Miljoona lintua päätyy pataan vuodessa

Jos hirviseurueet kantoivat viime vuonna kotiin noin 8,2 miljoonaa kiloa lihaa, niin paljonko saatiin ruokapöytään muuta, pienempää riistaa?

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Rktl:n tutkija Eija Nylander on ynnännyt, että erilaisia riistalintuja saatiin pataan kaikkiaan noin miljoona yksilöä. Puolet näistä oli vesilintuja, joista taas puolet oli sinisorsia.

Metsäkanalintuja pudotettiin noin 200 000 ja muita riistalintuja, mm. fasaaneita ja sepelkyyhkyjä, noin 300 000 kappaletta. Lintusaaliin yhteispainoksi tuli noin puoli miljoonaa kiloa.

Jäniksiä ammuttiin viime vuonna noin 300 000. Jos vemmelsäären keskipainoksi pannaan kaksi kiloa, oli vuosisaaliin yhteispaino noin 0,6 miljoonaa kiloa. Majavan, karhun tai villisian yhteissaalis pysähtyi 0,1 miljoonaan kiloon.

Suomalaiset syövät vuosittain noin 74 kiloa lihaa, josta riistan osuutta on vain parisen kiloa. Erämiesten vuosisaaliin kokonaisarvon on laskettu nousseen viime vuonna 78 miljoonaan euroon. Se on iso raha, mutta toisaalta se on vaatinut 230 000 metsästäjän työpanoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.