Reissumiehen pitkä taival

Sanonnan mukaan metsämiehellä on elämänsä aikana vain yksi todella hyvä koira.

Reissumiehen kennelin omistaja ja tänä vuonna ainoana suomenpystykorvien kasvattajana Suomen Kennelliiton Lauri Vuolasvirta -palkinnon saanut tuusniemeläinen Sakari Ahonen allekirjoittaa väitteen.

- Reissumiehen Sussu oli aivan ylivertainen. Sellaisen koiran kun vielä saisi, Ahonen herkistyy.

- Hyviä koiria minulla on toki ollut muitakin, hän jatkaa.

Varsinkin käyttökokeissa Sussu oli Ahosen mukaan todella varma. Kaikkiaan se haukkui 23 voittajaykkostä 84 pisteen keskiarvolla. - Ellei sille syntynyt kokeissa tulosta, ei sitä tullut muillekaan, Ahonen toteaa.

Reissumiehen Sussu eli ja haukkui huipputuloksia 1990-luvun alkupuoliskolla. Metsästystä ajatellen se sattui elämään väärään aikaan, eikä pudotuksia sille kertynyt loppujen lopuksi kovinkaan paljon.

- Kanalintuja oli silloin vähän ammuttavaksi asti, Ahonen muistelee.

Kaikkiaan peräti kolme miehen omaa koiraa on saanut kaksoisvalion arvon, lisäksi kahdesta on tullut käyttövalio ja yhdestä muotovalio. Reissumiehen kennelissä syntyneistä, mutta maailmalle lähteneistä pikinokista ainakin viisi on käyttövaliota ja yksi kaksoisvalio.

Ahonen on saavuttanut neljällä koirallaan yhteensä kaksitoista Pohjois-Savon Kennelpiirin mestaruutta. Näistä voittajakoirista kolme on ollut hänen omia kasvattejaan.

Eniten piirinmestaruuksia saavutti Ahosen omistamista suomenpystykorvista Linnustajan Kikka, joka peräti viisi kertaa kruunattiin piirin parhaaksi. Kaksi kertaa tuli lisäksi hopeaa ja kerran pronssia.

Omia koiria Ahosella on lähes neljän suomenpystykorvien parissa vietettyjen vuosikymmenten aikana ollut kymmenkunta .

Omasta elämästä

Suomenpystykorvien maailma avautui Ahoselle 1970-luvun alussa, kun samassa työpaikassa sattui olemaan niiden kanssa paljon haukkukokeissa ja näyttelyissä kiertänyt vanhempi konkari. Muutamaa vuotta myöhemmin Ahonen alkoi itsekin kiertää kokeissa ja suoritti myös tuomarikortin.

Vaikka miehen ensimmäisestä pystykorvasta ei mikään huippuhaukkuja tullutkaan, työkaverin esimerkki innosti jatkamaan.

- Alkuvaiheessa toimin enemmän tuomarina, Ahonen muistelee. Reissumiehen kennelin hän perusti 1989. Kennelliiton säännöissä edellytettiin siihen aikaan kennelnimeä, jos saman henkilön koirille syntyi vuodessa pentueita enemmän kuin kaksi.

- Tuskin olisin muuten kenneliä edes perustanut, Ahonen sanoo.

Sopivaa nimeä ei tarvinnut kaukaa hakea. Työ tielaitoksen palveluksessa ja vapaa-aika pystykorvien parissa pitivät miehen liikkeellä kellon ympäri kuukaudesta toiseen.

- Elämä oli siihen aikaan jatkuvaa tienpäällä olemista. Viikonloppureissuilla saattoi mittariin tulla jopa tuhat kilometriä haukkukokeita kiertäessä.

Metsää nuorille

Hyvien koetulosten saaminen ei Ahosen mielestä edellytä mitenkään erityistä lintutiheyttä.

- Löytömahdollisuuksia riittäisi puolenkymmentä neljän tunnin aikana, Ahonen miettii. Joskus yksi ainoa lintu saattaa riittää. Koiran taito seurata karannutta lintua ja löytää se uudelleen haukkuun ratkaisee silloin.

- Kerran sain voittajaykkösen yhdellä ja samalla koppelolla.

Hyviä suomenpystykorvia sattuu samalle miehelle Ahosen mielestä ennen kaikkea omistajiensa pitkäjänteisyyden ansiosta.

- Toki tuurillakin on merkitystä, mutta koiralle pitää olla aikaa, hän sanoo painokkaasti.

Ahosen mielestä koiralle pitää myös antaa metsää eri vuorokauden aikoina. Liika on kuitenkin pahasta. Pystykorva tarvitsee kehittyäkseen myös lepoa ja välipäiviä.

- Moni on pilannut hyvän koiran liialla juoksuttamisella, Ahonen varoittaa.

Perusasioiden oppimisen kannalta kriittisintä aikaa on ikäkausi puolesta vuodesta kahteen, vaikka moni uros saattaa tosin odotuttaa jopa kolmevuotiaaksi saakka ennen kuin se alkaa toimia hyvin. Alle kaksivuotiaalta koiralta ei Ahosen mielestä edes pitäisi odottaa huipputuloksia, vaan sen täytyy saada kypsyä rauhassa.

- Toki kokeissa voi ja kannattaakin käydä, mutta turhia paineita ei kannattaisi vielä tässä vaiheessa koiralle asettaa, hän opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.