Karjalankarhukoira on palaamassa hirvimetsälle

Mustavalkoinen komea koira haukahtelee tarhassaan iloisesti häntäänsä heiluttaen vieraan saapuessa Tuusniemellä Hannu Hallikaisen kotipihaan. Koira on kaksoisvalio Jyry, Savon Sanomien koirakilpailun voittaja.

Koiran saavutukset viime syksyltä ovat kovia. Pohjois-Savon Kennelpiirin mestaruus tuli 99 pisteen tuloksella, idän lohkon valintakokeen voitto ja viides sija rodun mestaruuskilpailuissa.

Toisessa tarhassa haukahtelee Jyryn vieraaksi saapunut morsian. Hannun toinen koira, Ahorannan Pena on ulkona juoksulangassa.

Pihaan ajavan Kalevi Miettisen autosta löytyy vielä yksi mustavalkoinen hännänheiluttaja, Miettisen oma kasvatti Vuohrannan Viiru.

Molempien tuusniemeläisten koiramiesten sydän on sykkinyt karjalankarhukoiralle jo vuosikymmeniä.

Kalevi Miettinen muistelee oman metsästysseuransa karjalankarhukoiraa 1950-luvulta. Se oli hyvä koira, jolta ammuttiin monet hirvet. Hannu Hallikaisen ensimmäinen oma koira oli sekarotuinen kaiken riistan koira, jonka suonissa virtasi myös karjalankarhukoiran verta.

Yli odotusten

Karjalankarhukoira ei kummallekaan miehelle ollut se ensimmäinen hirvenhaukkuja. Kalevi Miettinen aloitti jämtlanninpystykorvalla ja Hannu Hallikaisella oli kolme harmaata, kaksi jopa käyttövaliota.

Kotimainen musta koira oli kumminkin vuodet mielessä ja rodun käyttöominaisuuksien varmentuessa karjalankarhukoira ilmestyi molempien tarhaan. Katua ei ole tarvinnut, koirat ovat vastanneet odotuksia ja jopa ylittäneet ne.

Hannu Hallikaisen mielestä karjalankarhukoiran taso on viime vuosina ollut huikeassa nousussa. Pohjois-Savossa on monia erinomaisia koiria.

Ensimmäisen kerran rodun edustajat veivät Savon Sanomien koirakilpailussa pystykorvien sarjassa kaksoisvoiton, juankoskelaisen Jarno Heikkisen Huhtian Aapon sijoittuessa toiseksi.

Rohkeus tallella

Karjalankarhukoira on suurriistakoira. Nimi viittaa vahvasti metsänkuninkaaseen, karhuun.

Rodun vaalijoilla on ollut huolena, että onko karjalankarhukoiralla vielä rohkeutta käydä koitokseen kontion kanssa. Hannu Hallikaisen oma metsästysseura sijaitsee erinomaisella hirvialueella, jossa metsästettävää riittää. Koiria on paljon ja mustat koirat ovat saaneet jalansijaa.

Karhut ovat satunnaista riistaa ja tassujalkoja löytyy harvemmin. Parina viime vuonna sopivia yksilöitä on löytynyt ja koirien karhuominaisuuksia päästy testaamaan luonnonkarhulla karhunhaukun taipumuskokeissa.

Seuran jäsenten karjalankarhukoirista seitsemän oli mukana, ja ne kaikki suorittivat hyväksytysti taipumuskokeen. Jyry on kohdannut kontion metsässä useammankin kerran, pisimmän haukun ollessa yhdeksän tunnin mittainen.

Isäntää ei jätetä

Tuusniemen miehet arvostavat karjalankarhukoiran hyvää hakua. Liike on reipasta ja laajaa.

Hirvet löytyvät ilmavaunulla nopeasti ja kaukaa. Karjalankarhukoiristakin löytyy ylisitkeitä haukkujia, joille hirvi on isäntää rakkaampi ja niitä ei saada metsästä pois alle kellonympäryksen.

Jyryllä on voimakas riistavietti, mutta myös mallikelpoinen tottelevaisuus.

Metsästystorven kutsusta koira saapuu välittömästi isännän luokse, tilanteesta riippumatta.