Yli puolet kalastaa ilman korttia

Noin 300 000 suomalaista pyytää kalaa tänään kalakortti - tai virallisemmin kalastuksenhoitomaksukuitti - lompakossaan tai rintataskussaan.

Käytännössä tämä tietää sitä, että enemmän kuin joka toinen jättää kortin maksamatta. Erinäisistä syistä noin 400 000 kalanystävää ei vaivaudu pulittamaan valtiolle vuotuista kalastuksenhoitomaksua, vaikka heillä olisi siihen lain mukaan velvollisuus.

Näiden 700 000 maksavan kalastajan ohella vesillä on melkein yhtä suuri joukko suomalaisia, jotka valtio on vapauttanut maksusta. Heistä suurin ryhmä ovat eläkeläiset. Aiemmin kortti vaadittiin jokaiselta verkon- tai katiskan katsomiseen osallistuvalta, mutta nyttemmin nämä airolliset voivat olla mukana ilman korttia.

Kalakortti ostettiin menneinä hyvinä aikoina yleensä pankeista tai posteista. Viime vuosina maa- ja metsätalousministeriö on siirtänyt kuitenkin tietoisesti kalakortin lunastusta internetiin.

Verkko on kätevä ja nopea, mutta Kalatalouden keskusliiton mielestä se on johtanut siihen, että kalakortti on yhä helpompi jättää maksamatta.