Amerikan interrail vie suurkaupungista toiseen

Kiukkuisia ihmisiä ja ärinää. Matkalaukkuja ja reppuja. Kokolattiamatto ja jääkylmä ilmastointi. Viimeisten joukossa junaan noussut nelihenkinen perhe yrittää löytää vapaita paikkoja. Konduktööri yrittää ystävällisesti auttaa äreää perhettä.

- Tässä olisi yksi vapaa, voisiko neiti siirtyä tuonne, että perhe voisi istua vierekkäin, naiskonduktööri kysyy.

Nousen ja vaihdan paikkaa. Istun vanhahkon naisen viereen. Tervehdin, mutta en heloun lisäksi saa muuta vastausta, vaan nainen rapistelee keksipakettiaan omassa rauhassaan.

Ottawan ja Toronton välinen juna on tupaten täynnä. Paikkalippuja ei juniin myydä, joten isomman porukan istuttaminen vierekkäin on haasteellista. Äreä perhe saa lopulta paikat ja vaikuttaa tyytyväiseltä.

Kuusi suurkaupunkia Pohjois-Amerikassa ei ole Euroopan veroista rautatieverkostoa, mutta itärannikolla pääsee helposti ja kohtuullisella kustannuksella näkemään useita suurkaupunkeja Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Junaan voi hypätä vaikka New Yorkissa, keskeltä Manhattania, reissata Buffaloon, pysähtyä Niagara Fallsissa ihastelemassa kuuluisia putouksia, jatkaa muutama tunti Torontoon, siitä Ottawaan ja aina ranskankieliseen Montrealiin tai Quebec Cityyn asti.

Junat ovat usein täynnä, eivätkä vedä vertoja Pendolinolle, eivät edes suomalaiselle pikajunalle saati sitten ranskalaiselle luotijunalle, mutta silti junamatkailu on hauska kokemus.

Ottawassa paikallinen ystäväni tietää käytännön ja neuvoo menemään paikalle tunti ennen junan lähtöä. Torontossa osaan jo käyttäytyä kuten paikallinen. Matkailijat asettuvat kimpsuineen jonoon "lähtöportin" eteen. Nopeimmat saavat parhaat paikat.

Torontossa nappaan aamupalaksi take away -leivän ja -kahvin kulmadelistä ja lähden rautatieasemalle. Se kannattaa. Seison jonossa yli tunnin, mutta pääsen ensimmäisten joukossa valitsemaan paikkaa, sillä paikkalippuja ei tässäkään junassa ole.

Keinuen kuin laiva New Yorkin osavaltion Rochesterista kohti Isoa Omenaa puksuttavassa junassa nuori mies selaa läppärillä nettiä ajan kuluksi. Osassa Yhdysvaltojen ja Kanadan junista mainostetaan langatonta verkkoa, jonka saa käyttöönsä lisämaksusta.

Junassa on sen verran väljää, että saan pitää rinkkaani vieressäni, eikä minun tarvitse pakata sitä vaunun etuosassa olevaan säilytystilaan. Junan vauhti on verkkaista ja ajoittain niin keinuvaa, ettei päiväkirjan kirjoittamisesta tule mitään.

Mutta juna pysyy seitsemän tunnin matka ajan aikataulussa ja saapuu pilvenpiirtäjien keskelle maanalaista tunnelia pitkin. Pääteasema Pennsylvania Station on keskellä Manhattania. Metroasema sijaitsee suoraan asemalla, keltaisia takseja riittää pihalla. Siitä on helppo jatkaa tutkimaan New Yorkia.

Helppo reitti Pohjois-Amerikan junamatkan suunnittelu on helppo aloittaa. Helsingistä pääsee suoralla lennolla Torontoon tai New Yorkiin, joista voi aloittaa junamatkan. Myös Montreal ja Washington DC ovat oivia kaupunkeja aloittaa tai lopettaa matka.

Toronto on Kanadan rautateiden pääasema. Sieltä pääsee kätevästi Ottawaan, etelään Yhdysvaltain puolelle tai länteen. Yhteyksiä on aina Vancouveriin asti.

Jos Vancouveriin mielii, kannattaa tosin pohtia lentoa, ellei sitten ole ylimääräistä aikaa, seikkailumieltä ja lihavaa rahapussia. Lisäksi Kanadan läpi matkustaminen vaatii vahvoja istumalihaksia. Mittaa matkalla on 4 500 kilometriä, ja se kestää lähes neljä päivää.

Keski-Kanadassa ei juuri kuuluisia nähtävyyksiä ole. Juna pysähtyy useassa noin parintuhannen asukkaan kaupungissa, mutta on matkalla suurempia, jääkiekkomaailmasta tunnettuja kaupunkeja kuten Winnipeg ja Edmonton. Kalliovuorten maisemat sen sijaan ovat junamatkan arvoiset. Matka Kanadan halki maksaa reilut 400 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.