Leppävirran investoinneissa on sulattelemista

Valtuusto pääsee miettimään myös myönteisiä asioita, Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen lohduttaa.

– Valtuutetut pääsevät miettimään myös kunnan kehittämistä, rakentamisen mahdollistamista ja tehostamista ja elinvoimaan liittyviä asioita. Kehittäminen nousee yhä enemmän painopisteeksi.

Parii haastetta on kuitenkin yli muiden. Iso investointikokonaisuus on saatava viedyksi läpi, kun talouden volyymi samaan aikaan supistuu.

Toinen iso asia on negatiivisen väestökehityksen taklaaminen. Kunta on menettänyt useina vuosina yli sata asukasta.

Edellytyksiä sillä kuitenkin on, arvioi Vokkolan alueella hiihtämästä palaava Kari Ahonen.

– Leppävirralle on oma etunsa siitä, että Kuopio ja Varkaus ovat lähellä. Jos käy töissä Kuopiossa tai Varkaudessa, matka ei ole nykypäivänä mikään.

– Koulukiista on ollut pinnalla. Sellaisten perusasioiden pitäisi olla kunnossa, että houkutellaan nuoria ja lapsiperheitä pysymään Leppävirralla.

Sijaintikiistelyn jälkeen uusi alakoulu sisäilmaongelmaisen Alapihan koulun tilalle rakentuu pian juuri Vokkolan alueelle.

– Tulipa se mihin tahansa, hyvä että tulee, Ahonen sanoo.

– Minusta koululaisten kyllä pitäisi pystyä hyödyntämään näitä valmiita liikuntamahdollisuuksia. Mieluummin satsataan sitten muihin tiloihin.

Liikunnasta Leppävirta onkin Kari Ahosen mielestä huolehtinut hyvin.

– Se on aivan huippua Leppävirralla. Mahdollisuuksia löytyy laidasta laitaan, varmasti jokaiselle jotakin. Kunta on myös tullut todella hyvin kuntalaisia vastaan maksuissa.

– Myös terveyspalvelut toimivat hyvin. Sotesta ei tiedä sanoa, mitä se tulee olemaan, mutta tällä hetkellä tilanne on hyvä, sen mitä olen kuullut ja vähän itse tarvinnut käyttää. Kuntosalin saunaparlamentissakaan ei ole paljon valitusta kuulunut.

Leppävirta on perinteisesti vahvan talouden kunta, mutta nyt isot investointitarpeet rasittavat. Tämän ja parin seuraavan vuoden aikana investoidaan 32-33 miljoonaa euroa muun muassa alakouluun, palveluasumisyksikköön ja terveyskeskuksen peruskorjaukseen.

Uuden valtuuston on vastattava talouden kantavuudesta, varsinkin kun soten poistuessa on pärjättävä selvästi vähemmillä tuloilla.

– Tuloja poistuu enemmän kuin menoja. Toimintakate supistuu lähes kolmannekseen. Iso investointikokonaisuus nostaa velkaantumisastetta merkittävästi. Enemmänkin on kyse, mitä näiden jälkeen pystytään investoimaan, Matti Raatikainen sanoo.

Fakta: Vaihtoehtoliike väistyy

Leppävirran kunnanvaltuustossa on 35 valtuutettua.

Keskustalla on nyt 16 paikkaa, SDP:llä 7, kokoomuksella 4, perussuomalaisilla 3, Vasemmistoliitolla 2, kristillisdemokraateilla 2 ja Leppävirta-liikkeellä 1.

Näissä vaaleissa Leppävirta-liikkeellä ei ole enää ehdokkaita. Enimmillään valtuutettuja oli neljä.

Viime vaalien jälkeen muut ryhmät sopivat luottamuspaikkajaosta ohi keskustan. Valtuuston puheenjohtajuus meni kokoomukselle ja kunnanhallituksen SDP:lle.

Löydä oma eduskuntavaaliehdokkaasi Savon Sanomien vaalikoneesta