Karhujen maailmassa arvojärjestys

Luonnossa elävillä karhuilla on tarkka arvojärjestys. Yhteydenottoja ei juuri synny, sillä heikommalle yksilölle riittää väistämiseen pelkkä katsekontakti.

Karhujen elämästä kertoi ilomantsilainen Pekka Kinnunen Itä-Suomen metsästysmatkailuhankkeen ja Metsohankkeen järjestämissä eräilloissa.

Vaikka karhujen kesken ei juuri väkivaltaa koeta, niin suuressa vaarassa ovat pennut ja emonsa mukana kulkevat eraukset.

Uroskarhut tappavat pennut armotta naaraan kiiman toivossa. Naaras komentaakin pennut välittömästi puuhun uroksen lähestyessä.

Karhunpennut oppivat asioita emon käytösmallin mukaan. Mitä edellä kulkeva emo tekee, niin sen pennut toistavat perässä. Emon tarkemmin tutkima kohde saa myös pentujen mielenkiinnon.

Karhunaaras tulee yleensä kiimaan joka toinen vuosi.

Kiima-ajan lähestyessä emokarhu patistelee erauksen itsenäistymään.

Aina emon hylkääminen ei onnistu ilman vastaväitteitä, vaan vastahakoiset karhunuorukaiset seuraavat emoaan matkan päästä.

Yleensä karhujen lemmenleikit käynnistyvät kesäkuun puolella, mutta varhaisimpina keväinä piilokojustaan havaintoja tehnyt Kinnunen on todennut parittelun tapahtuneen jopa toukokuulla. Myöhäisimmät karhujen lemmenleikit ovat olleet heinäkuussa.

Täysi tusina kontioita

Karhu ei ole Pekka Kinnusen havaintokojulla Ilomantsissa harvinaisuus.

Voidaan jopa puhua karhulaumoista. Parhaana yönä vieraili haaskalla peräti kaksitoista eri karhua.

Arvojärjestys oli kaikilla tiedossa ja yhteenottoja ei tapahtunut. Vahvemman tullessa haaskalle heikompi poistui.

Kuvauspaikan yhteydessä oleva haaska ei vaikuta karhujen esiintymiseen niiden metsästysaikaan.

Kinnunen noudattaa tarkasti Ilomantsin ympäristölautakunnan päätöstä, jonka mukaan haaskan pito on lopetettava ja paikka siivottava heinäkuun puoliväliin mennessä.

Jäljelle jääneet luut poltetaan tervaksien kera.

Ruokatarjonnan loputtua karhut leviävät laajalle alueelle, eivätkä metsästäjät saa etua keväisestä haaskasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.