Kolmannes norppavesien katiskoista laittomia

Lokit kailottavat luodoillaan, kun Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela ja erätarkastaja Jyrki Turpeinen aloittavat kierroksen Linnansaaren kansallispuistossa Haukivedellä.

Tarkoitus on valvoa, miten Etelä-Savon ely-keskuksen ja osakaskuntien välisiä kalastusta rajoittavia sopimuksia noudatetaan norppavesillä.

- Rajoitusten piirissä on lähes kaksituhatta neliökilometriä, mikä on 40 prosenttia koko Saimaan vesipinta-alasta, Koskela selventää valvontaurakan mittasuhteita.

Kaikki tärkeimmät norppien lisääntymisalueet on Koskelan mukaan saatu rajoitusten piiriin. Sopimus on tällä erää voimassa huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun.

- Käytännössä kaikkien seisovien pyydysten käyttö norppa-alueilla on kielletty nielurajoittimella varustettua katiskaa lukuun ottamatta, Koskela tarkentaa.

Loukkuja löytyy

Kiikarit poimivat ensimmäiset polot muutaman minuutin ajelun jälkeen. Turpeinen ohjaa veneen tottuneesti kohon viereen, ja Koskela tarttuu siitä lähtevään naruun. Syvyyksistä nousee katiska.

- Tähän kuutti ei voi hukkua, sillä nielu on ohjeiden mukainen, Koskela kiittelee ja laskee pyydyksen takaisin veteen.

- Nielu saa avautua enimmillään 15 senttiä. Rajoitintankojen pitää olla myös riittävän vahvat, hän tarkentaa.

Muistoksi valvojien vierailusta Koskela kiinnittää pyydykseen tiedotteen tarkastuksen luonteesta ja yhteystietonsa.

Lähistöllä on toinenkin koho. Sen narun päästä paljastuu ahvenia pullisteleva Weke-katiska, joka Koskelan mukaan on sellaisenaan norppaturvallinen.

Kolmas pyydys ei sen sijaan täytä rajoitusalueen katiskoille asetettuja ehtoja.

Tiukat määräykset perustuvat siihen, että hylje-emo vieroittaa kuutin jäiden lähdön aikoihin, jonka jälkeen se joutuu itse opettelemaan kalastamista. Uteliaana eläimenä se saattaa työntyä katiskaan kalojen houkuttelemana.

- Tämä nielu antaa helposti periksi, ja kuutin on helppo työntyä sisään katiskaan, Koskela selittää.

Pyydyksen takavarikoimisen sijaan Koskela kietaisee nippusiteen nielun ympärille. Toimenpiteen jälkeen kuutin on mahdotonta tunkeutua katiskaan.

- Näin helposti norpan hukkuminen katiskaan voidaan estää, Koskela toteaa.

Väärään paikkaan laskettu verkko on Koskelan mukaan kaikkein vaarallisin surmanloukku kuuteille. Myös aikuinen hylje saattaa hukkua verkkoon.

Hylje näyttäytyy

Vaikka Koskela ja Turpeinen haravoivat kiikareillaan rantakiviä samalla kun etsivät pyydyksiä, ei norppia löydy kuvattavaksi.

Katiskoja sen sijaan löytyy useita. Tarkastuksen yhteydessä ne tehdään tarvittaessa kuuteille turvallisiksi nippusiteillä ennen veteen palauttamista.

Viimein päätämme rantautua erään niemen nokkaan evästauolle. Lasken kameran hetkeksi kalliolle parin metrin päähän.

Tätä ei olisi pitänyt tehdä.

Yhtäkkiä reilun kymmenen metrin etäisyydellä meistä nousee vedestä norpan pää. Hylje ui muutaman metrin rannan suuntaisesti meitä kohti.

Hölmistyn täysin ja yritän hapuilla kameraani. Samalla urahdan norpasta vieressä oleville valvojille.

Sitäkään ei olisi pitänyt tehdä.

Hylje säikähtää ja ehtii juuri ja juuri sukeltaa ennen kuin toiset huomaavat tapahtuneen. Vain veden pinnalle jääneet mahtavat pyörteet kertovat hetken aikaa oudosta kohtaamisesta.

- Ilmeisesti satuimme sen lepokiven tuntumaan, Koskela arvelee.

Vinkit avuksi

Kevään ja alkukesän aikana kaikki Metsähallituksen erätarkastajat Etelä-Suomen alueelta valvovat kalastusrajoitusten noudattamista koko Suur-Saimaan alueella Joensuun ja Lappeenrannan välillä.

- Vihjeet säädösten vastaisista pyydyksistä rajoitusalueilla ovat tervetulleita, koska valvottavat alueet ovat suuria, Koskela rohkaisee ilmoitusten tekoon.

Valvontakierroksella tarkastettiin kaikkiaan yhdeksän katiskaa, joista kolme tehtiin norppaturvallisiksi laittamalla nippuside nielun ympärille. Yhtään verkkoa ei rajoitusalueelta löytynyt.