Caminito del Reyta on kutsuttu maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi – nykyisin se on turvallinen, mutta pudotus rotkoon näyttää hurjalta

Täpötäysi bussi lähtee El Chorron rautatieasemalta kapeaa vuoren rinteeseen tehtyä tietä pitkin kohti huippua ja Caminito del Rey -patikointireitin aloituspaikkaa. Matkaa on noin 10 kilometriä.

Bussin ikkunasta katsoen tien reuna ja jyrkkä pudotus varmaan kuolemaan tuntuvat olevan lähellä.

Ylhäällä on pieni hotelli ja ravintola sekä kaksi vessaa, joihin muodostuu nopeasti 15 metrin jono. Astuttuamme pohjoisportista sisään noin 100 metriä pitkään tunneliin on edessä vielä noin kolmen kilometrin kävely metsäpolkua pitkin pienelle caseta-mökille ennen kuin varsinainen, noin kolmen kilometrin pituinen reitti alkaa.

Perillä aloituspisteessä tarkastetaan liput, annetaan kypärät sekä opastetun kierroksen osallistujille pieni lähetinlaite ja kuulokkeet. Niillä kuunnellaan sujuvaa espanjaa, englantia, ranskaa – sekä myös hieman suomea – puhuvan oppaamme Maria Perezin antamia turvallisuusohjeita sekä rikasta tarinointia reitin ja alueen historiasta, luonnosta sekä nykypäivästä.

Kypärät eivät ole päässä syyttä.

– Viimeksi noin vuosi sitten rankkasateiden aikaan tuli vuoren rinteiltä kivivyöryjä, jotka tukkivat jopa reitin, opas kertoo.

1900-luvun alussa rakennetun Caminito del Reyn alkuperäisenä tehtävänä oli toimia huoltoreittinä. Jyrkänteen reunalle betonista rakennettu, nykyisen tukevan puusillan alla kuvassa näkyvä metrin levyinen polku yhdisti vuoristoisen seudun kylät toisiinsa. Kuva: Petri Kaikosuo

Vanhan, kapean polun korvaava, vuoren rinteessä kulkeva puusilta alkaa pian portin jälkeen.

Nykyinen kaide on sen verran korkea, että vahingossa ei ihminen reitiltä putoa, mutta kännyköiden ja kameroiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Jos ne putoavat kaiteen väärälle puolelle, niitä ei saa takaisin.

– Katsokaapa tuonne, siellä näkyy vieläkin yhden kävijän vahingossa tiputtama iPad, osoittaa oppaamme reitin alkupuolella joitain kymmeniä metrejä alaspäin vuoren rinteeseen.

Maisemat ovat kaiken aikaa upeat. Rotko on paikoitellen todella kapea, ja korkealla vuorten huipulla uljaasti liiteleviä korppikotkia näkee hyvin todennäköisesti. Alueella elelee noin 250 korppikotkaa sekä muun muassa villisikoja ja kauriita.

– Korppikotkathan ovat haaskansyöjiä, joten niistä ei yleensä ole uhkaa muille eläimille, oppaamme muistuttaa.

Caminiton keskiosa kävellään pitkin tavallista metsäpolkua. Vuorten rinteiden ja havumetsien muovaamat maisemat tarjoavat nautintoa joka askeleella.

Puolentoista kilometrin metsäpolkutaipaleen jälkeen saavutaan reitin jälkimmäiselle puusillalle, joka on vielä alkumatkaakin korkeammalla rotkon reunalla. Pudotusta alhaalla virtaavaan Guadalhorce-jokeen on noin 100 metriä, joten tämä on taipaleen ehdottomasti mieleenpainuvin osuus.

Näemme rautatiellä kiitävän junan sekä muutamia vastakkaisella jyrkänteellä eteneviä kalliokiipeilijöitä. Hatusta kannattaa pitää kiinni, sillä puuskittainen tuuli on paikoin varsin voimakas.

Kävelyn jännittävin osuus on loppuvaiheessa odottava, rotkon halki kulkevan lyhyen riippusillan ylitys. Metalliristikosta rakennetun pohjan läpi voi katsella alhaalla kuohuen virtaavaan jokeen. Vaikka silta on tukeva, on tuuli kova ja pudotus korkea. Moni kulkija puristaa sillan kaidetta tiukasti.

Tämän jälkeen kuljetaan vielä hetki vuoren rinnettä. Viimeiset pari kilometriä eteläisen portin bussipysäkille eivät enää kaiken koetun jälkeen päätä huimaa, vaikka maisemat ovat kauniit edelleen.

Muutaman kilometrin mittainen matka varsinaisen vuoristovaellusreitin alkupisteeseen kävellään leppeässä maastossa ja vehreän kasvillisuuden seassa. Kuva: Petri Kaikosuo

Siirtymät reitille ja sieltä bussipysäkille mukaan laskettuina yhteensä noin kahdeksan kilometrin patikointi ei ole normaalikuntoiselle aikuiselle ihmiselle mitenkään rankka taivallus. Kova helle voi viedä mehut varsinkin keskipäivällä, sillä varjoisia paikkoja ei juuri ole.

