Minkkikanta vahvistuu entisestään

Minkki on löytänyt maastamme oivallisen elinympäristön. Se on sopeutunut erinomaisesti eri vuodenaikoihin. Se hakeutuu talvella jääkuoren alle. Peto elää vuoden vaikeimman jakson pyydystämällä jään alla kaloja ja muita pieniä vesistön eläimiä. Toki talvellakin minkki uskaltautuu myös jään päälle ja se saattaa matkata lumitilanteen salliessa metsissä pitkiä matkoja saalista etsien.

Minkki on monipuolinen ja ahnas peto. Se on erinomainen uimari, nopea kuivalla maalla ja hallitsee hyvin puissa kiipeilyn.

Monista muista pienpedoista poiketen minkki tappaa enemmän kuin se tarvitsee ravinnokseen ja kerää ylijäämäsaaliinsa varastoon. Pahimmillaan samasta minkin kätköstä on tavattu kymmeniä vesilintuja. Kun peto on niin sanotusti tuoreen ruuan ystävä, niin piilopaikassa mädäntyneet saaliseläimet menevät hukkaan.

Voimakkaana eläimenä minkki pystyy tappamaan kokoonsa nähden suurenkin saaliseläimen, kuten aikuiset kana- ja vesilinnut. Voi vain kuvitella mitä tuhoa elinvoimainen minkkikanta saa aikaan vesistön asukkaissa.

Vesilintupoikueen se tappaa yhden kerrallaan ja lopulta tulee emon vuoro. Rantametsien pikkulinnuilla ei ole elinmahdollisuuksia. Niin maassa kuin puussakin pesivät joutuvat minkin saaliiksi.

Pyyntikilpailu jatkuu Saalistilastojen valossa minkinpyynti on ollut Suomessa vähäistä. Vuoden 2008 riistantutkimuslaitoksen tilastoissa koko maan minkkisaalis oli 51 500 yksilöä ja vuonna 2009 se oli 58 900. Tämä viittaa kannan reippaaseen kasvuun.

Pohjois-Savo on runsaine vesistöineen minkille hyvää asuinaluetta. Täällä on perinteisesti ollut myös tehokkaita pyytäjiä.

Auttaakseen luonnon tasapainoa ja innostaakseen metsästäjiä tämän pahamaineisen pedon pyyntiin, on Savon Sanomat järjestänyt levikkialueen metsästäjille minkinpyyntikilpailun, joka jatkuu myös tänä vuona. Kilpailuaika on elokuun alusta marraskuun loppuun.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, toinen metsästysseuroille ja toinen yksittäisille metsästäjille. Henkilökohtaisessa sarjassa kolme parasta palkitaan laadukkailla nahkarepuilla ja joukkuekisan palkintoina ovat lahjakortit. Lisäksi kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Savon Sanomien minkkikilpailuun palataan vielä ennen kilpailuajan päättymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.