Kalapetoja nousee Koivujärvestä

Veijo Miettinen

Kiuruveden Koivujärvessä asuu nälkäisiä ja suuria haukia. Kalapedot nappaavat ahnaasti uistimeen vaikka maha olisi jo pullollaan syötyjä kaloja. Kesäkuun aikana järvestä nousi uistimella kaksi suurta vonkaletta, jotka antoivat kunnon vastuksen kalamiehille.

Kiuruveteläinen Erkki Kaurtola uitteli kesäkuun puolivälissä pientä pintavaappua paistiahventen toivossa.

Äkkiä uistin jumiutui paikalleen, ottikohan pohjaan kiinni. Vettä oli veneen alla lopuilleen kymmenen metriä, ei pintavaappu voi ottaa pohjaan, jotakin muuta suurempaa siellä täytyi olla. Pian siimaan tuli eloa ja iso kala antoi merkit olemassaolostaan.

Vastustelematta näin suuri kala ei antautunut. Alkoi väsytystaistelu. Hauki näyttäytyi pinnassa muutaman kerran ja sukeltaen taas syvyyksiin.

Lopulta se tuli yllättävän helposti varttitunnin ottelun jälkeen veneen viereen, josta Kaurtola kaappasi sen isolla haavilla veneeseen. Pituutta tyhjämahaisella kalalla oli 114 senttiä ja virallinen vaaka näytti kalalle painoa 11,07 kiloa.

Vatjusjärveläinen Risto Aakko veti kesäkuussa uistinta samalla Koivujärvellä. Kiinni iski hauki, jonka väsyttelyssä meni reipas puolituntinen.

Kalan pituus oli 114 senttiä ja ympärysmitta puolenmetrin luokkaa. Kalastajan jousivaaka näytti hauelle painoksi huikeat 17 kiloa.

Paino tuntuu varsin suurelta, vaikka mahassa olikin juuri nielaistu kilon painoinen kuha. Valitettavasti kalaa ei käytetty virallisella vaa’alla ja emme ota sitä huomioon kilpailussamme.

Ison kalan sai uistimella juhannusaattona kuopiolainen Tomi Hyttinen. Hietasalon eteläpuolelta Kallavedeltä uistimeen tarttui vonkale, jonka ulkoiset mitat ovat edellä kerrottua kalaa suuremmat. Pituutta oli 123 senttiä, ympärysmitta 56 senttiä ja painoa 13 kiloa.

Kalan saanti veneeseen ei ollut helppoa, kun haavikin oli unohtunut pois veneestä. Kekseliäs kalamies pyöräytti onnistuneesti veneessä olleet apukaapelin kalan ympärille.

Kuopiolainen Heikki Viik uisteli juhannusyönä kalakaverinsa Minna Ahosen kanssa. Juhannustaikoja lienee tehty varmaan oikeaoppisesti sillä heti puolenyön jälkeen nappasi suuri hauki kiinni. Kalastajat nostivat veneeseen onnistuneesti 123 senttiä pitkän kalan, jolle vaaka näytti painoksi 11,2 kiloa.

Varpaisjärveläiset Jukka-Pekka Vepsäläinen ja Antero Purtilo pitivät toukokuussa verkkoja pyynnissä Karsanjärvessä. Silmäkooltaan 55 millin verkko antoi ahvenmamman, jonka pituus oli pari senttiä vaille puolimetriä ja painoa muhkeat 1,89 kiloa.

Parin päivän päästä saalis oli vieläkin parempi, sillä nyt verkkoon oli tarttunut kyrmyniska jolla oli painoa 2,042 kiloa. Pituutta tällä mätimahalla oli sentti edellistä enemmän ja ympärysmitta 38 senttiä.

Molemmat köriläät päätyivät savustuspönttöön ja sitten kalastajien ruokapöydän herkuiksi.

Arvo Saastamoinen ja Raimo Issakainen laskivat toukokuun lopulla verkkonsa pyyntiin Keiteleen Koutajärveen. Pyydys osui oikealle kalapaikalle, sillä 80 millin riimuun oli uinut 2,33 kiloa painava säyne.