Antiikkia ja antiikkia Englannista

Kupariastioita, sinivalkoista posliinia, antiikkihuonekaluja, vanhoja koruja, tauluja, kellastuneita kirjoja, pöytähopeita, matkamuistoja ja keräilyaseita näkyy lähes yhdellä silmäyksellä Hungerfordin pikkukaupungin antiikkikeskuksessa. Ensimmäiseksi Hungerford Arcaden kävijää tervehtii kuitenkin ihan oikeaa haarniska.

Lontoon länsipuolella sijaitseva Hungerford on vain yksi alle parin tunnin matkan päässä olevista idyllisistä pikkukaupungeista, jotka elävät antiikista. Kaupungissa on kaikkiaan 14 antiikkiliikettä, jotka keräävät niin turisteja, keräilijöitä kuin paikallisia asukkaitakin.

Suomalainen kulkija ei voi olla ihmettelemättä tätä vanhan tavaran paljoutta. Silloin kun suomalaiset vielä syntyivät savusaunoissa, Britannia oli maailman rikkain kansakunta - ja sen huomaa.

Brittien antiikki oikeasti vanhaa

Suomalaiselle sata vuotta vanha esine on vanha ja arvokas, mutta britille tosiantiikkia edustavat vasta 1700-luvulta tai varhaisemmalta ajalta peräisin olevat esineet. Siksi viime vuosisadan alun ja 1800-luvin lopun esineitä voi Englannista löytää hyvinkin halvalla.

Esimerkiksi vanhat pöytähopeat irtoavat edullisemmin englantilaisilta markkinoilta kuin uudet suomalaisista kultasepän liikkeistä. Monet hopeaesineiden mallit eivät ole muuttuneet miksikään vuosisatojen saatossa, joten pelkkää muotoa metsästävälle vanhassa voi olla vara parempi.

Lentäen Lontooseen tulleelle tavaran paino on tietenkin iso ostosrajoite, mutta arvotavaran osalta siitäkään ei tarvitse välittää.

Valurauta arvossaan

Antiikkiliikkeet postittavat tuotteitaan suoraan asiakkaan kotiin eikä EU-alueella ole tullimuodollisuuksia.

Ainoastaan kaikkien raskaimpien tavaroiden osalta rahtikustannukset voivat nousta merkittäviksi. Myös kuljetusten järjestelyt ovat toisinaan mutkikkaita.

Kun 1700- ja 1800-luvun Englanti oli hyvin rikas ja kun aatelisto ja kauppiaat pitivät omaisuudestaan lujasti kiinni, vielä tänäänkin messinkiä, kuparia, posliinia ja mahonkia on runsaasti saatavana.

Esimerkiksi vanhoja messinkisiä ovennuppeja saa hyvin halvalla.

Tavallisen kansan valuraudasta sen sijaan on huutava pula.

Ensinnäkin se on nyt messinkiä muodikkaampaa ja toiseksi monet valurautaiset aidat, ovenkahvat, seinäkoristeet ja astiat sulatettiin sota-aikana aseteollisuuden tärkeisiin tarpeisiin.

Hungerfordin pikkukaupungissa on kaikkiaan 14 antiikkiliikettä, joista useimmat sijaitsevat kaupungin pääkadulla, mutta kaikki muutkin kävelyetäisyydellä.

Matkailija löytää antiikkiretkellään helposti levähdyspaikkoja niin pubeista kuin kaupungin läpi kulkevan joenkin varrelta.

Reissuun ympäristöön

Hungerfordin lisäksi Lontoon lähiympäristössä on ainakin kaksi muuta antiikkipaikkakuntaa. Niistä Dorking on helposti junallakin saavutettavissa, mutta Petworthin kävijä tarvitsee oman auton.

Lontoon eteläpuolella sijaitsevan Dorkingin lukuisista antiikkiliikkeistä monet ovat erikoistuneet yhden aihepiirin keräilyesineisiin.

Esimerkiksi West Street Antiques keskittyy aseisiin, Dorking Desk Shop kirjoituspöytiin ja Optical Antiques vanhoihin mikroskooppeihin ja muihin tieteentekijöiden esineisiin.

Dorkingin matkailija voi samalla reissulla tutustua Britannian suurimpaan viinitilaan, Denbies Vineyardiin.

Petworthin pikkukaupunki on antiikkipaikkakunnista idyllisin, mutta myös kallein. Kaupungista löytyy etenkin mahtavia mahonkihuonekaluja.

Gloucesterin kaupunki on myös retken väärti. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna kaupungin antiikkikeskuksessa pidetään markkinat, joilla on 215 myyjää. Myytävänä on kaikkea maan taivaan väliltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Lentomatkojen kompensointi on vielä harvinaista – Kompensaatiomaksuilla voi esimerkiksi tukea aurinkovoimaloita

Kolumni: Liian mukava lento – pelkääjän teki mieli takaisin

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Laita alusvaatteet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.