On se iso!

Arto Nykänen Kaavin Maarianvaaran Rovelemmilta sai hiljattain kunnon kalan, pilkkiin iski parin kilon kirjolohi. Saaliin innoittamana Nykänen matkasi samalle lammelle toisenakin päivänä. Samalla oli testissä lainaksi haettu kuuden tuuman kaira.

Ei ollut kala nyt oikein syönnillään. Pari suurempaa tosin käväisi näykkäisemässä, mutta ei tarttunut kiinni. Ei tainnut olla kaloilla suurempi nälkä. Niinpä Nykänen vaihtoi käteensä pikkuongen, jossa oli 0,20 siima ja jonka päässä pieni punainen morri. Koukkuun laitettiin syötiksi kärpäsentoukka ja siitä vaan siima avantoon.

Muutaman nykäisyn jälkeen tärppäsi. Isomus oli kiinni! Olisikohan kirjolohi, mutta outoja olivat kalan liikkeet. Potkut olivat voimakkaita, mutta rauhallisia. Pyytäjä koetti rauhoitella mieltään. Nyt pitää toimia ohuen siiman kanssa maltillisesti.

Viimein kala tuli kairanreikään ja sen suu tavoitti veden pinnan, niin silloin se tapahtui. Siima napsahti poikki! Onneksi kuuden tuuman reikä oli kalalle niin passeli, ettei se mahtunut kääntymään ja karkeat selkäevät jumiuttivat sen avantoon. Nopsasti kalakoukku kouraan ja kala löysi tiensä avannon paremmalle puolen.

Mikä ihmeen kala jäällä potki? Ahvenhan se oli! Voiko noin suuria ahvenia olla olemassa? Lopulta se oli pakko uskoa. Saalista piti toki hiukan kehua ja niinpä veljelle lähti multimediaviestinä valokuva, jossa ahvenen vieressä mittapuuna oli rukkanen. Vastaus tuli kysymyksen muodossa:

- Mistä olet saanut noin pienen rukkasen?

Nykäsen ahvenelle mitattiin painoa 1,480 kiloa. Pituutta kyrmyniskalla oli 44 senttiä. Saaliskaloilla on tapana kasvaa muistojen kultaamina vuosina. Näin ei tapahdu tälle ahvenelle, sillä kala päätyy aikanaan täytettynä pyytäjänsä seinälle.

Maaliskuun alussa Keiteleen mies Arvo Jääskeläinen uitteli pilkkionkeaan Nilakan Keiteleen puoleisella länsirannalla. Kalaa oli tulollaan, avannosta nousi sellaisia reilun puolen kilon ahvenia. Eräs saaliskaloista oksensi jäälle ehjän kuoreen. Taitaa olla ahventen mieliruokaa. Niinpä Jääskeläinen laittoi jo kerran syödyn kuoreen Kuusamon isoon pystypilkkiin syötiksi. Heti tärppäsi! Aivan kuin olisi pohjassa kiinni, mutta ei sittenkään. Kala siellä oli. Väsyttely kesti viitisen minuuttia ja siimakin tuntui venyvän kuin kuminauha. Kestäisikö välineet? Kestihän ne ja avannosta nousi 1,618 kiloa painava ahven.

Kaipailin alkutalvesta kunnon kaloja pilkkisarjaan. Alkoihan niitä lopulta löytyä. Varkautelainen Heikki Paananen sai Ruokojärvestä vanhalta tutulta ottipaikalta liki metrisen haukivonkaleeen, jolla oli painoa 7,44 kiloa. Pyyntiväline oli iso tasapainopilkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.