Aikaistettu metsästys toi hirviherkkua pöytiin

Emmehän met ole saanheet koskhaan näin hyvvää lihhaa!

Samaan aikaan kun muun maan hirvimiehet putsailevat aseitaan ja kaivelevat punaisia lakkejaan vaatekomeron perukoilta, ylisessä Lapissa herkutellaan jo täyttä päätä tuoreella hirvellä.

Neljässä pohjoisen kunnassa Enontekiöllä, Muoniossa, Inarissa ja Utsjoella jahtikausi aloitettiin ensimmäistä kertaa heti syyskuun alusta, ja tulokset ovat metsästäjien mielestä vallan mainiot. Muonion riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juha Niemelä sanoo, että kaadetut hirvet ovat olleet erinomaisessa kunnossa - paremmassa kuin koskaan tätä ennen.

Hyvää kannattaa aina odottaa, sanotaan. Se pätee myös hirvenmetsästyksen aikaistamisessa maan pohjoisimmissa osissa. Niemelä kertoo, että muoniolainen Vilho Riipiranta teki ensimmäisen aloitteen etelän herroille jo vuonna 1968, siis yli neljä vuosikymmentä sitten, mutta että vasta tänä syksynä siihen saatiin kaivattu myönteinen vastaus.

Miksi ylisen Lapin miehet haluavat hirvijahtiin muita ennen?

Yhtenä syynä ovat väistämättä luonnonolot. Lapin päivä on loppuvuodesta lyhyt, ja lokakuussa tulevat jo pakkaset.

- Sääolot ovat olleet nyt syyskuun alussa aivan ihanteelliset metsästyksen kannalta, Niemelä sanoo.

Lämpötila on ollut päiväsaikaan kymmenen asteen tuntumassa ja yöllä muutaman asteen pakkasella. Liha ei ole missään nimessä pilaantunut lämpimän takia, eikä se toisaalta myöskään jäätynyt pakkasessa. Kerrankin ruhot ovat saaneet riippua riittävän kauan ennen paloittelua.

Sonnit komeimmillaan Toinen keskeinen peruste jahdin aikaistamiseen on sitten se, että hirven liha on nyt hipleimmillään. Hirvet ovat tankanneet itseään läpi kesän kestääkseen pitkän, pimeän ja kylmän talvikauden. Erityisen pulskassa kunnossa ovat isot hirvisonnit, koska jokasyksyinen suururakka on niiltä vielä hoitamatta.

Rasvat saavat kyytiä, kun urokset ravaavat ympäriinsä naaraita astumassa.

- Syyskuun lopulla alkavana kiima-aikana sonnien paino putoaa jopa neljänneksellä, Juha Niemelä kertoo.

Ylä-Lapissa on ruska-aika parhaimmillaan, mutta turisteille ei aikaisesta hirvijahdista ole ollut haittaa. Metsästysseurat ovat sopineet, että suurten matkailukeskusten ympäristöt rauhoitetaan nyt alkuvaiheessa. Kiima-ajaksi 21.9.-10.10. jahti keskeytetään, ja toinen kausi päätetään marraskuun lopussa eli kuukautta muuta maata aiemmin.

Neljän kunnan hirvenlihoilla ei vielä koko Suomea ruokita, sillä yhteensä kaatolupia on vain nelisen sataa. Muonion kiintiö on 110 hirveä, joista Niemelän mukaan yritetään nyt kolmen ensimmäisen viikon aikana kaataa puolet. Näyttää, että siinä myös onnistutaan.

Yliperän miesten toive on, että tämänsyksyinen kokeilu jäisi heillä pysyväksi. Varhaisjahdin hyvät tulokset ovat saaneet eteläisten naapurikuntien metsästäjät miettimään, josko hekin saisivat samat oikeudet.

Strategia uusiksi Mitään nopeita päätöksiä ei kuitenkaan luvassa, ja eteläisemmässä Suomessa on vallalla vielä käsitys, ettei jahdin aikaistamiseen ole edes tarvetta.

- Nykyinen käytäntö on hyvä, sanoo Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen. Yhdistyksiltä tai seuroilta ei ole tullut minkäänlaisia esityksiä metsästysaikojen muuttamiseksi.

Samoilla linjoilla on Metsästäjäin keskusjärjestön puheenjohtaja Tauno Partanen Kuopiosta.

- Lapin osalta näemme tämän syksyn kokeilun hyvänä, mutta virallista kantaa ei liitolla ole jahtiajan muuttamiseen.

Lähimmät pari vuotta menevät tilanteen seuraamiseen. Tutkijat, viranomaiset ja järjestöt ovat ryhtyneet valmistelemaan uutta, valtakunnallista hirvistrategiaa, jossa pohditaan kaatomäärien ohella myös kaatoaikoja. Partasen mukaan strateginen paperi valmistuu vuonna 2012.

Itäisessä Suomessa hirvijahdin aikaistaminen toisi ongelmia ainakin marjastajille ja sienestäjille, ja sitä eivät metsästäjätkään halua. Kun jahtikautta jatkettiin taannoin vuoden loppuun, sallitut hirvet ennätetään kyllä kellistää. Tilastot kertovat, että vuosi toisensa perään kaatokiintiöt täyttyvät liki sataprosenttisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.