Telkkämies tuntee poikaset

Maaningan Tirronsaarilla sauna lämpiää, kun pihaan kurvaa kurainen maasturi, jonka katolla on ylösalaisin sidottu vihreä kanootti. Autosta astuu maastokamppeisiin pukeutunut ahavoitunut mies, maaninkalainen palomies Pentti Runko.

Hänellä on kädessään valkoinen muoviämpäri. Tällä kertaa hän ei ole kuitenkaan tulossa sammuttamaan tulipaloa, vaan rengastamaan saaren eteläisen rantakoivun telkänpöntön pienet asukkaat, jotka ovat juuri kuoriutumaisillaan. Vieras oli odotettu, sillä samoilla asioilla hän on käynyt saaressa jo viitenä kesänä.

Runko määritteli telkkäpoikasten kuoriutumisajan jo toukokuussa, jolloin hän kävi tarkastamassa telkkänaaraan hautomisen munat ja niiden kehitysvaiheen. Tuolloin hän totesi, että sama rengastettu telkkänaaras pesii jo kuudetta vuotta kyseisessä pöntössä.

Myöhemmin tekemällään toisella tarkastusmatkalla Runko määritteli poikasten kuoriutumisen tunnin tarkkuudella.

Käsineet käteen

Runko laittaa ohuet kumikäsineet käsiinsä ja ruiskuttaa suihkupullosta desinfiointiainetta käsineisiinsä. Hän kopauttaa pöntön kylkeen, josko pöntössä sattuu olemaan vielä emo hautomispuuhissa.

Pöntöstä ei lähde emoa lentoon, ilmeisesti se on syöntimatkallaan hautomisen välissä. Sisältä kuuluu vain vaimeata piipitystä merkkinä siitä, että kuoriutuminen on jo käynnissä.

Yksitellen Runko kaivaa pienet mustavalkoiset piipertäjät ja asettaa ne varovasti muoviämpäriin, joka on pehmustettu höyhenuntuvilla. Kuoriutuneita poikasia on kuusi.

Kevyet kihlat

Pesässä on vielä kuoriutumaton muna, joka on jo osaksi rikkoutunut. Sisältä kuuluu rapinaa.

Luontoharrastaja kaivaa taisteluasunsa monien taskujen kätköistä pihdit. Toisesta taskusta ilmestyy pitkulaisen näköinen, pientä lipasta muistuttava pötkö, josta hän irrottaa ensimmäisen pienen rengasaihion.

Aihio näyttää kookkaalta laitettavaksi pienen piipertäjän ohueen jalkaan. Rungon mukaan varsinainen rengasosa on kuitenkin erittäin kevyt. Paksumpi osa on taas suojaava vahakerros, joka takaa sen, ettei rengas vahingoita linnun pientä, haurasta jalkaa.

Tottuneen varovaisesti saavat pienet vastakuoriutuneet poikaset numeroidun identiteetin. Numeron perusteella voidaan seurata niiden maallista eloa ja pesimistä sekä saada palautetta lintujen muuttomaista, mistä ne sitten keväällä palaavat pohjolaan.

Rungon rengastamista linnusta on kaukaisin tavattu Italiasta.

Kätilönä

Kun kuusi poikasta on rengastettu, hansikaskäsi ottaa varovaisesti munan, joka on jo osaksi lohkeillut ja jonka sisältä kuuluu vikinää ja rapinaa.

Nyt Runko toimii viimeisen poikasen kätilönä ja auttaa pienen höyhenpallon maailmaan. Kuoren sisältä työntyy ulos pieni märkä höyhenmytty, joka aikansa pyristeltyään alkaa näyttää ihan pieneltä telkän pojalta.

Kun kaikki poikaset on rengastettu, telkkämies kirjaa merkinnät ruudulliseen muistivihkoonsa, joka on sivutolkulla täynnä sarakkeita ja aikaisempaa rengastustietoa. Myöhemmin hän tallentaa vihkon tiedot tietokoneen muistiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.