Trofee on metsästysmuisto

Metsästysmuisto voi olla aineeton tai aineellinen. Aineettomat muistot tallentuvat pääkoppaan ja vuosien kultaamina ne putkahtelevat mieleen. Metsästäjä elää nuo antoisat hetket uudestaan ja aina uudestaan. Aineellinen muisto on osa saaliseläimestä, joista tunnetuimpia ovat hirvieläinten sarvet.

Metsästäjien asuttamien maalaispirttien seinää koristavat enemmän tai vähemmän komeat hirvensarvet. Ennen aselain tiukennuksia niissä riippui lähes poikkeuksetta myös hirventappoon sopiva työkalu, metsästyskivääri. Aseet katosivat seiniltä lukittuihin kaappeihin, mutta sarvet jäivät.

Metsästystrofeet ovat riistaeläinten sarvia, kalloja, taljoja, torahampaita tai mitä hyväänsä riistaeläinten osia. Ehkä eksoottisin metsästysmuistoista lienee karhun siitinluu, jolla sopii nuotiolla hämmennellä kuksassa kahvia tai metsästysmajan illanistujaisissa totijuomaa.

Voitonmerkki Trofee-nimitys on peräisin Kreikan sanasta tropaion, jolla tarkoitetaan voitonmerkkiä. Monet metsästäjät eivät kuitenkaan halua esitellä saaliitaan voitonmerkkeinään, vaan pikemminkin tapahtumat mieleen palauttavina metsästysmuistoina.

Trofeiden kehityksellä voidaan seurata riistakantojen kunnon kehitystä. Esimerkiksi hirville sarvien koko on myös voiman mittari. Suomessa on neljä virallista trofeetuomaria, jotka mittavat ja arvostelevat näyttelyiden trofeet sääntöjen mukaan.

Lapinlahtelainen trofeetuomari Vesa Paldanius on hiukan huolissaan hirvieläinten komeiden sarvien vähentymisestä trofeenäyttelyistä. Viime vuoden alusta lukien kaikkien arvosteltaviksi tuotavien hirvieläinten sarvien mukaan on vaadittu myös eläimen leukaluu. Hampaista pystytään määrittelemään eläimen ikä ja näin saadaan riistantutkimukseen arvokasta tietoa.

Jokaisessa hirviseurueessa saadaan vuosittain saaliiksi uroshirviä, joiden sarvista saa oikein käsiteltynä hyviä trofeita. Myös vaatimattomatkin sarvet kannattaa ottaa talteen.

Paldanius muistuttaa, että hirvensarvet kannattaa huomioida jo armonlaukausta ammuttaessa ja metsästä pois kuljetettaessa. Nylkyliiterin betonilattia jättää helposti jälkensä sarvien kärkiin ja vähentää niiden arvoa.

Huolellisen työtä Sarvien jatkokäsittely aina taustalevyä myöten on tehtävä huolella. Näyttävä taustalevy kruunaa seinälle kiinnitettävät trofeet.

Monet eräliikkeet kauppaavat kevyttä levystä valmistettua tuotetta. Vesa Paldanius esittelee järeästä puusta tehtyä mallia, johon saa taakse kiinnitettyä osan leukaluusta, näin iän määritykseen tarvittavat hampaat kulkevat aina mukana.

Kaikkien metsästystrofeiden käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Erityisen tarkkana tulee olla taljoja nyljettäessä. Väärin tehty avauspiirto voi vähentää arvostellessa huomattavasti pisteitä.

Esimerkkinä Paldanius kertoo kuinka arvosteltavana ollut karhuntalja menetti sata pistettä väärin tehdyn avausviillon vuoksi, mutta ylsi silti vielä kultamitaliluokkaan.

Metsästysmuistojen, trofeiden kirjo on moninainen. Trofeenäyttelyissä arvostellaan kaikkien petoeläinten kallot, kaikkien hirvieläinten kallot, suurpetojen taljat ja villisian torahampaat. Arvostelusta peritään maksu, johon yleensä sisältyy kunniakirja ja mitali luokan mukaan.