Ajoahvenet liikkeellä ensijäillä

Parhaat ahvensaaliit saadaan ensijäillä ja loppukeväästä kalan valmistuessa kudulle.

- Alkutalvesta kala ei ole niin arka. Keväällä ahven on vähän tarkempi mitä syö, opastaa Joensuun lähellä pilkkejä valmistava ja muun muassa Pohjoismaiden pilkkimestaruuden voittanut Heikki Matikainen.

Nyt hyviä kalapaikkoja ovat syvänteiden reunat, joissa kalat viihtyvät isoissa parvissa. Alkutalvesta vähempilumisten tummien läiskien kohdalla pääsee jään alle valoa, ja sinne kerääntyy myös pilkittävääkin.

- Niistä saattaa löytää isojakin parvia. Jos vesistössä on muikkua ja kuoretta, niin ajoahvenparven löytäminen on kuin lottovoitto. Saa kaloja, ja paljon.

Alkutalvesta myös tummavetiset pikkulammet antavat vielä kalaa, ja pilkkijän kannalta olisi sitä parempi kuta aikaisemmin vedet jäätyisivät. Vedet eivät ennätä jäähtyä läpeensä, ja muodostuu erilämpöisiä vesikerroksia.

- Jos jäät tulisivat marraskuun alkupuolella, niin pilkkimiesten saaliit olisivat marraskuun aikana hyviä, Matikainen sanoo.

Nyt päivä on lyhyt, ja kala syö yleensä pitkin päivää. Aamulla saattaa olla jonkun näköinen huippukohta, kun kala on levännyt yön ja voi olla nälkäisempi.

- Naskalit aina mukana. Heikoille jäille ei ole syytä mennä, Matikainen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.