Angorin temppelialue Kambodzhassa

Angkorin historiallinen temppelialue Kambodzhassa alkaa olla liian suosittu turistikohde. Maailmanperintökohde vetää niin runsaasti turisteja, että vierailuja ja sisäänpääsyjä on täytynyt rajoittaa. Muuten tuhansien turistien ravaaminen tuhoaa 2 000 vuotta vanhat temppelit.

Jos khmerien valtakunnan vanha pääkaupunki kiinnostaa, mene nyt. Temppeleihin pystyy tutustumaan kosketusetäisyydeltä enää jonkin aikaa. Angkoriin tehdään pakettimatkoja, mutta reissu onnistuu myös omatoimisesti.

Helsingistä lentää Bangkokiin ja takaisin 700 eurolla, mutta Bangkokista Siem Reapiin yksinoikeudella operoiva Bangkok Airways velottaa yhdensuuntaisesta lennosta 140 euroa.

Edullisempaa ja avartavampaa on lentää Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin ja jatkaa siitä bussilla Siem Reapiin. Air Asia vei marraskuussa Bangkokista Phnom Penhiin 62 eurolla. Kuuden tunnin bussimatka Phnom Penhistä Siem Reapiin maksaa 11 dollaria eli reilut kahdeksan euroa.

Phnom Penhissä kannattaa viipyä yö tai kaksi, jos haluaa tutustua punakhmerien hirmuhallinnon muistomerkkeihin ja museoihin.

Reppureissaajat ajavat bussilla Bangkokista Siem Reapiin asti, mutta siihen tuhraantuu aikaa vähintään 12 tuntia. Tosin matkakin maksaa silloin vain noin 15 euroa.

Menit sitten lentämällä tai bussilla, Kambodzhaan pitää ostaa viisumi, joka maksaa 20 dollaria eli 15 euroa. Mukaan pitää siis varata passikuva.

Kymmeniä temppeleitä

Angkorin alueella on kymmeniä temppeleitä, joista ensimmäiset rakennettiin 800-luvulla ja viimeiset 1200-luvulla. Angkor tuhoutui thaimaalaisten hyökkäysten takia 1400-luvulla. Thaimaalaiset piirittivät kaupunkia seitsemän kuukautta vuonna 1431, ja Angkor luhistui.

Pääkaupunki siirrettiin Phnom Penhiin ja Angkor sai jäädä rappeutumaan viidakon armoille.

Tutkimusmatkailijat vierailivat Angkorissa 1500-luvulta lähtien, mutta vasta ranskalainen Henri Mouhot "löysi" temppelialueen turistien ihmeteltäväksi vuonna 1860. Temppeleitä alettiin raivata viidakon kätköistä ja raunioita alettiin kunnostaa. Massoja houkuttelevaksi turistikohteeksi Angkor pompahti 1990-luvun lopulla.

Lippu päiväksi tai kolmeksi

Temppeleille myydään päivän (15 euroa), kolmen päivän (30 euroa) ja seitsemän päivän (45 euroa) passeja. Yhden päivän aikana ehtii nähdä monta temppeliä, mutta jaksaako niitä ihailla aamusta iltaan?

Parempi on ottaa kolmen päivän lippu, jolloin päiväohjelman voi typistää 4-5 tunniksi ja lopun päivää voi tehdä jotain muuta, vaikka pyöräillä Siem Reapissa.

Temppelit sijaitsevat 6-25 kilometrin päässä Siem Reapista, joten visiitille pitää vuokrata kulkupeli. Suosittu on mini tour, jolla ehtii nähdä Angkor Watin, Bayonin, Ta Keon, Ta Prohmin ja Banteay Kdein. Tuk tuk tälle reissulle maksaa yhdeksän dollaria eli alle seitsemän euroa.

Niin sanottu grand tour vie matkailijan hieman etäämmälle Preah Khanin, Neak Peanin, Ta Somin, East Mebonin ja Pre Rupin temppeleihin. Kiekan kiertää tuk tukilla 12 dollarilla eli yhdeksällä eurolla.

Moni vierailee kolmantena päivänä autolla 37 kilometrin päässä sijaitsevalla Banteay Sreyn temppelillä ja 49 kilometrin päässä olevalla Kbal Spean joella.