Reitin taittaminen kestää tyypillisesti 4–5 tuntia. Puisilla silloilla ja hyväkuntoisilla poluilla on helppo kävellä. Eksyminen ei ole mahdollista. Kiirettä ei kannata pitää. Pienet tauot kuuluvat asiaan jo valokuvauksenkin vuoksi.

Maisemat ovat sen verran huimaavat, että kovin korkeanpaikan kammoiselle reittiä ei voi suositella, mutta lievempään kammoon turvallinen reitti voi olla jopa hyvää siedätyshoitoa.

1900-luvun alussa rakennetun Caminito del Reyn eli suomeksi Kuninkaan polun alkuperäisenä tehtävänä oli toimia huoltoreittinä El Chorron kylän sekä Guadalhorce-jokeen tuolloin rakennetun vesivoimalan patotyömaan välillä. Jyrkänteen reunalle betonista rakennettu metrin levyinen polku yhdisti vuoristoisen seudun kylät toisiinsa.

Alueen asukkaat kulkivat polkua pitkin omille asioilleen, ja joillekin lapsille kapea polku oli jopa koulutie.

Nimensä reitti sai siitä, kun Espanjan hallitsija Alfonso XIII kulki sitä pitkin padon avajaisiin vuonna 1921.

Johanneksenleipäpuusta on aikoinaan saatu ravintoa ja muita tarveaineita. Kuva: Petri Kaikosuo

Betonirakenteet rapistuivat vuosien mittaan, ja kulkemisesta tuli hengenvaarallista. Hurjan kävelyreitin maine levisi, ja Caminito del Rey alkoi vetää uskalikkoja puoleensa.

Useat kuolemantapaukset pakottivat Andalusian hallituksen sulkemaan reitin vuosituhannen vaihteessa, mutta sekään ei estänyt kaikkia hurjapäitä ja vuorikiipeilijöitä pääsemästä rotkon reunalle.

Caminito del Rey avattiin täysin kunnostettuna uudelleen kävijöille pääsiäisenä 2015. Vanhan, alle metrin levyisen ja käytännössä kaiteettoman polun päälle on rakennettu tukevat puusillat, joita pitkin huimasta reitistä voi nykyään nauttia turvallisin mielin.

Caminito del Rey on suosittu päiväretkikohde, jossa käy normaalisti hieman yli 1 000 vierailijaa joka päivä. Nyt reitti on toistaiseksi suljettu koronapandemian vuoksi.

Kullekin päivälle myytävien lippujen määrä on rajallinen, joten lippu on syytä varata hyvissä ajoin osoitteesta www.caminitodelrey.info.

Mikäli lippua haluamalleen päivälle ei tätä kautta enää saa, se onnistuu yleensä matkatoimiston kautta. Malagasta retkiä Caminito Del Reylle järjestää Esimerkiksi Malaga Trips -matkatoimisto. Noin 60 euron hintainen lippu pitää sisällään kyydit Malagasta El Chorroon ja takaisin sekä opastetun kierroksen Caminito del Reyllä. Tiistaisin ja torstaisin tarjolla olevan retken kesto on seitsemisen tuntia.

Caminito del Reyn nettisivuilla on kattava lista retkiä järjestävistä matkatoimistoista.

Havumetsävyöhykkeet eivät ole kuumassa Andalusiassa tavallisia, mutta Caminito del Reyn varrella kaunista havumetsää saa ihailla monin paikoin. Kuva: Petri Kaikosuo

Mikäli matkatoimistojenkin retket ovat loppuunmyytyjä, niin aamuvirkulle omatoimimatkailijalle on vielä yksi vaihtoehto.

Espanjan junayhtiön Renfen lippu-automaateista Malagasta voi ostaa aamuisin kello 6–9.15 lipun, joka pitää sisällään junaliput Malagasta El Chorroon ja takaisin, sisäänpääsyn vaellusreitille sekä bussiliput reitille ja sieltä takaisin El Chorroon.

Espanjankielisen automaatin kanssa pärjännee kielitaidotonkin. Matkan kohteeksi automaatista pitää vain valita ”Caminito del Rey”. Lipun hinta opastettuna (”con guía”) on 31 euroa ja ilman opasta (”sin guía”) 23 euroa.

Tätä kautta lipun voi ostaa vain samalle päivälle. Lippuja on joka päivälle 70. Junamatka kestää noin 45 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matkailu

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

Caminito del Reyta on kutsuttu maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi – nykyisin se on turvallinen, mutta pudotus rotkoon näyttää hurjalta

Moskovassa voi kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden koteihin ja klassikoiden miljöisiin – Bulgakov-henkisille bussiajeluille pääsee kirjailijan kotimuseolta päivin ja öin

Majakkaharrastus on kuljettanut Minna Taurua majakalta toiselle ja innosti myös kirjoittamaan kirjan – "Ensimmäisen majakkakäyntini muistan varmasti aina"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.