Hirven luu on kovaa kuin norsun luu

Hau hau hau hau, raikaa itäsiperianlaika Nikin tiukka haukku juukalaisen Jari Louhelaisen kännykästä. Omalla korvalla ei kuule mitään, mutta soitto koiralle kertoo tilanteen.

- Tuntuu olevan asiaa. Neljän kilometrin päässä ihan paikallaan oleva hirvi, seisontahaukku, Louhelainen tulkkaa.

Vielä ei ole sen hirven aika, sillä lähempänä on haukuttavana toinen. Kesken juttelun kajahtaakin passimiehen 30-06 noin viidensadan metrin päässä.

- Osui, kuului selvä läjähdys. Kauempaa kuulee, kun luoti osuu, sillä hetkellä 106 hirveä kaatanut Tuopanjoen Erän hirviporukan johtaja neuvoo.

Pian tieto vahvistuu: nurin on nuori naarashirvi. Mielessä ja kielellä pyörii hetkessä

sisäfile ja hirvipaisti vuolukiviuunissa, mutta metsän ja veden viljasta saa paljon muutakin.

Karhun luu rasvaista Hirven luu on vahvuudeltaan verrattavissa norsunluuhun, ilveksen luu on hauraampaa, karhu menee lähelle hirveä, mutta on hieman pehmeämpää.

- Karhun luu on rasvaista, vaatii kahta isomman työn kuin hirvi, kertoo nurmekselainen Mervi Säppi-Väisänen .

Hän on maan ainoa korutaiteilija, jolla on lupa myydä myös karhun ja ilveksen luusta tehtyjä koruja.

Luun hyödyntämiseen ei välttämättä tarvita sahaakaan. Säppi-Väisänen nappaa laatikosta paperiveitseltä näyttävän hirven luun, pujottaa sen hiuksiinsa ja sanoo, että toimii sellaisenakin, mutta käy myös hiusneulana.

- Hirven luun kanssa voi myös kikkailla erikoisempia tuotteita, kun ei tarvitse olla etukäteen mallit selvillä myyntilupaa varten.

Säppi-Väisänen ei itse metsästä, vaan raaka-aineen hankinta on pitkälti ulkoistettu aviopuolisolle. Luun ostaminen riippuu sen hetken tilanteesta, mutta vaihtokauppakin onnistuu.

- Jos metsästysseura haluaa, niin voin vaikka tehdä hirven lapaan kiertopalkinnon.

Nahka kaulaan Mikkeliläinen Ossi Kumpulainen parkitsee kalan nahkaa ja tekee tai teettää siitä muun muassa kukkaroita, vöitä ja solmioita.

Kumpulainen on kokeillut kalan nahkoja muikusta alkaen, mutta käyttää eniten mateen nahkaa. Mateen suomu on pientä, poistuu parkituksessa ja nahan pinta jää sileäksi. Myös kuvio jää hyvin esiin.

Hän lupaa, että kalan nahka kestää, vaikka kestävyyttä usein epäilläänkin.

- Se on yhtä lujaa tai jopa lujempaa kuin naudan nahka suhteessa paksuuteen.

Parkitsija käsittelee myös kalastajien tuomia nahkoja. Lihat voi fileoida varovasti pataan, ja parkitusta nahasta voi ommella mitä haluaa.

- Nahka ehjänä irti ja pakastimeen. Niin se säilyy parhaiten, eikä tarvitse käyttää suolaa tai muita aineita.

Solmio syntyy kolmesta mateesta. Eräs tarvitsija päällysti viulun jousen otekohdan mateella, sillä se oli siihen parempaa kuin käärmeen tai strutsin nahka.

Rajana mielikuvitus Saaliin käyttö on osa harrastusta, ja rajana on vain mielikuvitus. Unohtamatta sitä usein kotiin jäänyttä kunnollista kameraa.

Nyt 107 hirveä kellistänyt Jari Louhelainenkin harmittelee samaa.

- Minullakin on videokamera, mutta sitä ei tule kuljetettua mukana. Viikko sittenkin oli hyvä haukku: puoli tuntia katselin 40 metrin päästä, koira näkyi koko ajan ja oli kaksi hirveä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.