Verkkokalastusta ei aiota rajoittaa

Jukka Parviaisen ja Kalevi Kauremaan verkkoreissu Pohjois-Kallavedelle alkaa epäonnella. Kalikka, johon toinen verkkonaru on kiinnitetty, on sulanut irti avannon reunasta ja vajoaa verkon mukana syvyyksiin.

Koukkausrautalangalla ja narulla se saadaan naarattua takaisin. Neljästä verkosta löytyy lopulta vain yksi pieni lahna. Talvi on ollut muutenkin kehno.

Miehet epäilevät, että läheinen Kallansiltojen työmaa on sotkenut vedet ja karkottanut kalat. Onneksi katiskalla nousee kuusi kiloa särkiä, joista tehdään säilykkeitä. Toisessa katiskassa on kolme kiloista madetta.

- Tämä on työn vastapainoa. Kerran viikossa saa ainakin jutella kaverin kanssa viikon asiat, Parviainen kertoo syyksi harrastukselleen.

Passiivisilla pyydyksillä eli muun muassa verkoilla ja katiskoilla pyytämistä harrastaa noin neljännes Suomen 1,8 miljoonasta vapaa-ajan kalastajasta.

Tekeillä oleva kalastuslain kokonaisuudistuksessa pyritään tekemään selvempää eroa ammatti- ja vapaa-ajan kalastajan välille. Esimerkiksi tehokkaiden pyydysten käyttörajoitus ammattimaisille kalastajille saatetaan ulottaa myös yksityisiin sisävesiin. Tämä tarkoittaa kuitenkin lähinnä trooleja ja korkeita rysiä.

- Henkilökohtaisesti en usko, että se tällaiseen yleiseen verkkokalastukseen menisi. Se olisi aika iso muutos meidän oloissamme, uudistustyöryhmää johtava osastopäällikkö Pentti Lähteenoja maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Varaa lisätä

Esimerkiksi Ruotsissa vapaa-ajan kalastajalle sallittu verkkojen kokonaispituutta on rajattu. Suomessa tähän ei Lähteenojan mielestä ole tarvetta.

- Meillä on yleistilanne se, että olisi positiivista, jos kalastusta pystyttäisiin lisäämään.

Samaa mieltä on Pohjois-Savon Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Mononen.

- Se on kuitenkin merkittävä osa suomalaisen kalan käytöstä, eikä ammattikalastus pystyisi korvaamaan sitä.

Vapaa-ajan kalastajat saivat passiivisilla pyydyksillä vuonna 2008 noin 19 miljoonaa kiloa kalaa, josta suurin osa sisävesiltä. Ammattikalastajien saalis oli sisävesiltä noin 4 miljoonaa kiloa.

Muun muassa kuhan ja taimenen verkkokalastusta on joillain järvillä säädelty määräämällä pienin sallittu silmäkoko.

Uudessa laissa tällaiset määräykset eivät enää ole mahdollisia, Lähteenoja sanoo. Uuden perustuslain mukaan kyseessä on säädös, jonka voi antaa vain valtioneuvosto tai ministeriö.

- Tämä tulee käytännössä johtamaan siihen, että säätelyä yksinkertaistetaan ja ulotetaan ainostaan niihin tapauksiin, joissa sitä aidosti tarvitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.