Vedet houkuttavat vesille, mutta kaupat kannattaa miettiä huolella

Muovi- ja alumiiniveneethän ne ovat niitä laiskan miehen veneitä.

Näin vastaa Pohjois-Savon vapaa-ajankalastajien sihteeri Eero Kokkarinen kysymykseen, miten vesille mielivä pääsee helpoimmalla harrastuksessaan.

Kokka nousuun!

Eletään taas sitä aikaa vuodesta, jolloin talven kumollaan olleet käännetään oikein päin ja jolloin moni veneettömään elämään kyllästynyt lähtee kauppaan ja ostaa itselleen veneen, jonka avulla kalan tuska loppuu heti ensimmäiseen uistimenvetoon.

Kierros kuopiolaisessa venerannassa kertoo, että laiskat miehet ovat tänään jo enemmistönä vesillä liikkuvien joukossa.

Mutta vielä voi hajuttomien ja mauttomien muovi- ja alumiiniveneitten keskellä vetää sieraimiinsa näinä toukokuun aurinkoisina päivinä suloista tervan tuoksua, kun joku perinteille uskollinen on käynyt vetämässä uuden pinnan vanhaan puuveneeseensä.

Mieti ensin, osta sitten Veneostoksille ei pidä kuin naisväki vaatekauppaan: heräteostoksille, josko löytyisi jotain uutta ja kivaa.

Tärkeintä on miettiä etukäteen, mihin tarkoitukseen vene hankitaan. Jos tyydytään soutelemaan kauniilla keleillä ja tyynellä ilmalla pieniä pätkiä mökkirannassa, niin ei siinä tarvita kuin aivan tavallinen vaatimaton hyväkulkuinen soutuvene.

Mitä isommat vedet ja pidemmät matkat, sitä isommat veneet: tämä on myös selvää matematiikkaa. - Veneen pitää olla sellainen, että sillä voi liikkua keleillä kuin keleillä, Eero Kokkarinen sanoo.

Uistelukisoja uutterasti ja menestyksellisesti kiertävän siilinjärveläisen Ari Kolehmaisen mukaan venevalinta ei ole vain turvallisuuskysymys, vaan myös mukavuuskysymys. Kun kiertää hänen laillaan kilpailuissa toukokuusta syksyyn liki kaikkina viikonloppuina, veneen täytyy sellainen, että siinä viihtyy.

Kolehmainen kuten Kokkarinenkin sanovat, että veneeseen ja sen varustukseen saa halutessaan uppoamaan "äärettömästi rahaa".

Kolehmaisella on allaan neljäs paatti.

- Se on alumiinivene, joka on suunniteltu nimenomaan uisteluun. Siinä ei ole mitään turhaa, kaikki ylimääräinen on jätetty pois.

- Uistelusta kiinnostunut saa kolmella tonnilla aika hyvän paketin, hän arvioi. Jos haluaa vähän isompaa pakettia - viisimetristä venettä 50 hevosvoiman moottorilla, vapatelineillä ja trailerilla - niin hinta pomppaa jo 15 000-20 000 euroon.

- Harva kuitenkaan aloittaa uisteluharrastusta tyhjästä, Kolehmainen sanoo. Erilaisia varusteita on hankittu pikku hiljaa vuosien saatossa, jolloin kustannuksetkaan eivät tunnu ihan hirveiltä.

Eero Kokkarinen muistuttaa, että veneilyharrastuksessakin on pohjimmiltaan kysymys arvovalinnasta:

- Joku ostaa Mersun, joku toinen uisteluveneen.

Vain kala punnitaan - Se on kuitenkin hyvä muistaa, että kalakilpailuissa ei punnita veneitä, vaan kaloja. On nähty monta kertaa, miten pääpalkinto on otettu tavallisella tervaveneellä, Kokkarinen sanoo.

Samaa todistaa Ari Kolehmainen.

- Kalantulo ei ole kiinni siitä, mitä varusteet maksavat. Pienin ja vaatimattominkin venekunta voi vetää kärkituloksen.

Tämän päivän vesillä näkee veneitä, joitten perässä ui jopa kaksitoista uistinta arvokalaa tavoittamassa. Ari Kolehmaisen mielestä vapojen määrä ei välttämättä paranna saalista, sillä tärkein on kuitenkin loppujen lopuksi pyytäjän ammattitaito. Kun tuntee järven, sen kalat ja niiden elintavat ja vuodenaikojen vaihtelun, niin kalaa saa vähemmälläkin varustuksella.

- Itselläni on yleensä kuudesta kymmeneen vapaa, Kolehmainen sanoo.

Yksi Ari Kolehmaisen kullanarvoisista vihjeistä on, että aloittelevan kalamiehen kannattaa aina kysyä neuvoa kokeneemmilta. Vaikka kalamiehiä pidetään kateellisina, niin todellisuudessa vanhat neuvovat mielellään nuorempiaan.

Oppia saa myös liittymällä johonkin seuraan.

- Kahdessa kolmessa vuodessa alkaa päästä jo aika hyvin jyvälle.