Pitkään jatkuva lumettomuus voi olla kanalinnuille haitaksi

Kanalinnuille pitkään jatkuva lumeton pakkaskausi voi olla haitaksi, vaikka tarkkaa tutkimustietoa asiasta ei ole.

- Toistaiseksi kanalinnut pärjäilevät, mutta pakkasen kiristyessä mahdollisuus kätkeytyä lumikieppiin olisi niille pitemmän päälle suotavaa. Onko lumikieppi linnulle sitten pako- vai lepopaikka, ja onko se pakkassäillä yleensäkin välttämättömyys, sitä ei varmuudella tiedetä, sanoo erikoistutkija Pekka Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

- Kun kanalinnut kuitenkin viettävät talvisin suuren osan ajastaan lumikiepissä, voi olettaa, että se on kovinkin tarpeellinen niiden elämän kannalta. Nehän käyvät ruokailemassa vain tunnin pari päivässä ja hakeutuvat jälleen pehmeään hankeen lumikieppiin, Helle sanoo.

Lumettomana kautena ne kuitenkin pärjäävät puiden oksilla ja viettävät sulan maan aikaan paljon aikaansa puiden alla maassa, josta löytyy monenlaista ravintoa.

- Todennäköisesti linnut pärjäilevät puiden oksillakin joitakin aikoja, sillä kovien hankikelien vuoksi niillä ei ole lumen antamaa suojaa lumisinakin talvina. Ehkä vielä pahempi kanalintujen kannalta on kuitenkin puiden urpujen jäätyminen, jolloin ruoka on vähissä, Helle sanoo.

Teerethän käyttävät talvisin ravinnokseen koivun urpuja, kun taas pyyt ovat mieltyneet lepän urpuihin. Metso lounastaa mieluiten hakopetäjässään syöden männyn neulasia. Ruokamaiden jäätyminen voi olla linnulle kohtalokasta. Joskus nähdäänkin suuria teeriparvia muuttamassa paremmille ruokapaikoille, Helle kertoo.

Monille riistaeläimille lumettomuudesta on vain pelkää hyötyä, mutta talvista maastopukua käyttävälle jänikselle ja riekolle musta maa voi olla todella hankala. Ne joutuvat silloin helposti petojen saaliiksi.

- Jänikselle tasaisesti karttuva lumipeite kattaa aina uuden ruokapöydän sen syödessä puiden versoja. Sitä vastoin esimerkiksi ketulle ja ilvekselle lumettoman maaston voisi kuvitella olevan vain eduksi, erikoistutkija Helle sanoo.

Karhujen talviuniin lumettomuus ei vaikuta, mikäli pesä pysyy muuten kuivana. Jalkeilla olevista karhuista ei ole tehty havaintoja paitsi silloin kun ihminen on herätellyt ne toimillaan pesästään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.