Luontoäiti tarjoaa juomavettä retkeilijälle

Kesä kutsuu kulkijaa kansallispuistoihin ja muihin retkikohteisiin. Lyhyillä reissuilla juomat kannetaan mukana mutta pitkillä retkillä vesivarastoja täydennetään luonnossa. Retkeilijän on aina itse arvioitava luonnonveden juomakelpoisuus.

-Jos otat luonnosta vettä, koskaan ei voi antaa takuuta, että se olisi täysin puhdasta, sanoo Lapin luontopalvelujen aluepäällikkö Sakari Kokkonen. Hänen mukaansa joissain Metsähallituksen retkikohteissa on kaivoja, joiden vesi tutkitaan säännöllisesti. Tutkitut kaivot on merkitty selkeästi. Muussa tapauksessa retkeilijä on omien havaintojensa varassa.

Janoisen kannattaa hakeutua luonnontilaisten lähteiden äärelle. Suomen ympäristökeskuksen sisävesiyksikön päällikkö Seppo Hellsten kertoo, että selkeät lähteet, joissa vesi tulee maan alta, ovat turvallisia koko maassa. Lähdevedenkin voi halutessaan keittää, sanoo Kokkonen.

Sinilevää varottava

Järvien, jokien ja purojen vesien käyttö juomavetenä on aina riski. Hellsten sanoo, että perusteellisen keittämisen pitäisi kuitenkin riittää puhdistamaan luonnontilaisten alueiden vesi. Sinileväistä vettä ei tosin pidä juoda edes keitettynä.

Hellsten sanoo, että seisovaa vettä ei kannata käyttää. Jokivettä voi Hellstenin mukaan juoda keitettynä, mutta järkevää se ei aina ole. Etenkin eteläisessä Suomessa jokivesi voi olla likaista, ja myös sinileväriski on olemassa.

Hellsten suosittelee keittämään myös puroveden, sillä esimerkiksi Lapin turistialueiden pienissä puroissa voi olla jopa suolistoperäisiä bakteereita.

-Suora jätevesikuormitus on harvinaista, mutta joskus puroon tuupertunut poro voi pilata koko alajuoksun vedenlaadun.

Lapissa puhtaampaa

Sakari Kokkonen sanoo, että Lapin erämaassa vedet ovat maan puhtaimpia.

-Käytännössä vettä ei keittämään juuri pysähdytä. Siitä vaan kuksalla napataan tai otetaan kenttäpulloon täydennystä.

Kokkonen kuitenkin muistuttaa juojan omasta vastuusta ja huomauttaa, että toisen vatsa on herkempi kuin toisen. Etelään päin mentäessä Kokkonen kehottaa varovaisuuteen, sillä ihmisten ja maanviljelyksen vaikutus vesistöihin kasvaa.

Seppo Hellsten sanoo, että hätätapauksessa Suomen jokien ja järvien vettä voi juoda keittämättäkin, mikäli vedessä ei ole havaittavaa sinilevää tai kyseessä jäteveden purkuoja.

-Vatsataudin riski on kuitenkin janoon nääntymistä parempi vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.