Kalavinkit verkossa

Metsähallitus on julkaissut kaikille kalastajille ilmaisen verkkopalvelun. Siihen voi jokainen kalastaja avata oman kalastuspäiväkirjansa sekä tallentaa kalastustietojaan.

- Palvelussa on täysin uutta esimerkiksi se, että ottipaikat voi merkitä tarkasti maastokartalle, jossa näkyvät myös useimpien vesistöjen syvyyskäyrät, kertoo ylitarkastaja Mikko Laakkonen Metsähallituksesta. Kalastuspäiväkirja esiteltiin äskettäin erätoimittajapäivillä Suomussalmen Hossassa.

- Myöhemmin paikkatiedot koordinaatteineen voi siirtää suoraan GPS-laitteista, Laakkonen lupaa.

Tähän saakka Suomessa on ollut käytössä vain nettikalapäiväkirjoja, joihin on kerätty tietoja suurimmista kaloista. Laakkosen mielestä niillä tiedoilla ei ole juurikaan merkitystä kalavesien hoidossa.

Omat kalansaaliit Metsähallituksen vesiltä on muutaman vuoden ajan voinut ilmoittaa sähköisesti saalispalautteina, mutta palvelun käyttöaste on jäänyt Laakkosen mukaan melko alhaiseksi.

- Alle joka kymmenes luvanostaja on tehnyt ilmoituksen.

Kalapäiväkirjan tarkoituksena on tehostaa saalispalautteiden keruuta helpolla ja ennen kaikkea hauskalla, mutta samalla vastavuoroisella tavalla.

- Tavoitteena on ollut tehdä saalispalautteen antaminen houkuttelevammaksi antamalla kalastajallekin jotain, Laakkonen sanoo.

- Saaliskirjauksilla kalastajat samalla auttavat meitä kalavesien hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. Näin kaikki kalapäiväkirjan käyttävät edistävät omalta osaltaan kestävää kalastusta.

Kalavesien hoidon, kuten vaikkapa istutusten ja kunnostusten kannalta tärkeitä ovat tiedot kokonaissaalista sekä se, miten saalis jakautuu eri kalalajien kesken.

Notkeasti netissä Saalistietojen lisäksi kalastaja voi tallentaa palvelussa tukun muita kalastustapahtumaa koskevia yksityiskohtia, kuten tiedot kalapaikasta, säätilasta, ottivieheistä tai muista pyydyksistä. Lisäksi päiväkirjaan voi liittää kertomuksia ja selostuksia kalareissuilta sekä valokuvia.

- Palvelua voi käyttää myös matkapuhelimella ja samalla lisätä valokuvia saaliista omaan päiväkirjaan lähes reaaliajassa, Laakkonen luettelee.

Kalastaja voi myös jakaa saaliskirjauksensa kavereidensa kanssa Facebook-tyylin tai pitää ne ainoastaan omana tietonaan. Palvelun yhtenä vahvimmista puolista Laakkonen pitää sitä, että kalastaja voi tarkastella ja tulostaa erilaisia raportteja omasta saaliistaan sekä muiden kalastajien kokonaissaaliista.

- Jokainen päättää itse, mitkä tiedot hän näyttää muille vai näyttääkö mitään, Laakkonen painottaa.

Metsähallituksen kalavesien lisäksi päiväkirjaan voi tehdä merkintöjä myös yksityisvesiltä sekä jokamiehenoikeuksilla kalastamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.