Ase huolletaan, kun se on liian myöhäistä

Noin puolet metsästäjistä tai ampujista ylipäätään ei välitä huolehtia aseestaan.

Tällainen näppituntuma on Tapio Suihkolla, Kuopion Asevarikko 1:n tuotantopäällikkönä yli kolme vuosikymmentä toimineella aseinsinöörillä ja aseitten korjaajalla, joka nyt eläkemiehenä on laatinut ensimmäisen suomenkielisen yleisesityksen aseitten rakenteesta ja toiminnasta.

Jokamiehen asetekniikkaa käsittelevä teos on tekijänsä mukaan "insinöörikieltä ilman huumoria".

Suihko kertoo lyhyesti aseiden historiallisen kehityksen ja esittelee sitten asiantuntevasti ja yksityiskohtaisesti kaikki yleisimmät aseet ja niissä käytettävät ammukset. Selkeissä kaaviopiirustuksissa näytetään, mitä mikin ase tai patruuna sisällään pitää. Suihko on liittänyt mukaan myös suomalais-englantilaisen sanakirjan, joka auttaa ainakin niitä, jotka tilaavat osia internetin välityksellä.

Perushuolto säännöllisesti

Tapio Suihkon mukaan metsästysaseet pitäisi panna perushuoltoon vähintään viiden-kymmenen vuoden välein. Kilpa-ampujien, jotka ampuvat parikymmentätuhatta laukausta vuosittain, pitäisi tarkistuttaa työkalunsa 10 000-15 000 laukauksen välein.

Turhan monet eivät muista tätä perustotuutta.

- Ase tuodaan huoltoon vasta sitten, kun se ei toimi. Kun kuuntelee näiden metsästäjien juttuja, niin yleensä ase on mennyt epäkuntoon juuri silloin, kun eteen on tullut kaikkien aikojen komein metso, Suihko sanoo.

Älä pura asetta itse

Aseittaan huollattaville hän antaa hyvän neuvon:

- Älkää purkako asetta itse ja lähetä sitä osina pussissa korjaajalle. On nähty, että kun osia puretaan, niin hyvin usein niitä myös rikotaan. Kaikista herkimpiä ovat nykyaikaiset ilma-aseet.

Mitä antaa ammattilainen neuvoksi ensiaseensa ostajalle?

- Tärkeintä on, että siinä on suomenkielinen käyttöohje, Suihko vastaa.

- Toisekseen aseen pitäisi olla tunnettua merkkiä, koska silloin sille löytyy helposti huolto ja varaosia.

- Muu on sitten vapaassa harkinnassa. Hyviä aseitahan saa jo muutamalla sadalla eurolla, mutta olen nähnyt metsästysaseen, jonka hinta oli 25 000 euroa. Isäntä oli halunnut ostaa kunnon pyssyn...

Tohtisiko mainita joitain asemerkkejä aloitteleville?

- Haulikoissa se on kyllä Beretta, jolle saa aina huollon ja varaosia. Kivääreissä se on ilman muuta sakolainen. Se kestää isältä pojalle.

Tapio Suihkon aseoppeihin voi tutustua internet-osoitteessa http:// www.aseinsinoori.fi. Aseiden rakenne ja toiminta -teos on myynnissä 40 euron hintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.