Tarjoa tinseliä koskikaloille

Lähestyvä kesä saa leppoisimmankin perhokalastajan tarttumaan helposti kättä pitempään. Vavat alkavat nimittäin heilua virtavesien rantamilla kevään edetessä.

Kiuruvetiselle Heikki Korhoselle kevät ja alkukesä ovat koskikalastuksen kiivainta sesonkia. Vuosien varrella hänelle ovat tulleet tutuiksi monet Pohjois-Savon ja Itä-Suomen parhaimmista koskikalastuspaikoista, kuten Äyskoski, Nokisenkoski, Nurmijoki sekä Ruunaa.

- Tähän vuodenaikaan on hyvä kalastaa, vettä ja ottipaikkoja koskissa riittää, Korhonen perustelee innostustaan. Hän tunnustaa, että kalassa tulee oltua toisinaan useita vuorokausia peräkkäin.

Kylmä kangistaa Kylmän veden aikaan taimen karttaa Korhosen havaintojen mukaan kiivainta virtaa ja kuohuja. Tällöin sen tapaa varmimmin suvannoista ja ennen kaikkea koskien niskoilta.

- Kylmän veden kangistama taimen on usein yllättävän lähellä, jopa metrin parin päässä rantaviivasta miedossa virrassa, Korhonen tietää.

Veden pikku hiljaa lämmetessä tilanne muuttuu. Särkikalat ja ahvenet alkavat nousta koskiin, ja taimenet siirtyvät niiden perässä kovempaan virtaan.

- Kymmenenasteinen vesi lienee jonkinlainen raja, Korhonen arvelee näppituntumalta.

Taimen on aktiivisimmillaan iltahämärissä ja aamulla. Mikäli haluaa saada siimansa päähän kunnon vonkaleen, kannattaa kalastus keskittää näihin hetkiin.

- Kirkas auringonpaiste on koskitaimenen pyyntiin oikeastaan huonoin mahdollinen keli, Korhonen tietää kokemuksesta.

Pilvetön taivas ja keskipäivä on Korhosen mielestä erityisen haasteellinen yhdistelmä. Oiken perhon valinta korostuu silloin entisestään.

Kelpaa harjuksillekin Koskeen nouseville taimenille Korhonen on tarjoillut vuodesta toiseen yhtä ja samaa perhoa ainakin muutaman kymmenen heiton verran.

- Pikkutinselinä tunnettu sidos on oma luottoperhoni, hän paljastaa.

- Jos se ei kelpaa, kokeilen tietysti jotain muuta.

Korhosen mukaan tinseli kelpaa varsinkin kookkaammille taimenille, koska se jäljittelee niiden luontaista ravintokalaa, kuten esimerkiksi salakkaa tai kuoretta. Perhon ovat Korhosen mukaan hyväksyneet oikein hyvin myös kirjolohet ja harjukset.

- Mitä yksinkertaisempi ja ohuempi sidos, sen paremmin se yleensä toimii, Korhonen kertoo havainnoistaan.

Kevään ja alkukesän koskikalastuksessa takuuvarmasti toimiva Tinseli on helppo sitoa. Korhosen mukaan siihen tarvitaan pieni tai keskikokoinen, pitkävartinen koukku, johon sitaistaan nippu n. 5-8 cm:n pituisia ohuita, kimaltelevia metallisuikaleita.

- Selkään voi laittaa lisäksi mustaa marabouta. Pää muotoillaan erikseen jostain tummasta dubbingista.

Jos virta on vuolas ja syvä, kannattaa ennen kalastuksen aloittamista kiinnittää muutama hauli perukkeeseen perhon eteen.

- Näin sen saa uimaan tarpeeksi syvälle kalan näköpiiriin, Korhonen vihjaa.