Treenaa koira metsästyskuntoon kesällä

Kunnossa oleva jahtikaveri jaksaa ravata ja haistaakin riistan rapakuntoista paremmin jo heti jahtikauden alussa.

Suomenajokoiria kasvattavan nurmeslaisen Kellolan kennelin Oiva Nevalainen vertaa huonossa kunnossa olevan koiran suorituskykyä ihmiseen.

- Jos itse valvoo vuorokauden putkeen, niin silmä luppasee ja keskittymiskyky on aika lailla nolla.

- Kunto vaikuttaa hyvin paljon koiran työskentelyyn. Esimerkiksi suomenajokoirille kilometrejä voi tulla päivässä 30 ja enemmänkin.

- Parhaillaan voidaan mennä hetkellisesti 30-40 kilometrin tuntivauhtia, Nevalainen kertoo.

Pyörän vierellä Kaikenlainen liikunta tekee koiralle hyvää vaikka leikin muodossa, mutta koira tarvitsee myös rivakampaa liikuntaa esimerkiksi pyörän vierellä.

Sutjakassa kunnossa oleva seitsemänkymppinen koiramies muistuttaa, että koiraa kuntoilutettaessa myös koiran isännän tai emännän kunto kasvaa kuin huomaamatta.

- Pyörällä on tullut itsellenikin jo yli kolmesataa kilometriä tälle kesälle. Kaksi koiraa mukana, kymmenen kilometrin lenkkejä kerrallaan, Nevalainen ynnäilee.

Yleensä koira oppii varsin nopeasti juoksemaan pyörän vierellä. Oppimista voi helpottaa tekemällä aluksi lyhyitä, vaikkapa vain 200 metrin mittaisia lenkkejä.

Kovalla helteellä koiraa ei tule rasittaa liikaa, mutta esimerkiksi uittaminen soutuveneen perässä on niin ikään hyvä koiran kuntoilumuoto, jos koira pitää vedestä.

Myös koirille on saatavissa omat pelastusliivit.

- Itse en uita ajureitani, sillä pupun perässä painavan ajurin on syytä pelätä heikkoja jäitä syksyllä, Oiva Nevalainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.