Miten pitää hirvet loitolla?

Hirvi ei ole vain Suomen tuottoisin riistaeläin, vaan siitä on myös omat haittansa ihmisille.

Metsästäminen käy sitä vaivattomammin, mitä enemmän metsissä liikkuu hirviä. Sen sijaan monille metsänomistajille runsas hirvikanta ei ole vain kauhistus, vaan suoranainen taloudellinen tappio, kun talvilaitumilleen kokoontuneet eläimet kaluavat istutusmänniköt kasvukelvottomaan kuntoon. Toinen kärsivä osapuoli on liikenne, jossa hirvikolarit johtavat usein kuolettaviin seuraamuksiin.

Taimikkotuhojen vähentämiseksi on kokeiltu vuosikymmenten aikana yhtä jos toistakin konstia ilman, että olisi löydetty vielä lopullista viisasten kiveä. Suurin toivein on talvehtimisalueille levitetty erilaisia kemiallisia karkotteita, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Niin metsänomistajain kuin metsästäjienkin joukossa on herättänyt kiinnostusta viime talvinen kokeilu, jossa taimikoihin levitettiin ennen lumien tuloa itävaltalaista Trico-hirvikarkotetta.

Testejä tehtiin 33 taimikossa, joista eteläisimmät olivat Etelä-Hämeessä ja pohjoisimmat Kainuussa. Metsästäjäin keskusjärjestön tukeman kokeilun tulokset ovat olleet voittopuolisesti myönteisiä. Karkotteen levittäminen havaittiin helpoksi, ja hirviä yököttävä tökötti pysyi myös varsin hyvin puissa. Puolet tutkimukseen osallistuneista ilmoitti, että karkote vähensi selvästi vahinkoja.

Aiemmissa kokeiluissa on saatu parhaat tulokset hirvensarviöljystä. Pahanhajuista öljyä on imeytetty kalastajalankaan, jolla suojeltava taimikko on sitten aidattu. Yhtenäisen "hajulangan" vaihtoehtona on käytetty joskus öljyyn kastettuja vuorivillatuppoja.

Teitten varsilla näkee nykyisin siellä täällä muovisia varoitusnauhoja. Käytännössä ne varoittavat kuitenkin mitä ilmeisemmin enemmän autoilijoita kuin hirviä. Hirvet havaitsevat kyllä nauhat valoisaan aikaan, jos ne ovat avoimella paikalla. Jos nauhat ovat pusikon sisässä, ne jäävät eläimeltä huomaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.