiosta voi havaita tarinan tapahtuvan tulevaisuuden kaupungissa. Paikat on kuvattu riittävän hyvin, sillä niistä voi havaita joitakin yksityiskohtia ja niiden viestin. Lisäksi novellin maailman voi kuvitella aika helposti.

Novelliin on valittu henkilöt hyvin. Polarkkien ja Lemmikkien välinen suhde on kiehtova. Polarkit itsessään ovat kiehtovia, vaikka päähenkilö Jin kuvataan aivan tavalliseksi Polarkiksi. Lemmikkien kapina Polarkkeja vastaan kuvaa sitä, että he eivät halua olla Polarkkien alistamia. Jinin lemmikin Kayn vastustus kertoo sen, että hän välittää Jinistä, muista ja maailman hyvin voinnista.

Novellin juoni on ovela. Ensin kaikki on hyvin niin kuin on ollut jo jonkin aikaa. Jin ei tiedä mitä Kay on suunnitellut. Tarinassa vaihtuu myös kertoja. Kertojan vaihtumisen jälkeen tilanteen pystyy käsittämään Lemmikkien näkökulmasta. Lemmikit ottavat purppurapilvet vakavasti. Polarkit luottavat, ettei mitään tapahdu. Tämä kuvaa hyvin sitä miten eri tavalla eri ihmiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen. Lopulta Lemmikit tekevät jotain mikä muuttaa asioita paljon.

Novelli oli kiehtova ja käsitteli tärkeitä aiheita. Siitä hyvän teki kertojan vaihtuminen ja ajankohtainen aihe. Suosittelen lukemaan novellin useampaan kertaan, sillä silloin palaset loksahtavat paikalleen ja sen viestin voi ymmärtää. Alun epäselvyyskin hälvenee useammalla lukukerralla. Novellin loppu ratkaisu on kiehtova. Tasa-arvo on hieno asia, mutta toimisiko maailma, jos kaikki olisivat täysin saman arvoisia. Veikkaukseni on, että ei. Olisi toki hienoa, jos se toimisi ja olisi mahdollista.

Novellin otsikko Fotosynteesi on osuva, sillä se kertoo novellista paljon ja samaan aikaa ei välttämättä ollenkaan. Novelli on myös hyvän mittainen, jos et ole nopea lukija tai et jaksa lukea pitkiä tekstejä. Novellin lukeminen saa ajattelemaan ja voi saada jonkun muuttamaan tapojaan. Jos et siitä muuta saa niin hyvän lukukokemuksen.

Kirjoittaja on Minna Canthin koulun 8.-luokkalainen, joka sijoittui kolmen parhaan joukkoon Pohjois-Savon alueen koulujen Luetko sinä? -novelliarvostelukilpailussa. Arvostelun kohde oli Siiri Elorannan novelli Fotosynteesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kouluille

Nuoret kertovat, miten korona muutti elämää: "Somesta ei löydy enää mitään", "Olen vähän lähentynyt veljeni kanssa"

Nuoret huolissaan kesätöiden kohtalosta, näin työnantajat vastaavat

Isä ja äiti olivat jo luopuneet toivosta, mutta 29.2. maailmaan putkahtikin pieni poika

Nuorten mielestä eri lähteistä saa ristiriitaista tietoa ilmastonmuutoksesta – kaikki eivät tiedä, mikä tieto on luotettavaa

Jännittää, ei jännitä, jännittää… Tältä tuntui mennä tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä

Kolumni: Miksi lukio on parempi kuin sosiaalinen media?

"Me kykenemme hallitsemaan ilmastonmuutoksen, vaikka se valitettavasti jatkuu jonkin aikaa", rauhoittelee presidentti Sauli Niinistö nuoria, jotka kärsivät ilmastoahdistuksesta

"Oho", hämmentyi presidentti Sauli Niinistö, kun Savon Sanomien nuorten toimitus kertoi nuoria pelottavasta kolmannesta maailmansodasta

Marja Qvist joutui pohtimaan, mikä on tärkeintä, kun keho teki stopin suorituselämästä - "Ei täydellistä ole olemassakaan", hän sanoo nyt

Uutinen pyörremyrskystä ja hevosen syntymästä – Siilinjärven Vekkulit-eskariryhmä laittaa uutisagendaan vauhtia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.