Antistressikeskus kutsuu mielekkääseen elämään

Kun Kivikkolan tilan ovi narahtaa, Simba ja Mimmi livahtavat viivana sisään. Kissojen lisäksi Eija Ruuskasella, 28, ei muita eläimiä enää olekaan isältään perimällä tilalla Kuopion Hiltulanlahdessa.

– Viimeiset lehmät lähtivät jouluna 2009.

Tytär remontoi talon ja perusti siihen kommuunin. Se toimi vuosina 2011–2013, kunnes hän luopui siitä. Eija Ruuskanen oli osittain kommuunin jäsen itsekin, sillä hän asui kuuden vuoden ajan vuoroin Kainuussa ja Kuopiossa.

Nuori nainen on ehtinyt tehdä monenlaista. Ensin hän opiskeli pukuompelijaksi, sitten erä- ja luonto-oppaaksi. Plakkarissa on myös liikunnanohjaajaopintoja ja alikersantin natsat sekä kokemusta muun muassa teatterilavoilta.

 

Nyt on uusien tuulien aika. Ruuskanen perusti vuosi sitten Valoavain-nimisen yrityksen, joka hakee parhaillaan muotoaan. Kivikkolan tilaa hän kutsuu Pohjois-Savon antistressikeskukseksi.

Ainakaan televisio ei Kivikkolassa stressaa, sillä se on seinällä huputettuna ikään kuin tauluksi.

– Televisiota en ole katsonut varmaan viiteen vuoteen. En ole seurannut uutisia myöskään netistä, koska en koe, että saisin niistä negatiivisista uutisista mitään tähän elämään. Mihin suuntaat energiasi, sen näköiseksi elämäsi tulee, Ruuskanen uskoo.

 

Tulevan vuoden suunnitelmat ovat vielä pitkälti avoinna, mutta se on Ruuskasen mukaan varmaa, että ensi kesänä Hiltulanlahdessa vietetään Mielekkään elämän päiviä.

– Niiden idea on, että ihmiset pääsevät rentoutumaan ja saamaan työkaluja arkeen, miten voi muuttaa omia tapoja ja tottumuksia, että voisi löytää lisää mielekkyyttä elämäänsä.

 

Ruuskasen suunnitelmissa on, että hän ottaa vastaan enintään kuuden hengen ryhmiä kahdeksi päiväksi kerrallaan siten. Kaksi päivää rakennetaan yhden teeman alle.

Teemoina Mielekkään elämän päivillä ovat "Mielen rauhoittumisen abc", fyysisesti selvästi aktiivisempi "Sporttipäivät" ja kolmantena "Puhdas ruoka, pidempi terve elämä".

– Jooga kuuluu olennaisena osana kaikkeen, samoin puhdas ruoka. Valoavaimen lähtökohta on se, mitä ihminen on alun perin nisäkkäänä ja lajina ollut tarkoitettu syömään.

– Se ruoka ei ole teollista ja prosessoitua vaan alkuperäistä, puhtaampaa. Ruuassamme on paljon myrkkyjä, jotka jäävät elimistöön, Ruuskanen sanoo.

 

Luvassa on tavallaan kommuuniasumista parin päivän annoksena. Ruoka ei tule valmiina pöytään, vaan sitä kokataan yhdessä.

– Siten voi oivaltaa, että asioita voi tehdä toisin ja jonkin elintarvikkeen voi vaihtaa johonkin fiksumpaan.

Valmiit yösijat ovat pihalla olevassa aitassa, ja päärakennuksen yläkertaan on tulossa lisää.

Navetan vintillä on ollut neljänä kesänä kirpputori, mutta sitä Ruuskanen tyhjentää tavaroista.

– Sitten voi joogata ja tehdä työpajajuttuja sielläkin.

 

Nuori yrittäjä aloitti joogan runsas vuosi sitten. Hän uskoo sen avanneen joitakin tukoksia hänen elimistössään.

– Kun aloitin joogan, minulta lähti kahdeksan kiloa rasvaa puolessa vuodessa, vaikka minulla oli ollut ravintopohja tosi hyvällä mallilla jo vuosia, Ruuskanen sanoo.

Hänen mukaansa jooga sopii kaikille perusterveille ihmisille.

– Se muuntautuu ihmiseen, ihminen ei muuntaudu joogaan. Vaikka ulkopuolella on härdelli, sisäinen rauha voi silti olla olemassa.

Tammikuussa hän alkaa taas ohjata aloittelijoiden joogaryhmiä Maria Jotunin koululla Kuopion keskustassa ja Valoharjulla Vehmasmäessä.

Kulmakivet : Mielekkään elämän avaimet

Eija Ruuskanen on löytänyt viisi tekijää, joilla hän uskoo ihmisten saavuttavan mielekkään elämän.

1. Sydämen ääni, johon kuuluvat itseilmaisun muodot, elämän arvot sekä intuitio ja kiitollisuus.

2. Läsnä olo NYT. Läsnäolotaidot, ajatusten laatu, ajankäyttö ja tunteet. Voimme pysähtyä tutkimaan ajatuksiamme ja alkaa elää tässä hetkessä.

3. Lepo, johon kuuluvat uni sekä keho ja mielen lepo. Uni tuntee meidät, ja henkisestä kasvustaan kiinnostunut voi löytää unistaan paljon hyödyllistä tietoa itsestään.

4. Keho. Jotta elämä olisi mielekästä, olisi kehosta pidettävä hyvää huolta ja kuunneltava sen tarpeita.

5. Ravinto. Kulutusyhteiskunnassa oikean ja väärän ymmärtäminen on unohtunut.